NEKOM PUTOVANJE, NEKOM KAVA / Ovoliko smo trošili po restoranima i kafićima u travnju: 'I dalje je potrošnja izvanredna, rezultati su svima dobri'

Dolaskom sezone glavna 'berba' za ugostiteljski sektor tek slijedi. Za jesen, neki najavljuju novo poskupljenje, ne samo kave

8.5.2023.
20:25
VOYO logo

Kava - užitak koji plaćamo sve više.

"Kava mi je neizbježan dio dana. Popijem barem dvije dnevno", kaže za RTL Teo iz Zagreba. "To nije samo kava, to je društveni događaj. To je relaksacija, nešto u čemu uživam. Mislim da cijena kave, bez obzira kakva bila, uvijek će se piti kava", poručuje Sanja iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvati po kafićima provedu ukupno više od 2 milijuna sati - svakoga dana. Unatoč rastu cijena, nove cijene kave prihvatili su, čini se, svi.

"Ne samo u ugostiteljstvu, nego u svim djelatnostima je to tako. Mislim da su svi prihvatili cijene kakve jesu, i dalje je potrošnja izvanredna. Rezultati su nam svima dobri, što znači da Hrvati i dalje troše", objašnjava Ivan Orešković, vlasnik ugostiteljskog objekta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
REKORDNE CIJENE /

Inflacija poharala tržnice, od šparoga do jagoda: Stručnjak objasnio zašto je sve skočilo u nebo

Image
REKORDNE CIJENE /

Inflacija poharala tržnice, od šparoga do jagoda: Stručnjak objasnio zašto je sve skočilo u nebo

Bolja potrošnja nego lani

U travnju prošle godine Hrvati su u kafićima i restoranima ostavili 173 milijuna eura, a ove godine čak 221 milijun eura i to samo u jednom mjesecu" Izdanih računa bilo je svega 5 posto više, a zarada je gotovo 30 posto veća.

"Možda će se kasnije promijeniti garderoba, možda će se dva dana skratiti godišnji odmor, možda se neće otići na neko putovanje. U tom budžetu je nastupila preraspodjela u korist društvenosti", kaže Mladen Vedriš, ekonomski stručnjak i profesor na Visokom učilištu Effectus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poskupljenje 10 posto iza ljeta?

Svake minute popije se više od 6000 šalica kave, dakle oko 100 u jednoj sekundi.

"Cijena kave u Zagrebu i Ljubljani je 30 posto jeftinija kod nas. Jedino smo skuplji od Budimpešte. Sve ostale su puno skuplje od svih destinacija u Hrvatskoj. Cijena jedne pizze u našoj metropoli je maksimalno 7 do 10 eura, dok je u svim ostalim destinacijama od 8 do 16 eura", kaže Franz Letica, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A dolaskom sezone glavna 'berba' za ugostiteljski sektor tek slijedi. Za jesen, neki najavljuju novo poskupljenje, ne samo kave.

"Sljedeći inflatorni šok će biti zbog povećanje plaće radnicima, taj dio troška ćemo morati ponovno ukalkulirati u proizvod. Tu pričamo o cjelokupnom meniju, pričamo o poskupljenju od 10 posto iza ljeta", tvrdi Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo