OTKRIVENO KOLIKO SE HRVATA ZARAZILO NAKON DVIJE DOZE: / Kod jednog cjepiva je češće, a nekoliko zaraženih završilo je u bolnici

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
26.4.2021.
10:44
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Da je moguće zaraziti se koronavirusom i nakon cijepljenje, pokazuje i slučaj Borisa Miloševića koji je drugu dozu Pfizerova cjepiva primio u veljači, a u subotu je na Facebooku otkrio da je pozitivan na koronavirus. Dodao je da mu je temperatura brzo prošla, da sad osjeća samo blagi umor i da se nada da će ga cjepivo i dalje zaštititi od težih simptoma Covida-19.

U Hrvatskoj je zabilježeno ukupno 58 takvih slučajeva zaraza unatoč dvije doze cjepiva, a epidemiolozi to računaju kao neuspjeh cijepljenja, piše N1. Na Pfizer se odnosi 57 neuspjeha, jedan na Modernu. Srećom, većina zaraženih su bili asimptomatski. Neki su imali blage kliničke slike, a samo nekoliko ponovno zaraženih bili su hospitalizirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanja Kurelić Filipović iz HZJZ-a objasnila je da imaju više zabilježenih slučajeva s Pfizerovim cjepivom jer je u Hrvatskoj ranije počelo cijepljenje tim cjepivom.

Image
PREDSJEDNICA UDRUGE LIJEČNIKA ŽESTOKO NAPALA BEROŠA: /

'Nisu nas zvali na sastanke oko platforme zbog primjedbi i sad imamo kaos'

Image
PREDSJEDNICA UDRUGE LIJEČNIKA ŽESTOKO NAPALA BEROŠA: /

'Nisu nas zvali na sastanke oko platforme zbog primjedbi i sad imamo kaos'

Nema alternative

Ministar zdravstva Vili Beroš ističe da cjepivo nema alternativu, ali da se u rijetkim slučajevima događa da oboli netko tko je cijepljen. "Iznimno se rijetko događa da netko tko je cijepljen može oboljeti, ali znamo da se može dogoditi, i gospodin Capak je o tome pričao. Međutim, u takvim se slučajevima ipak očekuje blaga klinička slika, bez potrebe za hospitalizacijom, komplikacijom i teškim oblicima", rekao je ministar zdravstva za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su u pitanju novi sojevi, Kurelić Filipović kaže da se za sada ipak vjeruje da je učinkovitost dobra u smislu sprečavanja svih sojeva. "Još uvijek je u fazi istraživanja, nekih naznaka da je na južnoafričku i brazilsku varijantu nešto manja učinkovitost, međutim, u ovom slučaju ne možemo govoriti da se kod tih ljudi to dogodilo zato što se ukazao neki drugi soj", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo