PREDSTAVILI RESTRUKTURIRANJE /

Osniva se novi Agrokor koji će biti u vlasništvu dobavljača, banaka i obvezničara

Vjerovničko vijeće prihvatilo je prvi nacrt strukture nagodbe koju im je ponudila izvanredna Uprava Ante Ramljaka. 5 tisuća 700 vjerovnika, što domaćih što stranih, tako će svoja potraživanja početi pretvarati u vlasništvo novog Agrokora

20.12.2017.
18:00
VOYO logo

Izvanredna uprava Agrokora danas je predstavila restrukturiranje i nacrt nagodbe koncerna, a uz izvanrednog povjerenika Antu Ramljaka, na predstavljanju je bio i glavni savjetnik za restrukturiranje Alastair Beveridge.

Kako su kazali, Agrokor neće biti raskomadan i prodan dio po dio već će nastaviti poslovati, no u njemu će jezgra biti samo zdrave tvrtke kao što su Ledo i Jamnice te maloprodajni lanac Konzum. Vjerovničko vijeće, kojeg čine mali i veliki dobavljači, banke i vlasnici obveznica, dalo je zeleno svijetlo Ramljaku. Najgore će proći banke koje nisu upisale hipoteku na imovinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ramljak je kazao kako je osnovna ideja razdvajanje na stari i novi Agrokor te da se se osniva novi holding u koji se prenose sve zdrave tvrtke Agrokora koje su oslobođene garancija i dugova i koje će biti u vlasništvu dobavljača, banaka i obvezničara, dok će starom Agrokoru ostati tvrtke koje ne mogu vratiti svoje dugove.

U novom holdingu nalazit će se barem 30-ak zdravih tvrtki koje imaju budućnost na tržištu, ali su zagušene dugovima, pa će tako njima ostati samo dug koji mogu vraćati kroz godine iz svojeg poslovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni dugovi koje ne mogu vraćati ostaju u starom Agrokoru. Ipak, još uvijek nema službenih procjena koliko dugova ostaje u novom Agrokoru. "Još nismo u mogućnosti izaći javno s brojkama, koliko će biti postotak otpisa i oporavka duga, o tome još pregovaramo. Važno je da se razumije kako ide prvenstvo naplate i kojih tražbina. Prvo idu osigurani vjerovnici, pa superseniori koji su kreditirali kroz roll up, nakon toga neosigurani vjerovnici pa na kraju oni koji u principu imaju međukompnaijska potraživanja. 

U naplati svega toga skupa ići će se na novi dug koji će se otplaćivati u prvenstvu otplate, a veći dug će prijeći na kapital, nakon što se naplate vjerovnici", kazao je Ramljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo