hrvatska zajednica županija / 'Otvoreni proračun': od sada i vi možete pratiti kreiranje proračuna i kako se troši vaš novac

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

'Ovo je dobitak za građane jer će po prvi puta na transparentan i jednostavan način imati predočene podatke o proračunu te kako se troši njihov novac'

5.10.2016.
16:21
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska zajednica županija pokrenula je aplikaciju "Otvoreni proračun" kojom se želi potaknuti građane na uključivanje u kreiranje proračuna i dodatno poraditi na svojoj učinkovitosti.

Taj projekt, odrađen u suradnji s tvrtkom Coin iz Pule, Hrvatska zajednica županija smatra novim korakom prema transparentnosti županijskih uprava koje su prije nekoliko mjeseci proglašene najtransparentnijim jedinicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan od najvažnijih akata svake županije odnosi se upravo na proračun, a ovaj projekt je dobitak za građane jer će po prvi puta na transparentan i jednostavan način imati predočene podatke o proračunu te kako se troši njihov novac", priopćila je u srijedu zajednica županija, navodeći da je cilj aplikacije usporedba proračuna županija kako bi one unaprijedile svoju učinkovitost i podigle kompetitivnost.

S obzirom na to kako po prvi puta ovakvu inicijativu pokreće upravo jedna jedinica regionalne samouprave, radi se o velikom koraku naprijed u transparentnosti, izjavio je na predstavljanju aplikacije u Zagrebu predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk, naglašavajući da tom aplikacijom žele potaknuti građane na uključivanje u kreiranje proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izjavio je da županije ne pružaju otpor promjenama pa smo tako i taj projekt prihvatili kao odličnu ideju.

"Građanima uvijek dajemo sve informacije, ali potpuna dostupnost informacija i detaljno izvješće o trošenju proračunskih sredstava, naš je prioritet. Kao prvi predsjednik Hrvatske zajednice županija, ponosan sam što su upravo županije najjača karika u raspolaganju državnim novcem – pa čak i bolja od same države", rekao je Komadina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među prvima u projekt se uključila i Međimurska županija čiji je župan Matija Posavec rekao da je Hrvatska je u ovom trenutku visokocentralizirana država.

"Nepovjerenje građana prema institucijama je veliko, ali i razumljivo. Sudjelovanjem u ovom projektu želimo raditi i razviti povjerenje građana i dobre odnose. Moram napomenuti kako je ovo i primjer za ostale jedinice i odličan način kako dodatno osnažiti županije", rekao je međimurski župan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovni modul CROračuna građanima je dostupan na adresi https://croracun.hr/ te putem web stranica Hrvatske zajednice županija, priopćila je ta udruga.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo