UŽIVO: PAD MIG-A / Što je izazvalo nesreću? Ministarstvo obrane otkrilo kakvo je zdravstveno stanje pilota

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Sve o padu hrvatskog MiG-a pratite uživo na portalu Net.hr

7.12.2022.
8:56
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo
  • Za pilotima tragao 31 vatrogasac
  • Mjesto pada ograđeno
  • Selak: 'Crna kutija bi mogla otkriti uzrok'
  • MORH se oglasio o zdravstvenom stanju pilota

Tijek događaja:

MORH o zdravstvenom stanju pilota

13.05 - Ministarstvo obrane poslalo je priopćenje u kojem su se osvrnuli na zdravstveno stanje pilota. Piloti aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21 u stabilnom su stanju, jedan je otpušten kući, a drugi je uspješno operiran, naveli su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Piloti aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21 dvosjeda, koji se srušio tijekom planske obučne aktivnosti u utorak 6. prosinca 2022. godine u Virovitičko-podravskoj županiji koji su se uspješno katapultirali i prizemljili u stabilnom su stanju.

Jedan pilot je nakon liječničkog pregleda zbog praćenja zdravstvenog stanja tijekom noći hospitaliziran te je jutros otpušten kući. Drugi pilot u jutarnjim satima 7. prosinca uspješno je operiran", kazali su iz MORH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Većina ljudi je čula pad'

10.55 - Načelnik Općine Voćin Predrag Filić rekao je za N1 kako su sve službe trenutno se nalaze na terenu. "Mi i dalje kao općina nemamo uvid u nekakve aktivnost. To je stvar nadležnih institucija. Mi smo ustupili prostore za rad, omogućit ćemo im i daljnju logistiku. Većina mojih građana je to čula. Čuo se jedan snažan prasak. Vrlo brzo je došlo do informacije da je avion pao van naseljenog prostora, pa nije bilo razloga za paniku", rekao je Filić.

"S obzirom na to da poznajem teren, pretpostavljam da je negdje ovim prostor bio i prelet avion. Vjerujem da je i pribranošću naših pilota došlo do toga da nije bilo većih materijalnih šteta ni ljudskih žrtava", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo obrane oglasilo se novim priopćenjem

9.16 - "Na terenu je Državno odvjetništvo, pripadnici Vojne policije, Povjerenstvo za istraživanje zrakoplovnih nesreća i policijski službenici MUP-a Istraga pada aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21 dvosjeda, koji se srušio tijekom planske obučne aktivnosti u utorak 6. prosinca 2022. godine kod Slatine u Virovitičko-podravskoj županiji je u tijeku.

Na terenu je nadležno Državno odvjetništvo, pripadnici Vojne policije, Povjerenstvo za istraživanje zrakoplovnih nesreća i policijski službenici MUP-a", navode iz MORH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Selak: 'Crna kutija će utvrditi uzrok pada'

9.02 - Umirovljeni pilot HRZ-a Ivan Selak kazao je u HTV-ovom Studiju 4 da će biti lako utvrditi uzrok pada zrakoplova jer je ostao čitav njegov rep gdje se nalazi "crna kutija".

Selak je istaknuo da se avioni ne ruše zbog starosti, već zato što su u tom trenutku bili tehnički neispravni ili je došlo do greške pilota. Potvrdio je da i on raspolaže s informacijom da je bilo tehničkih problema na motoru zrakoplova. Izjavio je da su piloti donijeli pravilnu odluku kada su utvrdili da se ne može nastaviti let zrakoplovom pa su ga napustili katapultiranjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatram da će istraga u budućnosti otkriti što je uzrok tih problema. Mislim da će biti relativno lako utvrditi uzroke zato jer je ostao čitav rep zrakoplova, a u njemu se nalazi "crna kutija" koja registrira sve parametre leta i rada motora. Osim toga imamo i žive pilote kao svjedoke. Mislim da neće biti problem utvrditi uzroke nastanka tehničkih problema na avionu", dodao je.

Odgovarajući na pitanje o tome koliko su piloti imali vremena za katapultiranje, kazao je da prema dostupnim informacijama može reći da su oni imali dovoljno vremena da odrade sve kako treba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko sam čuo, u jednom trenutku javili su da imaju problema s avionom, a onda su poslije javili da napuštaju avion katapultiranjem. Dakle imali su vremena da se pripreme za katapultiranje, rekao je i usporedio uvjete katapultiranja u vrijeme rata kada je istoga trenutka potrebno katapulitirati se ako je avion pogođen s uvjetima u vrijeme mira kada pilot ima vremena smanjiti brzinu i stvoriti uvjete prihvatljivima za katapultiranje. Katapultiranje je jedna jednostavna operacija koja ne smije biti komplicirana, jer je čovjek u tim stresnim trenucima sklon greškama", rekao je Selak te napominje da su svi piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva uvježbani za ovakve akcije.

Čeka se izjava

8.49 - Oko 9 sati očekuje se izjava o padu MiG-a. Kriminalistička vojna policija i glavni zrakoplovni vojni istražitelj provest će istragu pada MiG-a dvosjeda, rečeno je na MORH-ovoj konferenciji za novinare te istaknuto da su piloti prijavili određene probleme u radu motora

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objavljene slike s mjesta nesreće

8.44 - Vatrogasci DVD-a Voćin koji su ugasili požar na zrakoplovu objavili su i fotografije intervencije.

Image
DRAMATIČNE FOTOGRAFIJE /

Pogledajte što je ostalo od srušenog MiG-a, gasilo ga je čak 30-ak vatrogasaca

Image
DRAMATIČNE FOTOGRAFIJE /

Pogledajte što je ostalo od srušenog MiG-a, gasilo ga je čak 30-ak vatrogasaca

Ograđeno mjesto pada

8.30 - Civilna zaštita postavlja punkt u Voćinu, javlja Index. Postavili su šatore, a dovezli su i veliko vozilo koje će vjerojatno biti operativni centar. Osim pripadnika civilne zaštite na tom se mjestu nalaze pripadnici kriminalističke policije, vojni policajci, kriminalistički vojni policajci te vatrogasci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo su piloti koji su preživjeli pad MiG-a

7.41 - Pukovnik Zvonimir Milatović i bojnik Ivan Lukan piloti su koji su se uspješno katapultirali iz MiG-a 21 netom prije pada u nenaseljenom šumskom području u blizini Voćina, u Virovitičko-podravskoj županiji, javlja Večernji list.

U potrazi sudjelovao 31 vatrogasac i HGSS-ovci

7.21 - Na mjesto gdje se nešto prije 14 sati srušio avion tijekom planske obučne aktivnosti prvi su uz pripadnike Policijske uprave virovitičko-podravske pristigli vatrogasci DVD-a Voćin i ugasili požar na zrakoplovu, a u potrazi za pilotima sudjelovalo i 28 pripadnika HGSS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima zapovjednice Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije Mateje Fras Venus, na teren je izašao 31 vatrogasac s pet vatrogasnih vozila.

"Bili su to članovi K-9 timova i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Voćina, Slatine i Čačinaca te Javne vatrogasne postrojbe iz Slatine. Češljali smo iznimno nepristupačan teren do kojeg se isključivo moglo stići kamionom i pješice. Jednog pilota pronašli službenici interventne policije i jedan mještanin, a vatrogasci su ga prevezli i dovezli do posade helikoptera", izjavila je zapovjednica Fras Venus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U potrazi za pilotima sudjelovalo i 28 pripadnika HGSS-a s bespilotnom letjelicom i devet interventnih vozila, jednim zapovjednim vozilom i jednim potražnim timom sa psom.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo