ekološka katastrofa / Opskrba Brođana pitkom vodom odvija se bez problema: 'Građani moraju znati da bi ovo moglo potrajati'

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Tijekom posljednja dva dana građanima Slavonskog Broda pitka voda osigurana je iz državnih robnih zaliha uz pomoć cisterni koje obilaze područje 16 gradskih mjesnih odbora

1.4.2018.
16:17
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

„Situacija u Slavonskom Brodu po pitanju opskrbe vodom je stabilizirana, ali građani moraju znati da bi ona mogla potrajati“, zaključak je to današnje sjednice Stožera civilne zaštite i spašavanja Grada Slavonskog Broda.

Tijekom posljednja dva dana građanima Slavonskog Broda pitka voda osigurana je iz državnih robnih zaliha uz pomoć cisterni koje obilaze područje 16 gradskih mjesnih odbora. Kako bi voda bila još dostupnija građanima, postavljeni i spremnici s pitkom vodom kapaciteta 1.000 litara koji će ostati na predviđenim lokacijama sve dok se za to bude bilo potrebe te će se redovno nadopunjavati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitka voda iz cisterni i spremnika tako je dostupna svim građanima, dok će se ona flaširana dijeliti isključivo starim i nemoćnim sugrađanima te osobama koje nisu u mogućnosti same doći po potrebnu pitku vodu. Kako je istaknuo gradonačelnik Mirko Duspara, uz već postojeće lokacije plan je postaviti i dodatne spremnike s vodom u blizini svih osnovnih i srednjih škola na području Slavonskog Broda, koje su u ovom trenutku još uvijek zatvorene zbog školskih praznika. 

Zbog velikog broj upita građana o utjecaju zabilježenih koncentracija ugljikovodika u vodi na njihovo zdravlje na jučerašnjoj sjednici Stožera, na kojoj su sudjelovali i članovi Vlade RH, gradonačelnik je zatražio i službeno očitovanje nadležnog ministarstva na ovo pitanje. Danas tijekom dana Grad Slavonski Brod zaprimio je traženo očitovanje Ministarstva zdravstva u kojem se navodi da; iako voda u Slavonskom Brodu nije zdravstveno ispravna za piće niti nakon termičke obrade, važno je naglasiti kako nije došlo do opasnosti za građane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nadležnom ministarstvu ističu kako građani koji su koristili vodu za piće i pripremu hrane, nemaju razloga za zabrinutost jer kratkotrajno izlaganje ugljikovodicima u zabilježenoj koncentraciji neće naštetiti njihovom zdravlju. Tako objašnjavaju da se voda iz vodoopskrbnog sustava može koristiti za svu potrošnju u kućanstvu, primjerice pranje rublja, te za osobnu higijenu - pranje ruku, tuširanje i slično, bez rizika po zdravlje. Jedino ograničenje je da se vodu ne smije koristiti za piće i pripremu hrane u duljem razdoblju, stoga do trajnog rješenja opskrbe vodom za piće treba koristiti vodu iz cisterni i spremnika koji su građanima na raspolaganju. 

Grad Slavonski Brod i dalje će pravovremeno obavještavati građane o svim novim informacijama te ih pozivamo da prate obavijesti i na službenim internet stranicama Grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo