Pacijenticu iz Pule odbili liječiti u Zagrebu?!

15.9.2011.
12:20
VOYO logo

Željko Buršić, sin preminule 70-godišnje Ivanke Buršić, posljednjih osam mjeseci, čak i uz preporuku pulskih specijalista, bezuspješno je pokušavao osigurati majci liječenje na Klinici za ortopediju KBC-a Zagreb. Nesretna je žena u utorak preminula u pulskoj bolnici, a njezin sin tvrdi da bi joj prebacivanje u Zagreb osiguralo manje patnje u zadnjim tjednima života.

"Da je na vrijeme otišla na liječenje u Zagreb, bez obzira na njeno teško stanje, mojoj se majci moglo olakšati muke i patnje. Zar osiguranici u teškoj bolesti nemaju pravo nakon 300 dana neuspješnog liječenja u OB Pula nastaviti liječenje u kadrovski i tehnološki bolje opremljenom KBC-u Zagreb?!", zapitao je Buršić na konferenciji za novinare Udruge hrvatskih pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slušalo se liječnika specijalista

Nesretna je pacijentica bolovala od non-Hodgkinovog limfoma, a zbog komplikacija osnovne bolesti bila je u teškom stanju i trpjela velike bolove. I pulski su specijalisti sredinom kolovoza preporučili da se pacijenticu prebaci u Zagreb, ali je predstojnik Klinike za ortopediju KBC-a Zagreb, na temelju dokumentacije, ustvrdio kako nema indikacija za rekonstruktivni zahvat, te da se njeno liječenje može provesti na svakom općem kirurškom ili ortopedskom odjelu, piše Novi list.

Marija Hrastinski, pomoćnica ravnatelja HZZO-a za nadzor i kontrolu, kaže da je HZZO bio spreman platiti liječenje u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi. Međutim, mišljenje specijalista jedino je mjerodavno da bi se pacijent prebacio iz jedne u drugu bolnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kriva dijagnoza

Željko Buršić pulskoj bolnici pripisuje i pogrešnu dijagnozu koja je njegovoj majci postavljena još 2008. godine. Tada joj je dijagnosticiran rak dojke, od kojega se liječila kemoterapijom i zračenjem gotovo godinu dana. Tek je naknadno utvrđeno kako se zapravo radi o non-Hodgkinovom limfomu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo