OTKRIVENO ŠTO SE DOGAĐALO U UREDU BOŽE PETROVA? / Karamarko je odlučio suočiti se sa čelnikom Mosta koji ga je potom odbio

Image
10.6.2016.
8:12
VOYO logo

NIJE SAMO ZDRAVKO MARIĆ U IGRI: Čini se da je još jedan istaknuti HDZ-ovac naglo postao kandidat za novog premijera

Most ustraje na preživljavanju Tihomira Oreškovića kao predsjednika Vlade, a ako to ne uspije, za njih su izlaz novi izbori. HDZ neće pristati na Oreškovića i bude li on ustrajao na tome da ne odstupi dobrovoljno. I dalje su za njegov opoziv. HDZ-ovci poručuju da su već osigurali većinu koja bi podržala novog mandatara, bio to aktualni ministar financija Zdravko Marić ili netko drugi. Sada se spekulira da je riječ o glavnom tajniku stranke Domagoju Miloševiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz razgovore s akterima političke drame kroz koju prolazi HrvatskaJutarnji list je saznao tijek i sadržaj pregovora koji su se vodili na obje strane Markova trga, u Vladi i Saboru, a djelomice i u domu Tihomira Oreškovića.

Što je Milošević rekao premijeru Oreškoviću?

Prema informacijama iz više izvora koji su neposredno uključeni u rješavanje krize, jedan od važnijih trenutaka odigrao se u utorak ujutro kada je Domagoj Ivan Milošević kao novi glavni tajnik HDZ-a otišao u Vladu i sastao se s premijerom Oreškovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponuda premijeru

Izvori nam kažu da je nastupio krajnje obazrivo i diplomatski mu pokušao objasniti kako ga HDZ više ne može održavati na čelu Vlade nakon što je pozvao šefa njihove stranke da podnese ostavku. Zamolio ga je da se sam povuče i ponudio mu mjesto u Vladi koje želi, prije svega ono koje mu je prvotno i bilo namijenjeno, a to je potpredsjednik Vlade zadužen za investicije. U paketu s tom ponudom išlo je i Karamarkovo povlačenje iz Vlade, i netko drugi kao mandatar. Spominjali su se Marić, Milošević, ministar Tolušić. Orešković nije pokazao razumijevanje za političku situaciju te je ponudu glatko odbio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karamarko došao Boži Petrovu s ponudom

U srijedu je situaciju pokušao riješiti sam Karamarko. Oko 13 sati je došao u ured Bože Petrova i ponudio mu da odstupe sva trojica - dakle Orešković, Petrov i on, a mandatar za novu Vladu bio bi Zdravko Marić. Ta je ponuda naišla na odbijanje. Karamarko je, navodno, jako razljutio Petrova.

Čelnik Mosta upitao je Karamarka zašto bi on otišao. "Ja nisam kriv za situaciju u kojoj se našla Vlada i ne vidim razlog zbog kojeg bih ja odstupio. Da si odmah dao ostavku, možda bismo i mogli tražiti zajednički izlaz iz ove situacije. Sada je za to kasno", prepričao je sugovornik reakciju Bože Petrova, koji je Karamarku jasno dao na znanje da je Most na početnom stavu s kojim je i ušao u Vladu, a to je nestranački premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uz sve uvažavanje ministra Marića, činjenica da nije član HDZ-a ne govori da kao premijer može imati odmak od HDZ-a jer je u Vladu ušao s njegove liste", ističe izvor. Ogroman problem u funkcioniraju Vlade je i Karamarko. Ali, ne samo zbog političke odgovornosti, zbog njegovih obiteljskih veza s MOL-om nego i zato što nije dolazio na posao.

TUĐMAN: ‘Jesu li Marić i Butković HDZ-ovi kandidati za mandatara? Da, imamo par imena…’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez kontakta s HDZ-om

"Premijer Orešković uopće nije imao kontakt s HDZ-om. Karamarka gotovo nikad nije bilo u Vladi, a nije bilo ni druge osobe koja bi koordinirala HDZ-ove ministre te dogovarala i usklađivala HDZ-ovu politiku s premijerom. Orešković je bio sam, a sada ga ruše", kaže jedan od sugovornika vrlo blizak premijeru i navodi kako je Karamarko u srijedu, pokušavajući ishoditi kolektivno povlačenje prvih ljudi Vlade, prvi put otkad je formiran "Timov tim" ušao u ured Bože Petrova. Znakovita je i informacija kako je tijekom razgovora o izlasku iz krize Karamarko pokušao (ali mu nije prošlo) isposlovati da postavi svoje ljude na čelo Ravnateljstva policije i PNUSKOK-a.

Nakon odbijanja Karamarkovih ponuda Petrov je, doznaje se, izašao pred Nacionalno vijeće Mosta. Naši izvori kažu da je stavio mandat na stol i rekao da će se, ako to žele, povući iz Vlade, kandidirati za gradonačelnika Metkovića ili potpuno maknuti. Rezultat je bila bezrezervna podrška.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni SDP ne miruje

Premda su SDP-ovci vrlo suzdržani u javnim istupima, niti oni ne miruju.

Tako su, prema jednom izvoru, ovih dana poslali ponudu Mostu prema kojoj bi SDP srušio kvorum pri glasovanju o povjerenju Oreškoviću, pustili bi da se glasuje i raspravlja o povjerenju Karamarku, a onda bi zajedno izglasali raspuštanje Sabora. Most je to odbio. Pokaže li se, međutim, da je HDZ skupio većinu za novu Vladu bez Mosta, ne treba isključiti mogućnost da se SDP-ov scenarij spontano pokuša realizirati pa kako bude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike