tehnički premijer / Orešković položio lovorov vijenac na spomen-ploču na 25. obljetnicu raketiranja Banskih dvora

Image
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

'Hrvatska nikada neće zaboraviti one koji su dali svoje živote za neovisnost domovine i slobodu hrvatskih građana'

7.10.2016.
10:12
Sanjin Strukić/PIXSELL
VOYO logo

U povodu 25. obljetnice raketiranja Banskih dvora predsjednik Vlade Tihomir Orešković položio je u petak lovorov vijenac na spomen ploču na zgradi Vlade i poručio da Hrvatska nikada neće zaboraviti one koji su dali svoje živote za neovisnost domovine i slobodu hrvatskih građana.

Prije četvrt stoljeća, 7. listopada 1991. godine, zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije (JNA) raketirali su i teško oštetili Banske dvore, zgradu u kojoj je tada bila i rezidencija prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i u kojoj se nalazio u trenutku napada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna je osoba u napadu poginula, četiri su ozlijeđene, srušen je dio krova Banskih dvora, oštećeno pročelje i gotovo sve prostorije. 

"Položio sam danas vijenac na spomen ploču u znak sjećanja na taj dan i za sve one žrtve i ljude koje su dali svoje živote za našu domovinu i našu slobodu. Nećemo ih nikada zaboraviti", rekao je Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz njega su prilikom polaganja lovorovog vijenca bili i ministri Vlaho Orepić, Tomo Medved i Josip Buljević.

Dva zrakoplova JNA raketirala su Dvore 7. listopada 1991. godine, malo poslije 15 sati, a ocijenjeno je da se radilo o pokušaju atentata na predsjednika Tuđmana, s obzirom na to da je napad vođenim raketama bio usmjeren na njegove radne prostorije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od šest ispaljenih raketa, dvije su pogodile Banske dvore, ostale su pogodile zgrade u susjedstvu. 

Dan kasnije, 8. listopada, prvi saziv Hrvatskog sabora donio je povijesnu odluku o neovisnosti, odnosno o razdruživanju Hrvatske od ostalih republika bivše države, SFRJ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo