25. obljetnica Medačkog džepa /

Ministar obrane: 'Norac nosi svoj križ, drago mi je da je s nama'

Na obljetnicu u Gospiću došao je i Mirko Norac

9.9.2018.
14:43
VOYO logo

U Gospiću se obilježava 25 godina od vojno redarstvene operacije Medački džep. 

Na misi za poginule hrvatske branitelje stigli su ministar obrane Damir Krstičević te Mirko Šundov, načelnik Generalnog stožera Orušanih snaga. Zanimljivo, viđen je i umirovljeni general Mirko Norac, osuđen za ratni zločin upravo u akciji Medački džep. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da nije dio protokola te da je prvi puta na obilježvanju obljetnice. 

'Akcija je bila čista i bez ikakvih repova. Sretan sam da sam ovdje", rekao je Norac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

U Gospiću svečano obilježena 25. obljetnica vojne akcije 'Medački džep'

Image

U Gospiću svečano obilježena 25. obljetnica vojne akcije 'Medački džep'

Podsjetimo, zbog kaznenog djela protiv ratnog prava i običaja te civilnog stanovništva Mirko Norac osuđen je u lipnju 2004. na 12 godina zatvora. Iste godine je Haški sud protiv njega podigao optužnice zbog akcije u Medačkom džepu. Taj slučaj je prepušten hrvatskom sudu. Osuđen je 2008. na sedam godina zatvora. Kazna mu je objedinjena na 15 godina. Nakon odslužene dvije trećine kazne uvjetno je pušten na slobodu u studenom 2011. godine. 

Na misi su viđeni i Darko Milinović, ličko-senjski župan koji je nedavno isključen iz HDZ-a te Marijan Kustić, jedini preostali kandidat na izborima za predsjednika HDZ-a Ličko-senjske županije koji se održavaju upravo danas.  

Krstičević: Moramo biti ponosni na akciju Medački džep

"Na akciju Medački džep moramo biti ponosni, a što se tiče Mirka Norca, bio je rat, bio je zapovjednik Zbornog područja Gospić i zbog onoga što se tu dogodilo nosi svoj križ, a meni je drago što je danas ovdje s nama“, rekao je novinarima ministar obrane Damir Krstičević.

 Gospić je 25. obljetnicu akcije Medački džep obilježio budnicom gradskim ulicama, svetom misom za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, vijencima i svijećama kod Spomenika hrvatskim braniteljima, svečanim mimohodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Na svečanosti su izaslanici Hrvatskoga sabora i predsjednice Republike, predstavnici vojnih, policijskih i crkvenih vlasti i mnogobrojni sudionici ratnih postrojbi čije su ratne zastave prodefilirale gradom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo