sve više podataka / 'Pandora papers': Najveće curenje dokumenata ikad, objavljena prva priča iz Hrvatske! Evo o čemu se radi

Image
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Oštro u Pandorinim dokumentima otkriva stvarne vlasnike lošinjskog turističkog diva

4.10.2021.
11:40
Goran Kovačić/PIXSELL
VOYO logo

Bogatstvo koje su putem offshore računa od javnosti sakrili svjetski lideri i ostali moćnici glavna su tema Pandorinih dokumenata.

A sada je objavljena i prva priča koja se izravno tiče Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bellevue, hotel s pet zvjezdica, nalazi se u uvali Čikat na Malom Lošinju i dio je grupacije Jadranka, o čijim se stvarnim vlasnicima godinama spekuliralo, a kojima se sad bave Pandorini dokumenti, javlja portal Oštro, koji je sudjelovao u međunarodnoj novinarskoj akciji koja je razotkrila tajna bogatstva svjetskih moćnika.

Image
EKSPLOZIVNI DOKUMENTI /

Prije pet godina objavili su Panama Papers, a sada Pandorine dokumente: Evo kako je otkriveno tajno bogatstvo svjetskih lidera

Image
EKSPLOZIVNI DOKUMENTI /

Prije pet godina objavili su Panama Papers, a sada Pandorine dokumente: Evo kako je otkriveno tajno bogatstvo svjetskih lidera

Oštro u Pandorinim dokumentima otkriva stvarne vlasnike lošinjskog turističkog diva Jadranke i kako su preko poreznih oaza prebacivali milijune eura iz Rusije. Od toga su 3,1 milijun dividendi ruskog Velesstroya prebacili na Lošinj za obnovu od požara uništenog restorana. Naime, u travnju 2018. godine u luksuznom lošinjskom hotelu Bellevue izbio je požar, a stvarni vlasnici lošinjske Jadranke požar su upotrijebili kao argument za prijenos 3,1 milijun eura dividendi od vlasnika ruske tvrtke Velesstroy do lošinjske Jadranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinama se već sumnja, no nikad nije bilo dokazano da iza preuzimanja Jadranke u 2013. godini stoji Mihajlo Perenčević, hrvatski poduzetnik koji predvodi ruski Velesstroy. Perenčević je početkom 2015. godine tvrdio Jutarnjem listu kako je u preuzimanju bilo njegova utjecaja, ali ne i novca.

7571 rezultat koji sadrži riječ 'Croatia' 

Podaci iz Pandorinih dokumenata otkrivaju, međutim, kako su iza preuzimanja Jadranke zapravo stajali članovi obitelji Mihajla Perenčevića te njegova suradnika u Velesstroyu Krešimira Filipovića, pa tako lošinjsku Jadranku nije preuzeo ruski kapital nego hrvatski državljani, rezidenti Rusije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, u objavljenim dokumentima, prema podacima portala Oštro, njih 532 su na hrvatskom jeziku. Pretražujući milijune dokumenata, novinari Oštra u Hrvatskoj pronašli su 7571 rezultat koji sadrži riječ »Croatia« i 394 riječi »Hrvatska«. Zagreb se, na primjer, spominje 1976 puta, Dubrovnik 266, a Rijeka 256 puta. Riječ »Zagreb« ponavlja se 1976 puta u dokumentima, ali to ne znači, objašnjavaju u Oštro, da se u dokumentima nalazi i toliki broj imena iz Hrvatske.

Podsjetimo, portal Oštro sinoć je objavio i da su među dokumentima pronašli i Rikarda Fuchsa, sina hrvatskog ministra Radovana Fuchsa, koji je 2017. godine na Sejšelima osnovao tvrtku pod nazivom See Project Ltd. čija je svrha bila objašnjena kao "posjedovanje udjela u hrvatskoj tvrtki koja će kupiti nekretninu u Hrvatskoj". Ipak, Rikard Fuchs je novinarima Oštra rekao kako svrha tvrtke nije bila vezana uz Hrvatsku, nego da je bila riječ o "projektu koji se trebao raditi u Nizozemskoj zajedno s jednim američkim fondom". Projekt nije realiziran, a tvrtka je, kako je rekao Fuchs, 2020. godine ugašena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo