OVO JE ZABRINJAVAJUĆE: / Dvije trećine zaposlenika u domovima odbiti će cijepljenje iako od često tamo dolaze najteži slučajevi

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Čak dvije trećine zaposlenika u domovima za starije i ustanovama socijalne skrbi izjavilo je da će odbiti cijepljenje protiv koronavirusa

9.12.2020.
14:18
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Upitnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, kojim su se proteklih dana u domovima za starije i ustanovama socijalne skrbi prikupljali podaci o tome koliko se štićenika i zaposlenika namjerava cijepiti protiv koronavirusa, otkrio je da je 74 posto korisnika i samo 36 posto zaposlenika reklo da će se cijepiti, javlja Jutarnji list.

Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, objasnila je da je upitnik ispunilo svih 11 zagrebačkih domova za starije, tri ustanove socijalne skrbi i Zaklada Zajednički put koja pruža organizirano stanovanje starijima. "Bilo je obuhvaćeno 3682 korisnika i od toga je njih 2724 ili 74 posto reklo da bi se cijepilo, a samo 493 djelatnika ili 36 posto od njih 1373 izjasnilo se za cijepljenje", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NUSPOJAVE NAKON PFIZEROVOG CJEPIVA: /

Dvoje zdravstvenih radnika u Britaniji razvilo alergijsku reakciju, izdano je upozorenje

Image
NUSPOJAVE NAKON PFIZEROVOG CJEPIVA: /

Dvoje zdravstvenih radnika u Britaniji razvilo alergijsku reakciju, izdano je upozorenje

Podatak koji ne iznenađuje

"Ne iznenađuje me previše podatak da se samo 36 posto djelatnika domova za starije izjasnilo da će se cijepiti protiv covida-19. Naime, odaziv nije prevelik ni inače, primjerice za cijepljenje protiv gripe, ali ipak vjerujem da će se na kraju cijepiti puno više djelatnika. Naime, upravo su naši djelatnici proteklih mjeseci najviše osjetili što znači ova teška bolest ne samo zato što se dio njih i razbolio, nego i zbog velikih napora u njezi oboljelih korisnika koji su bili u samoizolaciji. I sama sam trenutačno na bolovanju zbog covida-19 i na vlastitoj sam koži osjetila koliko je to teška bolest pa je cijepljenje svakako dobar odabir", rekla je za Jutarnji list Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika.

Zasad, piše Jutarnji list, još nisu prikupljeni podaci iz svih domova za starije u Hrvatskoj, ali od onog što je stiglo, čini se da su brojke slične zagrebačkima. Što se pak tiče organizacije cijepljenja u domovima za starije, jedan od modela je da se korisnici cijepe u domovima u njihovim sobama, za što treba osigurati i dovoljan broj liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo