OPTUŽBE PROTIV KARAMARKA: / 'Lagao je Hrvatskoj, nije rekao da mu je Petrović financirao suprugu'

Image
17.5.2016.
7:38
VOYO logo

Gostovali su Dražen Bošnjaković, saborski zastupnik HDZ-a, Orsat Miljenić, saborski zastupnik SDP-a, Davor Štern, bivši direktor Ine, Ivan Brodić, urednik portala Energypress i Davor Gjenero, politički analitičar.

Još jedan ugovor

Urednik Nacionala Berislav Jelinić rekao je da posjeduje još jedan ugovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objavljuju kako su prvi izravni ugovor Josipa Petrovića s MOL-om osobno potpisali Zsolt Hernadi i Zoltan Aldott. Predsjednik Uprave Ine time je angažirao Petrovića da lobira za MOL, tvrdi glavni urednik Nacionala.

Ivan Brodić pitao ga je iz koje je godine taj ugovor, na što je Jelinić odgovorio da je ugovor iz 2011. godine. "Gospodin Aldott je bio, ako se ne varam, izvršni direktor MOL-a, tako da je sasvim vjerojatno da je mogao potpisati takav ugovor i on nije, ako je to iz te godine, potpisao taj ugovor iz pozicije generalnog direktora Ine", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
E, BAŠ TI NE DAM LOPTU! /

Posrnula Chelseajeva zvijezda driblinzima izludila klinca na terenu

Image
E, BAŠ TI NE DAM LOPTU! /

Posrnula Chelseajeva zvijezda driblinzima izludila klinca na terenu

Puno gore od samog sukoba interesa

Jelinić smatra kako je suradnja lobista MOL-a Josipa Petrovića i tvrtke Ane Karamarko, za Tomislava Karamarka, nešto mnogo gore od samog sukoba interesa. "Gospodin Karamarko je vrlo nespretno reagirao. Temeljno i ključno pitanje je to da je on lagao hrvatskoj javnosti, odnosno, on je prešutio pravu prirodu svoga odnosa s gospodinom Petrovićem kada je, na izravan upit novinara, rekao da je Petrović njegov prijatelj iz košarkaškog kluba. Nije spomenuo da mu je godinama unosno financirao suprugu".

Davor Gjenero smatra da je 2500 eura mjesečno, za usluge tvrtke Karamarkove supruge, bagatelna cifra. "Ako je netko u Hrvatskoj spreman trgovati utjecajem za 2 i pol tisuće eura, onda smo u jako ozbiljnim problemima", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Screenshot HRT

Razlika između konzultanta i lobista

Davor Štern pojasnio je razliku između termina konzultant i lobist. "Konzultant daje savjete iz polja svojeg specifičnog znanja, obrazovanja i prakse. Lobist može raditi zagovaranje i ne mora biti stručan u tom području. On može komunicirati s ljudima i pokušati nagovarati i zagovarati".

Kada je riječ o sporu Ina-MOL, Dražen Bošnjaković je rekao da je HDZ prije svega za dogovor s partnerima, jer je, kako kaže, Ina je tvrtka od nacionalnog strateškog interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo bi razumno sjesti za stol i srediti tako da tvrtka ide dalje naprijed, da se njome dobro gospodari. Ako do toga dođe, onda sami postupci nemaju smisla. Ako takvog dogovora nema, onda postupak treba nastaviti. Sporno je ono što Mađari ističu da nismo mi ispunili neke obveze vezane uz otkupljivanje plinskog biznisa, da nije izvršena modernizacija rafinerije, da način upravljanja nije sukladan zakonima... Ako se to uspijemo za stolom dogoviriti, imamo preduvjete za to da arbitraža nema smisla", rekao je.

'Karamarka je ovaj slučaj trajno obilježio'

Orsat Miljenić rekao je da mu nije jasan stav HDZ-a o arbitraži, pogotovo Karamarkov. "Polovica Vlade Mađarima šalje poruku da stojimo odlično u arbitraži. Druga polovica Vlade kaže - izgubit ćemo pa ćemo s vama razgovarati. Premijer kaže 'sad ću ja razmišljati pa ću vidjeti'. To ugrožava hrvatski nacionalni interes", smatra Miljenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasnije je nadodao da Karamarko nema nikakvu vjerodostojnost jer ga je ovaj slučaj, kako kaže, obilježio trajno. Bošnjaković smatra kako je ovo afera kojom kolege žele zaraditi političke bodove i sude bez postupka.

Brodić smatra da je politika Ini štetila od njenog osnutka do danas. Misli da je dogovor najbolje rješenje. Davor Štern također smatra da treba pregovarati. Dogovor je iznimno važan i dogovor treba postići, zaključio je Bošnjaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo