Veliki izazov / Osječki liječnici oborili vlastiti rekord: 'Sve operacije prošle su jako dobro'

Image
Foto: Pixell

Sve operacije prošle su uspješno

25.9.2018.
7:48
Pixell
VOYO logo

Sportskim rječnikom liječnici osječkog Kliničkog bolničkog centra oborili su vlastiti rekord i postavili novi. U roku 24 sata obavili su tri transplantacije bubrega. Bolesnici kojima su organi transplantirani se oporavljaju i osjećaju dobro.

"Oborili smo naš vlastiti rekord. Ponosni smo na to. Sve tri operacije su prošle jako dobro i uspješno", rekao je za tportal Oliver Pavlović, pročelnik Zavoda za urologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bilo je malo naporno uz redoviti posao koji moramo odraditi, a istovremeno pripremiti i organizirati sve transplantacije koje smo obavili. Radimo taj posao, svjesni smo da moramo, organiziramo se, i nije problem', objasnio je Damir Prlić, voditelj transplantacije na Zavodu za urologiju osječkog KBC-a.

Transplantirani organi u Osijek su stigli u okviru Zaklade Eurotransplant, organizacije koja pruža usluge transplantacije centrima, laboratorijima i donorskim bolnicama koje međusobno surađuju unutar osam zemalja, povezujući na najbolji mogući način donorski organ s primateljem. Jedan je buberg došao iz Mađarske, a druga dva iz Njemačke, avionom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bolesnici su se oporavili, dobro se osjećaju', napominje on.

Svaka operacija s pripremom bubrega traje oko četiri sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najbrži slučaj kojega smo do sada imali jest onaj kada smo u istom danu pritisnuli enter i odmah dobili informaciju da ima bubreg, pa je i transplantacija odmah napravljena. Pojedini bolesnici čekaju nešto duže, sve ovisi o tome odgovara li im bubreg, ali u prosjeku se na transplantaciju ide relativno brzo. Čitava procedura ide preko Eurotransplanta", tumači urolog Prlić.

Do sada je u osječkom transplantacijskom centru koji je ustrojen prije 11 godina obavljeno ukupno 136 transplantacija, piše tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo