OTKRIVAMO / Ovo su moćnici koji u tajnosti planiraju i izvršavaju privatizaciju Dinama

Nakon puno odgađanja, u ponedjeljak je održana dugo očekivana skupština GNK Dinama. Glavna tema, uz financijski izvještaj, bilo je preoblikovanje, odnosno privatizacija kluba.

24.2.2015.
13:37
VOYO logo

1. Zdravko Mamić

Kontroverzni "izvršni dopredsjednik" kluba, na vlasti od 2003. godine. Poznat po agresivnim javnim sukobima i prijetnjama, na višegodišnjem udaru medija zbog mutnih transfera igrača te pretvaranja Dinama u udrugu građana koja nije dužna plaćati sve poreze. Često je bio predmet raznih sportskih i gospodarskih inspekcija zbog poslovanja.

2. Darko Tipurić

Član izvršnog Odbora Dinama, osramoćeni bivši dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, smijenjen zbog nepravilnosti u radu Međunarodne ljetne škole Ekonomskog fakulteta koje je utvrdilo Ministarstvo znanosti na traženje USKOK-a. Također arhitekt modela neuspjele privatizacije Podravke u takozvanoj 'aferi Spice' u kojoj se čeka presuda za menadžere koji su Podravkine dionice navodno htjeli uzeti za sebe. Po navodima brojnih medija, Tipurić je glavni i odgovorni za provedbu 'preoblikovanja', neobičnog naziva za proces privatizacije Dinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Marijan Hanžeković

Član skupštine Dinama čiji odvjetnički ured je dobio pravne poslove oko privatizacije Dinama, inače odnedavno medijski poduzetnik čija izdanja objavljuju velike intervjue sa Zdravkom Mamićem, baš na temu privatizacije. U medijima već godinama brani status Dinama kao udruge koja nije dužna plaćati poreze. Najpoznatiji po visokim iznosima ovrha koje radi za brojna javna i državna poduzeća, od HTV-a do podružnica Zagrebačkog holdinga. Odvjetnik gradonačelnika Milana Bandića, koji će također biti ključan u procesu privatizacije kluba.

4. Tin Dolički

Predsjednik nogometnog kluba Lokomotiva i zagrebački odvjetnik, privatno i poslovno blizak sa Zdravkom Mamićem. U medijima često brani svoje veze s Mamićem te odnos Lokomotive i Dinama. Izvor Net.hr-a otkriva kako ih je prije tri tjedna vidio u kafiću kod parka Tuškanac. Dogovarali su detalje privatizacijskog procesa, između ostalog i je li Tipurić pravi odabir za ekonomskog savjetnika modela privatizacije. Također su spominjali mirovinske fondove preko kojih bi mogli zadržati kontrolu nad klubom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Milan Bandić

Gradonačelnik Zagreba pod optužbama USKOK-a za korupciju, godinama blizak sa Zdravkom Mamićem i Marijanom Hanžekovićem (koji, između ostalog, radi ovrhe za ZG Holding). Po predloženom modelu privatizacije, grad Zagreb prvi ima pravo otkupa dionica kluba, a do dionica moze doći i preko Dinamova stadiona, koji je u vlasništvu grada. Nagađa se kako će upravo to i dogoditi: grad Zagreb doći do dionica Dinamo kroz trgovinu sa stadionom. Podsjetimo, grad Zagreb, gradonačelnik i Dinamo koriste usluge istog odvjetnika.

6. Mirko Barišić

Predsjednik NK Dinamo, kao i svih ovih godina, igra ulogu tihog statista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike