Pacijentici iz Hrvatske izvadili smrtonosne silikone

Kod jedne su pacijentice u Hrvatskoj pronađeni prvi implantati koje je proizvela francuska tvrtka Poly Implant Prothese (PIP), za koje je utvrđeno da su opasni po život.

11.1.2012.
8:23
VOYO logo

Četrdesetogodišnja žena je implantate u grudi ugradila prije devet godina.

Doktor Miroslav Kinčl koji je ženi izvadio silikone rekao je za 24 sata da su oni iz estetskih razloga ugrađeni u Belgiji, ali nisu postigli učinak koji je pacijentica htjela tako da ih je odlučila izvaditi. Iako su liječnici dužni obavijestiti pacijente o vrsti silikona koje im stavljaju, ova žena nije dobila te informacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na izvađenim silikonima nije bilo tragova oštećenja. Iako žena nije bila vitalno ugrožena, doktor Kinčl rekao je da je dobro da su implantate izvadili jer se nalaze u klasi proskribiranih.

Podsjetimo, riječ je o silikonima francuske tvrtke Poly Implant Prothese (PIP), koje je francusko ministarstvo zdravstva proglasilo opasnima za život. Implatanti su, naime, umjesto medicinskim punjeni jeftinijim industrijskim silikonom, te su zbog toga danas ugroženi životi i zdravlje tridesetak tisuća žena u Francuskoj, a isto toliko u Velikoj Britaniji. Isti implantati koriste se u i u Argentinu, te u još 65 zemalja svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo