IMAMO 117 NOVOZARAŽENIH, TROJE PREMINULIH; / Iako je odluka o noćnim klubovima istekla, Božinović za njih nema dobre vijesti

Image
Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 117 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva danas ukupno 2614

7.9.2020.
7:14
Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je danas umrlo troje oboljelih
  • 307 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 19
  • U Svijetu je zaraženo 27.069.726
  • Oporavilo se 19.170.299, a preminulo 883.771

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Nigerijski liječnici štrajkaju u jeku pandemije

18:30 - Nigerijski liječnici zaposleni u javnim bolnicama u ponedjeljak štrajkaju diljem zemlje, u vrijeme dok se ta najmnogoljudnija afrička država bori s pandemijom koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otprilike 16 tisuća od sveukupno 42 tisuće liječnika sudjeluje u štrajku kojem još nije određen rok završetka, tražeći bolje plaće i radne uvjete, kazao je predsjednik nacionalnog udruženja liječnika Aliyu Sokomba.

U štrajku sudjeluju i liječnici zaposleni u centrima za liječenje koronavirusa, dodao je Sokomba. Doktori pritom upozoravaju da su zabrinuti zbog nedostatka zaštitne opreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Africi se pozitivnim na koronavirus pokazalo više od 10 tisuća zdravstvenih radnika, većinom u Nigeriji i Južnoafričkoj Republici, kazala je Svjetska zdravstvena organizacija u srpnju.

Nigerija, zemlja s oko 200 milijuna stanovnika, bilježi 55 tisuća slučajeva zaraze koronavirusom, s nešto više od tisuću smrtnih slučajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Berlusconijevo stanje se poboljšava

18:00 - Bivši talijanski premijer i čelnik stranke Naprijed Italija oporavlja se od koronavirusa, nakon više od tri dana provedena u bolnici, objavila je bolnica San Raffaele u ponedjeljak.

"Čini se da se ukupno kliničko stanje poboljšava", poručio je priopćenjem dr. Alberto Zangrillo iz bolnice San Raffaele u Milanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Berlusconi (83) je hospitaliziran u navedenoj bolnici u petak.

San Raffaele je prethodno potvrdio da Berlusconi ima upalu pluća zbog infekcije koronavirusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Srbiji 36 novozaraženih, jedna osoba preminula

15:58 - Prema službenim podacima, još jedna osoba je od nedjelje u 15 sati preminula od posljedica koronavirusa u Srbiji, pa je ukupan broj žrtava povećan na 725, objavilo je srbijansko Ministarstvo zdravlja. U međuvremenu je testirano 6.198 osoba, a registrirano je 36 novih slučajeva zaraze, a na respiratorima su 33 pacijenta. U Srbiji je, od početka epidemije, potvrđen 31.941 slučaj zaraze. Ukupno je 487 osoba hospitalizirano. Postotak smrtnosti je 2,27 posto.

U Varaždinskoj županiji dva slučaja koronavirusa

14:25 - U zadnja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite. U oba slučaja radi se o bliskim obiteljskim kontaktima prethodno zaraženih osoba, mlađe su životne dobi i liječe se kod kuće. S obzirom da su se u međuvremenu oporavile dvije osobe, broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji je 69. Devet osoba se nalazi na bolničkom liječenju, a 60 ih se liječi kod kuće. Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji registrirana su 173 slučaja zaraze i dodatnih 15 slučajeva koji se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta. Pod mjerom samoizolacije nalazi se 236 osoba, a sve su bliski kontakti potvrđeno zaraženih. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 186 uzoraka, a u zadnjih 30 dana ukupno 3617 uzoraka putem bolničkog sustava i Covid-19 ambulante. U istom razdoblju testirano je i 1300 uzoraka na zahtjev građana, navodi se u priopćenju Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tri nova slučaja u Virovitičko-podravskoj županiji

13:54 - U Virovitičko-podravskoj županiji u protekla 24 sata zabilježena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite. Radi se o ženi, muškarcu i djetetu s blagim simptoma bolesti, a jedna od zaraženih osoba je zdravstveni djelatnik. U protekla 24 sata s područja Virovitičko-podravske županije testirana je ukupno 51 osoba. Negativno je 46 nalaza, a za dvije osobe testiranje se mora ponoviti. Od početka epidemije zaraženo je 90 osoba, od kojih je 38 još aktivno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović tvrdi da će se odluka o klubovima produžiti

13:47 - Nakon što je u ponoć istekla odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite o radu barova i klubova, koji su mogli raditi najdulje do ponoći, ministar Davor Božinović najavio je da će odluka ipak biti produžena. "Ta odluka je vezana za ograničavanje rada, donesena je zato što se epidemiološka situacija u RH pogoršala. Nažalost, ne može se reći da se poboljšala ovih dana. To presumira da će odluka biti produžena", javlja N1.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najugroženija skupina su tamburaši?

13:41 - Danas je održana konferencija za medije Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije na kojoj je govorio i Dr. Ante Cvitković koji je pojasnio da su pored zdravstvenih radnika, jedna od najugroženijih skupina tamburaši. "Jedna od jako ugroženih skupina društva, neću sada govoriti o zdravstvenim radnicima o tome ne trebam posebno govoriti koliko su pogođeni ali iz ovih društvenih događanja mimo zdravstvenih ustanova mimo domova su tamburaši. Dakle članovi pojedinih grupa koje sviraju, ti ljudi stvarno imaju puno mogućnosti da se zaraze, jer znate i sami kako je na tim svečanostima i onda se dešavaju različite druge stvari." Rekao je Dr. Ante Cvitković, javlja SBOnline.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

10 novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

13:36 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je deset novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o pet muških i tri ženske osobe iz Dubrovnika (za četiri muške i tri ženske osobe je poznata epidemiološka veza), jedna ženska osoba iz Stona (kontakt) te jedna muška osoba iz Konavala. Šest je izliječenih osoba – tri iz Dubrovnika, dvije iz Župe dubrovačke i jednu iz Metkovića. Preminula je jedna osoba iz Orebića. U OB Dubrovnik hospitalizirane su 24 osobe pozitivne na koronavirus, od čega su tri osobe na respiratoru. Od početka pandemije na analizu je poslano 10 725 uzorka. U samoizolaciji se nalazi 595 osoba, a u posljednja 24 sata utvrđena su tri slučaja kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 66 slučaja kršenja samoizolacije. Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

31.08.2020., Stara gradska jezgra, Dubrovnik - Gotovo prazni kafici i malobrojni turisti u staroj gradskoj jezgri.

99 novih slučajeva u BiH

13:13 - U Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je potvrđeno 99 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a ta je brojka najniža još od razbuktavanja epidemije COVID-19 početkom srpnja. Kako je izvijestio Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, u protekla 24 sata u tom su entitetu testirali 562 uzorka, od kojih je 61 bio pozitivan na koronavirus. U Republici Srpskoj testirano je 527 uzoraka, a njih 38 bilo je pozitivno na virus SARS-CoV-2. Od nedjelje je u BiH umrlo devet osoba kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom, od kojih je sedam s područja Federacije, a dvije iz RS. Sve do kraja prošlog tjedna u BiH je dnevni broj novozaraženih gotovo redovito bio iznad 200, a u najkritičnijim danima srpnja i kolovoza bilo je i više od 400 novozaraženih. Unatoč takvom stanju vlasti u BiH nisu posegnule za dodatnim restriktivnim mjerama, a prošlog je tjedna u većini županiji u Federaciji BiH i u RS počela i školska godina, uz pojačane mjere opreza čiji je cilj spriječiti širenje zaraze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Nema novozaraženih u Karlovačkoj županiji

12:49 - U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 185 osoba i trenutno imamo 22 aktivna slučaja. Jučer je testirano 14 bolničkih pacijenata u Karlovcu i jedan bolnički pacijent u Ogulinu. U OB Karlovac hospitalizirana je jedna starija ženska osoba. Pod mjerama samoizolacije se nalazi 99 osoba te nije bilo kršenja mjera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


14 novozaraženih u Brodsko-posavskoj županiji

12:44 - U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 14 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (8), općina Bebrina (2) te po 1 osoba u općinama Nova Kapela, Gornja Vrba, Podcrkavlje i Bukovlje. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 456, dok je broj aktivnih slučajeva 103 (8 aktivnih osoba manje u odnosu na prethodni dan). Hospitalizirano je 9 osoba (isto stanje kao i prethodni dan), nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze 472 osobe (169 osoba manje u odnosu na prethodni dan). Zbog nepovoljne epidemiološke situacije na području Brodsko-posavske županije, na danas održanoj sjednici županijskog Stožera CZ utvrđen je prijedlog izmjena i dopuna Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Brodsko-posavske županije te je upućen na usvajanje nacionalnom Stožeru civilne zaštite s prijedlogom primjene od 09. rujna 2020. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

22.8.2020., Slavonski Brod. Sportska manifestacija 3. Slavonska trka, tradiocionalna noćna utrka središtem grada.

25 novozaraženih u Sloveniji

12:43 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 706 testova potvrđeno 25 novih zaraza koronavirusom, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada na twitteru. U petak i subotu zabilježena su po 43 nova slučaja zaraze, ali uz znatno veći broj testova, kojih je u petak bilo provedeno 1708, a u subotu 1212. Od početka epidemije u Sloveniji je potvrđeno 3190 infekcija koronavirusom, aktivno je trenutno 525 slučajeva, a umrlo je 135 ljudi od posljedica Covida-19. U bolnicama se nalazi 26 zaraženih pacijenata, što je 5 više u odnosu na prethodni dan, a dvoje oporavljenih je otpušteno, objavilo je ministarstvo zdravstva. U Sloveniji je školska godina počela prošlog tjedna, a odvija se po epidemiološkom modelu u kojemu je, uz uobičajene mjere, propisano i obvezno nošenje maski u zajedničkim prostorima i prilikom transporta učenika u školu i iz nje, no virus je u međuvremenu prodro u više škola i vrtića.

Već u prvom tjednu škole u Sloveniji je zabilježeno više slučajeva zaraze kod učenika, učitelja i odgajatelja u više stručnih i osnovnih škola, vrtića i gimnazija. To se nastavlja i početkom ovoga tjedna, a on-line nastava određuje se samo za pojedine razrede sa zabilježenim zarazama, dok se u ostalima obrazovni proces nastavlja uz fizičku nazočnost učenika. Budući da se popis odjela i razreda kojima je zbog prodora virusa određena karantena stalno mijenja, ministarstvo obrazovanja priprema posebnu aplikaciju za unos podataka o stanju zaraženih i mjerama karantene, a podaci će se osvježavati jednom tjedno, prenose u ponedjeljak mediji. Liječnici obiteljske medicine i pedijatri navode da je već prvi tjedan nastave ukazao na problem kako razlikovati simptome Covida-19 od simptoma ostalih respiratornih bolesti koji se pojavljuju na jesen te pitaju je li smisleno testirati svako dijete sa znakovima prehlade, prenose slovenski mediji. Pedijatar Denis Baš izjavio je za medije da je u njegovoj ambulanti velika navala i da je mnogo bolesne djece, te da se on i njegovi kolege boje da zdravstveni sustav neće biti u stanju obaviti tako velik broj testiranja za mnogo djece ako sadašnje smjernice, koje nisu sasvim precizne, ne budu dodatno provjerene i prilagođene situaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


5 novozaraženih u Ličko-senjskoj županiji

12:16 - S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata pet je novooboljelih osoba od COVID-19. Oboljele osobe su s područja grada Otočca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata. Ukupno je oboljelo 87 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 35 aktivnih slučaja, 51 osoba je izliječena te jedna osoba preminula. U protekla 24 h testirano je 37 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Dug oporavak izliječenih od Covida

11:56 - Istraživanje iz Austrije dokazalo je da mnogi oboljeli od Covida-19 imaju dugotrajna, ozbiljna oštećenja pluća. Medicinski stručnjaci u središtu zanimanja imali su teško oboljele, no medicinska je činjenica da od dugotrajnih posljedica preboljenog covida-19 pate i mnogi oporavljenih od blagog oblika ove bolesti, prenosi N1. Reuters navodi, a Guardian prenosi rezultate istraživanja kojim je utvrđeno da je šest tjedana nakon otpuštanja iz bolnice 88 posto pacijenata još uvijek imalo tako oštećena pluća da se na CT-snimkama čini kao da se unutra nalaze komadići stakla. 47 posto ih je imalo osjećaj da se bore za dah. 12 tjedana poslije, odnosno čak tri mjeseca, ovakvi simptomi prisutni su još uvijek, u slučaju oštećenih pluća kod 56 posto pacijenata, a u slučaju gubitka daha kod 39 posto njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni koji su preboljeli covid-19 imaju problema s plućima tjednima nakon ozdravljenja", konstatirala je dr. Sabine Sahanic sa Sveučilišne klinike u Innsbrucku, koja je sudjelovala u istraživanju. Unatoč takvim zdravstvenim problemima, kaže da se s daljnjom terapijom i skrbi pacijenti vrlo polako, ali u pravilu ipak oporavljaju. Riječ je o dugotrajnom procesu i kod većina pacijenata na kraju pluća ipak ne ostaju trajno oštećena. Istraživanje je pokazalo da je 28 posto pacijenata mjesec i pol od ozdravljenja kapacitet pluća bio manji od 80 posto prosječne odrasle osobe. Tri mjeseca od ozdravljenja još uvijek je tako nizak kapacitet pluća imalo 19 posto pacijenata. Dobra vijest je to što, koliko god da su pluća bila gore oštećena kod oboljelih koji su morali na intenzivnu skrb, vremenom velika većina njih ipak pokazuje tendenciju da se oporavi isto onako kako se oporavljaju ranije hospitalizirani pacijenti, ali s bitno manje dramatičnim stanjem.


26 novozaraženih u Zagrebu

11:38 - Grad Zagreb ima 26 novooboljelih, objavljeno je na konferenciji za novinare Stožera Grada Zagreba. 524 Zagrepčana zatražila su pomoć u ordinacijama, a 337 je testirano. 1484 osobe su testirane u zadnja tri dana. 625 je aktivnih slučajeva. "Virus je ušao u Klaićevu bolnicu. Pozitivan je jedan djelatnik. U izolaciji je 14 zdravstvenih djelatnika i 6 pacijenata."


Dvoje novozaraženih u Osječko-baranjskoj županiji

11:14 - U protekla 24 sata na području Osječko-baranjske županije zabilježena su samo dva nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, a u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek provedeno je testiranje ukupno 175 uzoraka. Pozitivne osobe su mlađe životne dobi (22 godine) s prebivalištem u Belom Manastiru. Na području županije od početka epidemije koronavirusom ukupno je zaraženo 819 osoba, a do sada je 733 izliječeno, 25 je preminulo, pa je trenutno 61 aktivan slučaj zaraze. Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno je 15 pacijenata oboljelih od COVID-19 od kojih su dva na respiratoru. Samoizolacija je jučer određena za 30 novih kontakata pozitivnih osoba, pa je trenutno pod tom mjerom na području županije ukupno 427 osoba.


Troje novozaraženih u Zagrebačkoj županiji

11:01 - U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata tri su osobe novooboljele od bolesti covid-19. Po jedna novooboljela osoba zabilježena je u gradovima Samobor, Zaprešić i Dugo Selo. Od tri novooboljele osobe jedan je kontakt prethodno oboljelih, jedan slučaj povezan je s ljetovanjem na obali, dok je za jedan slučaj nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 15 osoba, priopćeno je iz županije.


U Šibensko-kninskoj županiji dvoje novozaraženih

10:47 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije nema novooboljelih osoba od COVID-19 infekcije. Trenutno je 70 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije, od kojih se 8 osoba liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. U posljednja 24 sata pozitivna su 2 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 374 osoba koji su kontakti već poznatih oboljelih osoba. Molimo građane i turiste da se i dalje pridržavaju svih protuepidemijskih mjera.

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Više od 2000 djece je u samoizolaciji

10:37 - Što se tiče aktualne situacije u pogledu broja slučajeva, prema podacima iz Ministarstva znanosti i obrazovanja među djecom do šest godina pozitivno je 72 djece, a još 210 njih među djecom od sedam do 18 godina, dakle ukupno je 282 pozitivne djece, a njih 2111 do 18 godina starosti nalazi se u samoizolaciji, pišu Vijesti.hr.


Jedan novi slučaj u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

10:31 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđen je jedan novi slučaj zaraze, dok se 5 nalaza još čeka. Riječ je o osobi s područja grada Bjelovara, povezanoj s do sada poznatim slučajevima zaraze. Četiri osobe su se u međuvremenu oporavile i skinute su s evidencije oboljelih. Trenutno su na području Bjelovarsko-bilogorske županije 53 aktivna slučaja zaraze koronavirusom. U samoizolaciji je 270 osoba, priopćili su iz županije.


8 novozaraženih u Zadarskoj županiji

10:28 - Na području Zadarske županije 8 je novozaraženih osoba koronavirusom. Riječ je o 6 ženskih i 2 muške osobe sa područja Grada Zadra (4) te općina Sukošan(1) i Preko(1). Među novozaraženima je i dvoje stranih državljana (Austrija i Njemačka) koji će izolaciju provesti na području Grada Zadra. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 170 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 714 osoba, a istekao je za njih 6710. U Općoj bolnicu u Zadru ukupno je hospitalizirano 22 bolesnika (21 bolesnika na Covid 1 odjelu, te 1 bolesnik u COVID JIL-u koji je na respiratoru). U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije. Od danas započinje s radom COVID ambulanta u novom radnom vremenu od 8,00 -20,00 sati, u COVID ordinaciji na Ravnicama i adresi Marka Marulića 5 u Zadru, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.


U Splitsko-dalmatinskoj 31 novi slučaj zaraze

10:11 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 329 obrađenih testova danas je 31 novozaraženih koronavirusom. I to iz Splita 16, Solina 3, Kaštela 9, Dugog Rata 1, Dugopolja 1 i Klisa 1 osoba. Od 31 novozaražene osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije 14 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1411 osoba nalazi se u samoizolaciji.Na bolničkom liječenju nalazi se 74 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 6 osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 86 godina. Preminula osoba je uz ostale komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.


U Hrvatskoj je 117 novozaraženih

10:00 - U posljednja 24 sata zabilježeno je 117 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2614. Među njima je 307 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 19 pacijenata. Tri osobe su preminule. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježena 12081 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 201 preminula, a 9266 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 8819 osoba. Do danas je ukupno testirano 193 153 osoba, od toga 1793 u posljednja 24 sata.

Image
Foto: Ranko Suvar / CROPIX / Pool

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana. Pozivom na broj 113 svakim danom od 8 do 21 sat možete dobiti sve informacije o koronavirusu. Također, informacije vezane uz koronavirus možete pronaći na internetskim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr.


Vukovarsko-srijemska ima četiri nova slučaja

9:40 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 4 nove pozitivne osobe na COVID-19 (1 osoba iz Cerića, 1 iz Vinkovaca, 1 iz Mirkovaca i 1 iz Štitara). Preminulih osoba nema. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 665, od kojih je 570 osoba izliječeno, a ukupno je 14 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 12 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 20 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 8923. U samoizolaciji na području županije je 280 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 7 zdravstvenih radnika (1 liječnik, 2 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 3 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 4 radnika (1 liječnik i 3 medicinske sestre/tehničara).


Fuchs: ' Počinje najneizvjesnija školska godina'

9:35 - Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin, te ravnateljica i učiteljica razredne nastave u osnovnoj školi Izidora Kršnjavoga Lidija Sosa Šimenc i Ljerkica Vinković govorili su u emisiji HRT-a "U Mreži prvog" o izazovima koji očekuju nastavnike, djecu i roditelje u školskoj godini koja će biti puno drukčija od prethodnih.

Ministar Fuchs istaknuo je kako počinje najneizvjesnija školska godina. "Osam škola krenulo je s online nastavom, dvije su odgodile početak nastave, a ostale će početi po B, odnosno C modelu. B model je mješoviti u kojem se dio nastave izvodi u razredu, a drugi dio učenika je kod kuće i prati nastavu pomoću digitalnih materijala. Ta se djeca kasnije rotiraju", rekao je ministar i dodao kako je C model onaj u kojem sva djeca prate nastavu od kuće. Naglasio je kako je C model najnepovoljniji, ali da će se odlučivati o modelima ovisno o epidemiološkoj situaciji u nekom mjestu ili županiji.

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Pavić Šimetin kazala je da, ako nisu kod kuće, za djecu je najbolje i najsigurnije mjesto biti u školi. "Situacija nije idealna, ali tako dugo dok škola bude mogla održavati nastavu u učionicama, to se treba primjenjivati zato što je to najbolje za djecu", rekla je. Pavić Šimetin rekla je kako se sigurno zna da djeca ne dobivaju teži oblik bolesti, te da su ona vrlo često bez simptoma ili ti simptomi sliče blagoj prehladi. Oni su vrlo rijetko širitelji zaraze prema odraslima, naglasila je. "Od tristotinjak pozitivne djece u Hrvatskoj, samo dva puta se to prenijelo na odrasle", rekla je i dodala kako djeca nisu „super širitelji” virusa kao što imamo situaciju s gripom.

Ministar je kazao kako je siguran da će se sve preporuke u školama poštovati. Potpisan je protokol o tome što je činiti, ako neko dijete ili učitelj razvije simptome bolesti. "Izrazito je važno da roditelji, svako jutro ili prije početka nastave te prije spavanja, mjere djetetu temperaturu kako bi bili sigurni da dijete nije bolesno. To je važna metoda kojom ćemo spriječiti dolazak bolesne djece u školu", rekla je Pavić Šimetin. Naglasila je da ako dijete razvije simptome bolesti protokol nalaže, ako se radi o jednom djetetu, da se ono izolira u posebnu prostoriju i pozivaju se roditelji da dođu po njega, zove se liječnik i postupa se prema preporukama liječnika. "Ako se radi o više od dvoje djece u istom razredu, tada se zove epidemiolog, odnosno školski liječnik nadležan za školu i slijede se njihove upute. Te upute će sada biti takve da cijeli razred ide kući", rekla je.

Na pitanje što će se dogoditi kada virus uđe u škole s obzirom na nastavnički kadar kojeg i ovako ima premalo, ministar je odgovorio kako će to biti lakše riješiti u razrednoj nastavi nego u predmetnoj.


Jedan novi slučaj u Primorsko-goranskoj županiji

9:08 - U Primorsko-goranskoj županiji jedan je novi slučaj. Kako je javljeno, koronu imaju i dva migranta, no oni ne ulaze u statistiku, kao što je i inače slučaj sa strancima. Devet osoba je ozdravilo.


Jedan novi slučaj u Koprivničko-križevačkoj županiji

9:07 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza na području županije potvrđen jedan novi slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, a riječ je o osobi mlađe životne dobi s križevačkog područja. Jedna osoba je proglašena zdravom, na bolničkom liječenju su tri osobe, a u ovom trenutku na području županije je ukupno 35 aktivnih slučajeva. U kućnoj samoizolaciji se nalazi 107 osoba. Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 168 slučajeva bolesti COVID-19.


Nema novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

8:53 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 88 slučajeva zaraze koronavirusom, 83 osobe nalazi se u kućnoj izolaciji, a 5 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 231 osoba, a ukupno je testirano 6520 osoba. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba


3 nova slučaja u Istri

8:46 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 131 uzoraka briseva (28 za administrativne potrebe) na covid-19, od kojih su potvrđene 3 novozaražene osobe. U 1 slučaju radi se o osobi iz mjera samoizolacije. Kod 2 osobe radi se o uvezenom slučaju (kontinentalna Hrvatska). Izliječeno je 6 osoba. Trenutno je 59 aktivnih slučajeva bolesti covid-19. U mjerama samoizolacije nalazi se 319 osoba, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.


Dvoje novozaraženih u Sisačko-moslavačkoj županiji

8:32 - Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji dvije su novozaražene osobe koronavirusom. Jedna osoba je s područja grada Novske, a jedna s područja grada Petrinje. Epidemiološka obrada je u tijeku, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Od danas klubovi i barovi rade kao i inače?

8:26 - Odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite kojom se ograničavalo radno vrijeme barova i klubova od danas više ne vrijedi. Prema toj odluci barovi i klubovi smjeli su raditi do ponoći. Budući da Stožer odluku nije produžio, od danas klubovi mogu raditi kao i prije odluke. Odluka je prvo bila donesena 14. kolovoza te potom produljena 27. kolovoza do 7. rujna. Stožer također nije pružio ni objašnjenje o epidemiološkoj situaciji vezano za klubove i barove.


Indija nadmašila Brazil po broju zaraženih

7:03 - Indija je u ponedjeljak istisnula Brazil i postala druga u svijetu, iza Sjedinjenih Država, s najviše zaraženih covidom-19, a ritam novozaraženih alarmantno raste i u brojnim drugim zemljama, neke od njih u Europi. Druga država s najviše ljudi na svijetu, Indija je u ponedjeljak imala 4,2 milijuna zaraženih, a Brazil 4,12 milijuna. Prvo mjesto drži SAD sa 6,25 milijuna, prema podacima sveučilišne bolnice Johns Hopkins. Unatoč zabrinjavajućim brojkama podzemna željeznica opet prometuje pošto je mjesecima bila zatvorena u većini gradova, uključivo Mumbai i glavni grad New Delhi, megapolis s 21 milijun stanovnika. Virolog Shahid Jameel iz Wellcome Trust/DBT India Alliance upozorava da stopa rasta novozaraženih napreduje "alarmantnim ritmom". "U zadnja dva tjedna prosjek je narastao sa 65.000 na 83.000 novozaraženih na dan, što je rast od približno 27 posto u dva tjedna, odnosno 2 posto a dan.

U brojnim zemljama u kojima se činilo da epidemija posustaje od proljeća, broj novih zaraza alarmantno raste, napose u Europi gdje djeca ponovno kreću u škole, a ljudi se s režima rada od kuće vraćaju u urede. U nedjelju je Velika Britanija imala gotovo 3.000 testiranih pozitivnih što nije zabilježila od svibnja. Francuska je imala gotovo 25.000 novozaraženih u tri dana, a vrhunac je bio petak s 9.000. U Španjolskoj gdje se škole ponovno otvaraju raste broj zaraženih i brojni roditelji odbijaju slati djecu u škole, unatoč prijetnji sankcijama. U Svijetu je epidemija usmrtila više od 880.000 ljudi od kraja prosinca, prema službeno dostupnim podacima na koje se poziva agencija France presse. Najveći broj žrtava je u Sjedinjenim Državama sa 188.540 umrlih, u Brazilu sa 126.203 te Indiji sa 71.642. Izrael je ovaj vikend prešao granicu od 1.000 mrtvih. Izrael je isprva bio smatran prvakom u borbi protiv koronavirusa, a sada bilježi oko 3.000 novozaraženih na dan i vlasti su kritizirane zbog upravljanja krizom te su djelomično zatvorile tridesetak gradova.


Više od 200 UN-ovih djelatnika zaraženo u Siriji

7:02 - Više od 200 UN-ovih djelatnika zaraženo je koronavirusom u Siriji, u kojoj je zdravstvena infrastruktura uništena ratom te Ujedinjeni narodi nastoje ojačati kapacitete u borbi protiv pandemije. "Zabilježeno je više od dvjesto slučajeva covida-19 među osobljem UN-a, od kojih su neki hospitalizirani, a troje ih je medicinski evakuirano", naveo je visoki dužnosnik UN-a u pismu koje je Reuters dobio od zaraženog lokalnog osoblja. Humanitarni radnici izrazili su bojazan da je stvarni broj slučajeva znatno veći, jer uključuje stotine zaposlenika nevladinih organizacija koji rade za desetak agencija Ujedinjenih naroda nadgledajući najveće humanitarne akcije u zemlji. UN-ov koordinator Imran Riza u pismu osoblju navodi da je pri kraju osiguravanje medicinskih kapaciteta za liječenje oboljelih od covida-19 u Siriji u kojoj je, kaže, zabilježen desetostruki porast infekcija u dva mjeseca. Ujedinjeni narodi izrazili su zabrinutost zbog širenja koronavirusa u zemlji u kojoj je zdravstvena infrastruktura uništena ratom, a medicinske potrepštine ograničene. Po podacima ministarstva zdravstva od 23. ožujka zabilježen je 3171 slučaj zaraze i 134 smrtna slučaja. Nezavisni medicinski djelatnici tvrde da vlasti prikrivaju pravo stanje te da je posljednjih tjedana umrlo mnoštvo liječnika i zdravstvenih radnika u Siriji. Vlasti to poriču, ali priznaju da je testiranje ograničeno.


Počinje nastava u većini hrvatskih škola

7:01 - U Hrvatskoj danas počinje nastava u školama. 455.000 učenika kreće u školske klupe, ali i preko 60.000 djelatnika. Mnogi su zabrinuti zbog velike fluktuacije učenika i djelatnika u skučenim prostorima. Osam škola zasad neće krenuti s redovnom nastavom zbog zaraze djelatnika, već s onom kakvu smo imali na proljeće, nastavom na daljinu, javlja N1.


Do četvrtine Brazilaca vjerojatno se ne bi cijepilo

7:00 - Pet posto Brazilaca odbilo bi se cijepiti protiv koronavirusa u bilo kakvim okolnostima, a još 20 posto kazalo je da se možda ne bi cijepili, pokazalo je ispitivanje javnog mnijenja, čiji su rezultati objavljeni u nedjelju u listu „O Estado de S. Paulo” . Kao razloge naveli su dvojbe u pogledu sigurnosti i učinkovitosti cjepiva te neutemeljene teorije urote kao što su bojazni od genetičke manipulacije, usađivanja čipa putem cjepiva i to što se cjepivo navodno proizvodi od abortiranih fetusa. Ispitivanje Ibope za nevladinu organizaciju Avaaz obuhvatilo je tisuću ljudi iz cijele zemlje. Među onima koji oklijevaju u pogledu cijepljenja, 34 posto je bilo u dobnoj skupini od 25 do 34 godine, a 36 posto su bili evangelički kršćani. Ispitivanje je pokazalo da bi se 75 posto Brazilaca cijepilo kada cjepivo bude dostupno. Brazilski desničarski predsjednik Jair Bolsonaro ponovio je prošli tjedan da cijepljenje protiv koronavirusa neće biti obvezno. Brazil ima drugi najveći broj zaraženih i umrlih od koronavirusa na svijetu. Zaraženo je 4,1 milijuna Brazilaca, a umrlo je 126.203.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo