vlada na odlasku / Njima je uspjelo što drugima nije: Što to povezuje ministre Marića, Butkovića, Medveda...?

Image
Foto: Pixsell

Šest se ministara po jednoj stvari izdavaja od ostalih koji trenutno sjede u Vladi na odlasku

19.5.2020.
14:36
Pixsell
VOYO logo

Zdravko Marić, Oleg Butković, Tomo Medved, Nina Oboljen Koržinek, Tomislav Ćorić i Gari Capelli… Što povezuje ovih šest ministara osim što su dio Vlade Andreja Plenkovića? Pa za razliku od njihovih 15 kolega, oni su uspjeli izgurati mandat do kraja!

Mandat Plenkovićeve Vlade obilježile su brojne afere, a ministara je promijenio više nego "čarapa". Većinu nakon pritiska javnosti, kada se više nije imalo kud. No, neki se ipak nisu dali, usprkos višekratnim pokušajima.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najduži ministarski staž

'Umijećem preživljavanja' osobito se može pohvaliti ministar financija Zdravko Marić čiji je opoziv zazivala oporba još 2017., u jeku afere Agrokor, jer je u (još prethodnu Vladu Tima Oreškovića) došao s pozicije Agrokorova direktora za strategiju i tržišta kapitala.

Sukob interesa formalno nije prošao, no zbog nepovjerenja Zdravku Mariću raspala se koalicija HDZ-a i Mosta, a od izglasavanja Vlade Andreja Plenkovića pa do njegove rečenice koja je već ušla u političke anale – „Molim tajnicu Vlade da pripremi odluku o razrješenju tri Mostova ministra“ prošlo je jedva šest mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Rezime pred izbore /

Četiri godine Plenkovićeve Vlade: 'Prijevara stoljeća', žetončići, afere i neviđena promenada ministara

Image
Rezime pred izbore /

Četiri godine Plenkovićeve Vlade: 'Prijevara stoljeća', žetončići, afere i neviđena promenada ministara

Iz Vlade tada odlaze Mostovi ministri - unutarnjih poslova Vlaho Orepić, zaštite okoliša Slaven Dobrović i pravosuđa Ante Šprlje, a potom i ministar uprave Ivan Kovačić koji na sjednicu Vlade nije ni došao nego ga je nekoliko dana kasnije Plenković razriješio na njegov zahtjev.

Oporba je tražila da Marić odstupi i nakon odluke Povjerenstva za za sukob interesa koje je presudilo da je zajedno s bivšom ministricom gospodarstva i potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić povrijedio načelo obnašanja javne dužnosti u slučaju Agrokor, no to se nije dogodilo i Marić je dočekao kraj mandata. Štoviše, napredovao je i do potpredsjednika Vlade, a slovi kao jedan od najsposobnijih Plenkovićevih ministara i jedan od sposobnijih ministara financija uopće, kojemu je uspjelo konsolidirati javne financije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afere koje nisu ostavile traga 

Njegov kolega Tomislav Ćorić u originalnu postavu Vlade ušao kao ministar rada i mirovinskog sustava, no u rošadi koja je uslijedila nakon raspada koalicije s Mostom i ulaska HNS-a u Banske dvore „poslušno“ odlazi za ministra zaštite okoliša i energetike. Inače, ekonomisti i financijaš po struci, Ćorić je vjerni „Plenkovićev pijun“. U svojem je resoru imao nekoliko zvučnih afera – u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost gdje je sada bivši direktor Dubravko Ponoš prijetio bivšem predsjedniku Radničkog vijeća Fonda, pa izbor ravnatelja u NP Krka i iznajmljivanje skupih kvadrata u Zagrebtoweru, međutim, iz svega toga uspio je proći neokrznut.

Jednako kao i Oleg Butković, ministar prometa i infrastrukture koji je također uspio dočekati kraj mandata. Pod lupom javnosti najviše je bio kada je portal Index objavio da je njegovom ocu, Srećku Butkoviću, unatoč desecima tisuća kuna pravomoćno utvrđenog duga za komunalne usluge 2019. godine ministar turizma Gari Cappelli odobrio, a njegovo Ministarstvo potom isplatilo 110 tisuća bespovratnih kuna u sklopu kapitalne pomoći poljoprivrednicima i obrtnicima za uređenje kampa Povile. Oleg Butković tvrdio je da nije upoznat s dodjelom navedenih sredstava te ni na koji način nije utjecao na navedenu odluku o dodjeli pomoći. I to je tako prošlo. Butković se može pohvaliti i da je baš u njegovom mandatu izgradnja Pelješkog mosta napokon, nakon nekoliko pokušaja, krenula „punom parom“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomo Medved bio je i ministar branitelja u Vladi Tihomira Oreškovića nakon što je iznuđena ostavka kompromitiranog Mije Crnoje, a Plenković ga je odlučio ostaviti na toj poziciji. Brigadni general u mirovini, Medved je njegov čovjek i "veza" s desnom strujom u stranci, a da ipak uživa veliko povjerenje šefa HDZ-a govori i to što je na proteklim stranačkim izborima Plenković za zamjenika odabrao baš njega, a ne recimo Krstičevića.   

Ministar koji nije trebao brinuti

Gari Capelli, ministar turizma, u mandatu nije imao previše briga i problema jer su turističke brojke iz godine u godinu samo bujale i obarale rekorde. Ova sezona zasigurno neće biti takva, no Capelli će ipak o tome morati brinuti samo ako i u novoj Vladi eventualno bude imao priliku biti ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednako kao i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja je poprilično „blijedo“ i neupadljivo prošla kroz ministarski mandat, zbog čega je često prozivana od strane kulturnih djelatnika, no s druge strane, nije bilo niti zvučnih afera koje bi na njemu ostavile traga, ako se izuzmu "kočenja" novca iz europskih fondova.

I na kraju, ali ne manje važno, svi ovi ministri, koji su uspjeli „preživjeti“, popunili su svoje imovinske kartice kako treba, odnosno nisu pokušavali skrivati svoju imovinu. Barem koliko se zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problemi s nekretninama i imovinskim karticama

Upravo zbog imovinskih afera, podsjetimo, Plenkovićevu Vladu morali su napustiti ministri - zdravstva Milan Kujundžić, poljoprivrede Tomislav Tolušić, uprave Lovro Kuščević i, paradoksalno, i ministar imovine Goran Marić.


U toj velikoj i posljednoj rekonstrukciji Vlade 2019. godine, Banske su dvore napustile i ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, socijale Nada Murganić te vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić koja je otišla na dužnost glavne tajnice Vijeća Europe. U fotelji za diplomaciju za mandata Plenkovićeve Vlade izmijenila su se čak tri ministra – prvi je u njoj sjedio Davor Ivo Stier koji je napustio Vladu nakon sklapanja koalicije s HNS-om, dok rad ministarstva kraju privodi Gordan Grlić Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog afere "hotmail" odnosno događanja vezanih uz donošenje "lex Agrokora" i sumnje u pogodovanje skupini Borg iz Banskih dvora još 2017. je otići morala potpredsjednica Vlade i ministrica Martina Dalić dok je zbog navodnog plagiranja znanstvenog rada Vladu napustio Pavo Barišić.

Posljednji s „Plenkovićevog broda“ kao 15 po redu odlazi ministar obrane Damir Krstičević koji je ostavku ponudio početkom svibnja nakon pada školskog vojnog zrakoplova kod Zadra u kojem su poginula dva pilota. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom potvrđivanja njegove Vlade u Saboru, 19. listopada 2016. godine Plenković je poručio: "Svjestan razine odgovornosti i izazova koji su pred nama, vjerujem u Hrvatsku, vjerujem u njezinu prošlost, u njezinu sadašnjost i u njezinu budućnost." A koliko su građani u konačnici imali povjerenja u njega i rad Vlade, od koje je na kraju mandata ostalo tek šest ministara i Plenković, pokazat će vrlo skoro parlamentarni izbori.  

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo