Skuplja se smeće /

Pečat umjesto kobasica sa zeljem: Zašto propada nekad kultno izletište Zagrepčana?

Restoran je zatvoren i propada zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa

9.1.2019.
10:00
VOYO logo

Umjesto kobasica sa zeljem i domaćih štrudli, goste dočekuje znak - zapečatila carina.

To već godinu i pol dana stoji na vratima Kraljičinog zdenca - jednog od najpopoularnijih i najljepših izletišta na zagrebačkoj Medvednici.  Restoran je zatvoren i propada, a sve, kao i uvijek, zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugo dugo godina je Zagrepčanima bilo omiljeno vikend odredište. Kućica usred šume okružena izvorima hladne planinske vode.  Kućica iz koje su sljemenske planinare mamili mirisi kobasica i graha.

"Dio po dio, dopremili smo Kraljičin zdenac eto do jedne lijepe oaze mira i opuštanja za obitelji koje su se s radošću okupljale tu sa svojim ljubimcima i djecom. Milina. Uživali u hrani i piću", kazala je Danijela Klopotan, zaposlenica Kraljičinog zdenca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo čekam kada će se vratiti"

S tugom se  Danijela prisjeća godina koje je provela u Kraljičinom zdencu. 1992. ovdje je uvela struju i vodu, stavljala pločice, 26 godina kuhala je i posluživala goste.

"Ja sam tu svakodnevno bila od jutra do fajrunta, držala sve konce. I eto... Sad ga nema. Samo čekam kada će se vratiti", kaže Klopotan.

Kraljičin zdenac bilo je kultno mjesto gdje se prodavalo stotine pita dnevno, a danas ih ovdje možete pojesti samo ako ih donesete sami.  Jer - carinska inspekcija još u ljeto 2017. godine stavila im je pečat na vrata. Od tada prostor sve više propada, skuplja se smeće, stvara prašina. Zavrzlama stvorena iz čini se - svima nejasnih razloga - dovela je do toga da je Kraljičin zdenac pred urušavanjem.

"Došla je carinska inspekcija, tražili su jedan papir za koji su znali da mi nemamo, a taj papir nam je uskratio Park prirode Medvednica", kaže Klopotan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Parka Prirode Medvednica kažu da to nije njihov problem

Iz Parka prirode Medvednica kažu da to nije njihov problem i da ne žele ništa komentirati, iako se objekt raspada u njihovom Parku. Iz Grada su nam poslali priopćenje koje također situaciju nije razjasnilo. 

"Predmetni objekt nalazi se u imovini Grada Zagreba, no za isti je u tijeku postupak povrata sukladno Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine. Grad Zagreb nije u posjedu predmetnog objekta budući da se već godinama pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu, protiv bespravnog korisnika, vodi postupak radi vraćanja posjeda istog objekta", odgovorili su nam iz gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se spor ne raščisti - omiljeno izletište izgleda sve gore, a oni koji su ga godinama održavali strahuju da bi od prve veće količine snijega ono što su godinama gradili - moglo propasti. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo