NEPRAVOMOĆNO OSLOBOĐEN / Oslobođen HOS-ov Damir Markuš: sud zaključio da pozdrav 'Za dom spremni' nikog nije vrijeđao

Image
Foto: Facebook/Damir Markuš

Protiv Damira Markuša je na osnovu anonimne prijave pokrenut prekršajni postupak, a sud je zaključio kako Markuš nikoga nije vrijeđao

10.2.2017.
23:15
Facebook/Damir Markuš
VOYO logo

Prekršajni sud u Daruvaru u četvrtak je nepravomoćno oslobodio pripadnika HOS-a i vukovarskog dragovoljca Damira Markuša, piše net.hr. Markuš je, naime, prošle godine na promociji svoje knjige  ’58 – HOS u obrani Vukovara i Bogdanovca’ publiku pozdravio sa "Za dom", a gosti su mu odgovorili: "Spremni!"

Protiv njega je na osnovu anonimne prijave pokrenut prekršajni postupak, a sud je zaključio kako Markuš nikoga nije vrijeđao, niti je na promociji knjige veličana NDH. Sudac Petar Malivuk Jovanović rekao je kako "se svaku izgovorenu riječ mora dovesti u kontekst", te se nije složio da je pozdrav "Za dom spremni" fašistički pozdrav i da se njim ne vrijeđaju nečiji osjećaji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Markuš se također ogradio od NDH i naglasio kako nije htio omalovažavati žrtve niti buditi avete prošlosti. U presudi je zaključeno kako je Markuš okupljene na promociji knjige pozdravio sa "Za dom", dok su oni sami, bez da ih je on pozvao, uzvratili sa "Spremni!". Tijekom postupka nije dokazano da je Markuš ikoga vrijeđao svojim riječima, niti se na njemu pojavila osoba koja je poslala prijavu protiv njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo