Nema zakona koji bi ih spriječio / Pandorina kutija je otvorena: koliko 'evidentnih kriminalaca' ima u redovima SDP-a i HDZ-a?

Kad je Zoran Milanović jučer izjavio da ne želi koalirati s evidentnim kriminalcima - iz HDZ-a su mu odmah prigovorili da takvih ima i u koaliciji Hrvatska raste... To je točno. Istražili smo koliko ih ima u redovima dviju najjačih hrvatskih stranaka

8.12.2015.
18:46
VOYO logo
Image
stav nakon sastanka /

Milanović postavio kriterij: 'S ljudima koji su evidentni kriminalci ne želimo imati posla'

Image
stav nakon sastanka /

Milanović postavio kriterij: 'S ljudima koji su evidentni kriminalci ne želimo imati posla'

Da zastupnici moraju donijeti potvrdu o nekažnjavanju ili da se protiv njih ne vodi kazneni postupak - glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan bi prije pet dana imao pune ruke posla. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri kraju jučerašnjeg sastanka s Mostom i HDZ-om šef SDP-a Zoran Milanović je rekao kako neće ići u koaliciju s onima koji u svojim redovima imaju osobe osuđene za kaznena djela. 

"Takvih u našim redovima nema. Sa strankama kojima je normalno da imaju ljude koji su optuženi ili su osumnjičeni za kaznena djela to je za nas nemoguće", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Nemojmo ulaziti u tu temu, jer bismo otvorili Pandorinu kutiju", dodao je nakon te izjave Karamarko.

Prekasno. Otvorena je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na vrhu HDZ-ova dosjea stoji zastupnik Kalmeta kojeg se tereti za izvlačenje milijuna iz državnih tvrtki, optužnica još nije potvrđena. Dok se zlouporaba položaja zastupnice Rimac još istražuje, zastupnik Butković je za isto oslobođen, zastupniku Brkiću prvo je oduzeta diploma ali mu ju je sud vratio, zastupnik Jandroković platio je zbog sukoba interesa, HDZ-ov Franjo Lucić dužan je državi više od 2 i pol milijuna kuna poreza, a zastupnika Barišića prate krakovi istrage o imovini i pogodovanju.

Ne zaostaje puno ni lijeva koalicija. Dosje predvodi Andro Vlahušić, pravomoćno osuđen zbog zlouporabe položaja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svjestan sam ja toga, to nije dobro, ali je zaista marginalno s obzirom na ono što vidimo po Hrvatskoj", dodao je Milanović.

Vidjeli smo tako i da su zastupnici Varga i Jakovina kažnjeni zbog sukoba interesa, zastupnika Franka Vidovića prate optužbe da je pijan prijetio policajcu, a zastupnicu Ikić-Baniček gradska oporba prijavila je zbog pogodovanja. IDS-ov Tulio Demetlika osuđen je zbog sramoćenja, a SDP-ov načelnik Gunje osuđen je zbog zlouporabe položaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I manje stranke imaju svoje jake predstavnike. Zastupnik Glavaš odslužio je za ratni zločin, njegova stranačkog kolegu Šišljagića USKOK istražuje zbog zlouporabe položaja, ćeliju je upoznao i zastupnik Čačić, a zastupnik Bandić, još čeka optužnice. Nema zakona koji bi ih spriječio – ali njihove stranke morale bi podignuti ljestvicu – poručuju stručnjaci.

"Pozivanjem na moralnu i etičku odgovornost i da se ti ljudi ne nađu na listama ako nad njihovom glavom postoje sumnje", kazao je Vedran Đulabić, Pravni fakultet u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok te etike nema - osobe optužene ili osuđene za kršenje zakona ove države i dalje će od nje primati plaću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo