Novi odjel /

Otvorene nove prostorije u Vrapču: Tamo će boraviti najopasniji zločinci, a sigurnost je na najvišem nivou

Kako će izgledati dani ubojica i kriminalaca koji bi iz tih prostorija na slobodu trebali izići izliječeni?

15.11.2018.
18:59
VOYO logo

Za neke od najopasnijih zločinaca u Hrvatskoj, koji su u vrijeme počinjenja kaznenog djela bili neubrojivi, od danas postoji novo mjesto gdje će služiti kaznu. To nije klasičan zatvor. Dane odslužuju u Zavodu za forenzičku psihijatriju u Vrapču gdje su svečano otvoreni novi prostori. 

U jednoj prostoriji vrijeme će najsporije prolaziti. U izolacijskoj sobi gdje se ne mogu ozlijediti boravit će najproblematičniji, a jedina zanimacija bit će im pogled kroz blindirani prozor. Svi ostali na raspolaganju imaju sobe, dnevni boravak, prostorije za terapiju, dvorište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki korak pacijenata u ovoj bolnici snimaju kamere. Oni će nositi i GPS narukvice pa, ako se udalje iz kruga bolnice, oglasit će se alarm. No, pravo na privatnost ipak će imati u svojim jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama i kupaonicama.

U novim prostorima i pacijentima se pristupa na nov način

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svira im glazba, pogled kroz prozor ne zaklanjaju im rešetke tipične za ovakve ustanove, a mogu udahnuti i dašak zraka sa slobode.

„Ovi pacijenti se razlikuju od drugih po tome što ih je zadesila nevolja u životu, a to je da su oni zbog svoje bolesti počinili kazneno djelo, međutim oni nisu krivi, ne idu u zatvor zbog toga jer su ocijenjeni da su bili neubrojivi“, kazala je psihijatrica Nadica Buzina.

Ali su opasni za ljude oko sebe pa umjesto iza rešetaka, moraju na liječenje. Izvješća o njihovu stanju jednom na godinu šalju se na sud, koji odlučuje o puštanju ili zadržavanju u bolnici.

Postoji problem

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Sadašnji zakon kaže da ne može biti na psihijatrijskom liječenju na forenzici čovjek, odnosno bolesnik, duže nego što bi proboravio u zatvoru ukoliko bi mu bila izrečena kazna“, rekao je ravnatelj psihijatrijske bolnice Vrapče, Vlado Jukić.

VEZANE VIJESTI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa se može dogoditi da na slobodu mora netko tko za nju još nije spreman. No, stručnjaci kažu da će ovdje koristiti najsuvremenije psihijatrijske metode pa bi se prosječno liječenje takvih pacijenata s pet, moglo smanjiti na dvije godine.

„Ovo je veliki uspjeh hrvatske medicine i psihijatrije. Investicija 70 milijuna kuna iz EU fondova i jedan značajan segment forenzika. Sada imamo novi prostor i uvijete za puno bolje liječenje nego smo imali do sada“, poručio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Do sada je njih 70-ak bilo u staroj zgradi gdje ih je u sobi znalo biti i po osmero. No, 20-ak najopasnijih kriminalaca ipak se čuva iza puno debljih zidova i viših ograda.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo