pozvao dorh /

Ostojić o korupciji u SOA-i: 'Predsjednica ne pozna ni Ustav ni zakon. Očekujem odgovore'

Image
Foto: Pixsell

Odbor za nacionalnu sigurnost zatražio je odgovore od DORH-a i Vlade o korupciji u sigurnosnim službama

19.12.2019.
12:20
Pixsell
VOYO logo

Ranko Ostojić, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, zatražio je od DORH-a i Vlade izvješća slijedom izjave aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u predizbornom sučeljavanju o korupciji u obavještajnim službama. 

"Zatražio sam od DORH-a je li prijavljeno kazneno djelo i protiv koga, a obavještajnim agencijama postavljeno je isto pitanje. Kada predsjednica kaže da su te agencije korumpirane, onda je izvjesno da je najgore ako ona govori istinu. Kada čelnica tih službi to kaže, onda to znači nesigurnost umjesto stabilnosti. Ne pozna Ustav ni zakon. Očekujem da da vrlo precizne odgovore pred Vijećem za nacionalnu sigurnost," rekao je Ranko Ostojić u četvrtak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dopisu Vladi i DORH-u navodi se kako je predsjednica kao problem istaknula je korumpiranost koja postoji u samim službama i posebno istaknula SOA-u i druge službe te je naglasila da je vrijeme da se zaposle mladi ljudi koji nisu korumpirani i koji će raditi profesionalno.

Kako je predsjednica, zajedno s predsjednikom Vlade usmjerava rad sigurnosno-obavještajnih agencija i provodi nadzor nad radomi istih, Odbor za nacionalnu sigurnost od DORH-a je zatražio izvješće: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li predsjednica prijavila kazneno djelo o kojem je javno govorila tijekom sučeljavanja, ako je prijavila, je li po njezinoj prijavi DORH poduzimao radnje u skladu sa svojim nadležnostima te ako presjednica nije podnijela kaznenu prijavu, hoće li DORH, na temelju njezine izjava, prikupljati daljnje obavijesti o mogućem počinjenju kaznenog djela, uključujući i obavijesni razgovor s predsjednicom RH?

Drugi dopis ide Vladi od koje se traži da izvijesti odbor ima li Vlada saznanja o postojanju korupcije u sigurnosnim službama i ako ima, je li Vlada prijavila kazneno djelo, odnosno podnijela kaznenu prijavu? Ako to nije učinila do sada, hoće li?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo