priprema škole za život /

Papreni iznosi: Nastavnicima isplaćeni milijuni za priručnike, imamo i nastavnicu rekorderku

Rekordan pojedinačni iznos, više od 205 tisuća kuna isplaćen je nastavnici matematike za rad na priručniku

29.5.2019.
7:00
VOYO logo

Papreni iznosi za pripremu Škole za život. 

"Stvar je i pitanje je transparentnosti cijelog procesa jer ministarstvo je komuniciralo nekakv projekt koji je odobren i iz kojeg se isplaćuje novac za provedbu Škole za život, a nitko pojma nije imao o iznosima koji se isplaćuju nastavnicima", kaže Dora Kršul, novinarka portala Srednja.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Predstavljeni digitalni udžbenici za novi kurikulum: Evo što se mijenja u osnovnim i srednjim školama 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A iznosi su enormni. Rekordan pojedinačni iznos, više od 205 tisuća kuna isplaćen je nastavnici matematike za rad na priručniku za 5. razred osnovne škole. Najskuplji metodički priručnik je za nastavu u 1. razredu osnovne škole i iznosi gotovo 800 tisuća kuna. Na metodičke priručnike je u 9 mjeseci 2018. godine ukupno  utrošeno više od 7 milijuna kuna. 

Za izradu 122 metodička priručnika planiran je iznos od gotovo 75 milijuna kuna i financira se iz sredstava Eurospke unije, a koristit će se od jeseni u svim školama, poručuju iz ministarstva. Ovako objašnjavaju kriterije isplate.

Za jedan metodički obrađeni nastavni sat s pripadajućim prilozima autor ostvaruje pravo na naknadu od 2.000,00 kn bruto te stoga naknada ovisi o broju sati nastave određenog predmeta na kojem je autor radio.

Ali pitanje je odakle se pojavila druga linija financiranja nastavnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nastavnici koji sudjeluju u pripremi ostvaruju svoju plaću, oni koji ostaju u nastavi dobivaju naknadu, a uz sve to, tu se pojavio projekt iz kojeg su nastavnici dobivali velike svote koje su u odnosu na primanja u prosvjeti zaista enorme", kaže Dora Kršul, novinarka portala Srednja.hr.

U sindikatu Preporod ovime nisu iznenađeni. Kažu da će se šteta ispravljati godinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je jasno da će od Škole za život neki jako dobro živjeti. Gotovo je besramno ovo što smo danas čuli da su pojedinci za metodiče priručnike podigli iznose koji odgovaraju visini dvogodišnje plaće", kaže Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

Za Ministarstvo ovakve isplate nisu sporne. A koliko će se isplatiti, znat ćemo nakon što sve škole od jeseni postanu Škole za život. 

ŽNV
NOVA SEZONA
VOYO logo