'bila je nepripremljena' / Ovaj put loša komunikacija predsjednice osim materijalne štete i ostavke ministra - koja to i dalje nije - nije završila tragično

Što je predsjednica zapravo rekla? Odmah nakon prvih reakcija, njezini suradnici trudili su se pojasniti da je kritizirala sustav, a ne hrvatsku vojsku

20.7.2017.
18:48
VOYO logo

Bio je prvi ministar na terenu dok je oko Splita gorjelo. Ondje je i čuo izjavu predsjednice Republike iz Salzburga.

"Moje mišljenje je da je vojska mogla izaći na teren i ranije", izjavila je 18. srpnja 2017. Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva sata nakon toga, Krstičević putem novina poručuje da daje ostavku. Ne objašnjava zašto. Mediji zakljućuju da je razlog predsjedničina izjava. Do danas, ona je postala službeni razlog i u samom vrhu vlasti, iako sam Krstičević i dalje - šuti.

Da ne proziva ministra obrane predsjednica je pojasnila odmah po dolasku u Split. Iako je I on bio tamo ministar je nije dočekao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apsolutno nije bilo upereno protiv ministra Krstičevića, mislim da je on odličan ministar koji odlično radi svoj posao", rekla je predsjednica prije dva dana.

Ni pomirljive izjave predsjednice, a ni jučerašnji sastanak I radni ručak u Ministarstvu obrane nisu smekšali ministra.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjakinja za komunikaciju kaže da predsjednica nije bila dobro obavještena. 

"Mislim da je bila nepripremljena, u kriznom komuniciranju je ključno da prije nego što date izjavu prikupite sve relevantne  informacije, prema ovom se vidi da predsjednica nije prikupila sve relevantne činjenice, važno je i da nikakve poluinformacije ne puštate, bolje je pričekati", smatra Ankica Mamić, stručnjakinja za komunikaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da komunikacija nije bila dobra priznao je i sam ravnatelj Državnog ureda za zaštitu i spašavanje, nekadašnji šef SOA-e s kojim predsjednica odranije ima narušene odnose. 

"Mislim i da na našu dušu ide komunikacija prema vertikali prema predsjednici Republike, prema predsjedniku Vlade mislim da nismo napravili najbolju zadaću što se tiče informiranja vrha države o što se zbiva. To je moja odgovornost, ali to ne znači da je itko pogriješio. Ja sam možda trebao ono što se kaže breaking protokol, da se ne držim protokola", kazao je Dragan Lozančić, ravnatelj Državnog ureda za zaštitu i spašavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši načelnik Glavnog stožera I ministar obrane general Pavao Miljavac kaže: vojska ne gasi požar pa se ni ministar ne bi trebao osjećati prozvanim zbog izjave predsjednice Republike.

"To je tako ispalo malo nespretno, ali to nije trebao biti razlog nikakav, ali znam Krstičevića on je dao sve od sebe, gasio i mislim da ga je emotivno pogodilo da je ciljano na njega", dodaje Miljavac, bivši ministar obrane.

Nasreću, ovaj put loša komunikacija osim materijalne štete i ostavke ministra - koja to i dalje nije -  nije završila tragično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krstičević se i danas ponovio: 'Ostajem ministar dok me sabor ne razriješi dužnosti'

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo