OVU ŽENU HDZ ŽELI NA ČELU POVJERENSTVA ZA SUKOB INTERESA: / 'S političarima uistinu nemam nikakve veze'

Image
Foto: Pixsell

Novaković je pravnica i direktorica za radne odnose i ljudske potencijale u Hrvatskoj udruzi poslodavaca

9.2.2018.
14:29
Pixsell
VOYO logo

Na završnoj listi od devetero kandidata za predsjednika i četiri člana Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koja je u petak poslana Saboru, troje je iz sadašnjeg Povjerenstva, ostali su 'novi' s više ili manje poznatim biografijama, a predsjednica će se birati između dosadašnje Dalije Orešković te Nataše Novaković. Iz dosadašnjeg Povjerenstva za novo su predloženi predsjednica Dalija Orešković, zamjenica predsjednice Tatijana Vučetić te član Davorin Ivanjek, a predložila ih je vladajuća većina, kao i Tončicu Božić, Aleksandru Ileković Jozić i Natašu Novaković.

Image
SABOR SLJEDEĆI TJEDAN GLASA O POVJERENSTVU ZA SUKOB INTERESA: /

Odabrane kandidatkinje za novu predsjednicu

Image
SABOR SLJEDEĆI TJEDAN GLASA O POVJERENSTVU ZA SUKOB INTERESA: /

Odabrane kandidatkinje za novu predsjednicu

Novaković, kandidatkinja za predsjednicu, pravnica je i direktorica za radne odnose i ljudske potencijale u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), u kojoj je bila i pravna savjetnica glavnog direktora te savjetnica za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala. Prije toga, bila je stručna suradnica u Vladinom Uredu za socijalno partnerstvo, viša pravna savjetnica u jednoj banci, pripravnica u odvjetničkom uredu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell

21.11.2017., Zagreb - Predstavljanje Career Centra, internetske platforme za povezivanje poslodavaca i kandidata za posao odrzano je u dvorani Muller Kina Europa. Natasa Novakovic. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Kaže da se ne druži s političarima

Novaković kaže kako privatno nikad nije bila članica neke političke stranke te da se privatno ne druži s političarima, iako se s njima često susretala na službenim sastancima kao predstavnica udruge poslodavaca.

'S političarima nemam nikakve veze osim što znam sve ministre koji su u prošlih deset godina bili na sastancima Gospodarsko-socijalnog vijeća jer se u Hrvatskoj udruzi poslodavaca bavim i gospodarsko-socijalnim dijalogom, a prije HUP-a radila sam kao stručna suradnica u Uredu za socijalno partnerstvo Vlade RH. Tako da sam s politikom i političarima bila u kontaktu utoliko što sam išla na razne sastanke po ministarstvima', rekla je Novaković za tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako to da se HDZ odlučio baš za nju odgovorila je: 'To ćete njih morati pitati. Integritet nema stranačku obojenost. Ljude iz HDZ-a znam samo sa službenih sastanaka i u poslovnom životu sam susretala i HDZ-ovce i SDP-ovce, ali privatno se ne družim ni s HDZ-ovcima ni sa SDP-ovcima, niti s političarima iz bilo koje druge stranke', kazala je.

Tko su ostali kandidati?

Prije izbora za predsjednicu Povjerenstva, Dalija Orešković radila je kao odvjetnica, pravnica je s položenim pravosudnim ispitom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Robert Anić / PIXSELL

Pravnica Aleksandra Jozić Ileković savjetnica je ministra uprave. Osam godina bila je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP), prije toga viša upravna inspektorica Ministarstva uprave, viša savjetnica i zamjenica predstojnika Vladina Ureda za zakonodavstvo, stručna suradnica i savjetnica u zagrebačkom Gradskom uredu za zdravstvo.

Tončica Božić diplomirana je psihologinja sa specijalizacijom iz psihosocijalnog rada. Od 2016. radi u Hrvatskoj psihološkoj komori, prije toga radila je u Centru za socijalnu skrb Krapina, ministarstvima obitelji i socijalne skrbi, osnovnoj školi, Zavodu za socijalno-zdravstvenu zaštitu odraslih osoba...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije Povjerenstva, pravnica Tatijana Vučetić radila je u Ministarstvu pravosuđa gdje je, uz ostalo, bila i državna tajnica. Godinama je vodila osobni odvjetnički ured, radila kao pravnica u dvjema velikim tvrtkama, bila sutkinja splitskog Suda udruženog rada.

Davorin Ivanjek, također pravnik, bio je sudac Općinskog suda u Varaždinu, sudski savjetnik Vrhovnog suda, viši sudski savjetnik Općinskog kaznenog suda u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporba predložila Petričušić, Prkuta i Zelića

Oporba u Povjerenstvo predlaže Antoniju Petričušić,Duju Prkuta i Dragana Zelića.

Petričušić je docentica na Katedri za sociologiju zagrebačkog Pravnog fakulteta, prije toga bila je asistentica u Odjelu za austrijsko, europsko i poredbeno javno pravo na Pravnom fakultetu u Grazu, znanstvena novakinja u Institutu za međunarodne odnose, stručna suradnica u Ministarstvu pravosuđa... Diplomirana je pravnica i novinarka, magistrica iz područja ljudskih prava i sociologije, doktorica pravnih znanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politolog Zelić profesionalnu je karijeru vezao uz GONG, u kojemu je od 2001. obavljao razne poslove, a do ožujka 2015. bio je izvršni direktor te organizacije civilnog društva za praćenje izbora. Duje Prkut, također je politolog, analitičar i zagovarač u GONG-u. Bio je stručni suradnik u Agenciji za mobilnost i programe EU-a, vanjski suradnik, predavač na Fakultetu političkih znanosti.

Predsjednika i članove Povjerenstva Sabor bira tajnim glasovanjem, a uvjet je da dobiju većinu glasova svih zastupnika, dakle 76 glasova. Biraju se na pet godina, a na svoju dužnost mogu biti izabrani najviše dva puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo