Ništa od kupanja ovog vikenda / Dalija, Beljak i Grmoja otkrili što čeka vladajuće na izvanrednoj sjednici Sabora: Kako se čini, bit će žestoko...

Image

Provjerili smo kako se oporbeni zastupnici pripremaju za priželjkivanu izvanrednu sjednicu i što od nje očekuju

21.7.2023.
7:02
VOYO logo

Hrvatski sabor u prošli petak je završio proljetno zasjedanje, nakon čega je trebao uslijediti dvomjesečni odmor do 15. rujna. No, dugi godišnji će ipak malo pričekati.

Afera 'plin za cent' i štrajk u pravosuđu, koji ulazi u sedmi tjedan, predsjedniku Zoranu Milanoviću bili su dovoljni razlozi da napravi presedan i predsjedniku Sabora, Gordanu Jandrokoviću, podnese Zahtjev za izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora, sukladno članku 79. stavku 2. Ustava Republike Hrvatske, što je ovaj i učinio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvanredna sjednica sadržavat će tako sljedeći dnevni red:

  • Zaključak kojim se Vlada Republike Hrvatske obvezuje odmah, a najduže u roku od 15 dana, poduzeti sve potrebne mjere kako bi se osiguralo uredno funkcioniranje sudbene vlasti u Republici Hrvatskoj
  • Zaključak kojim se Vlada Republike Hrvatske obvezuje u roku 15 dana utvrditi koje su institucije i osobe odgovorne za financijsku štetu nanesenu Hrvatskoj elektroprivredi u provedbi Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije

A kako se oporbeni zastupnici pripremaju za priželjkivanu izvanrednu sjednicu i što od nje očekuju, upitali smo njih par.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ČEKA IH RADNI VIKEND /

Jandroković: 'Sazvao sam izvanrednu sjednicu Sabora, održat će se u petak, subotu i nedjelju'

Image
ČEKA IH RADNI VIKEND /

Jandroković: 'Sazvao sam izvanrednu sjednicu Sabora, održat će se u petak, subotu i nedjelju'

Beljak: Iskoristiti sjednicu na najbolji mogući način

"Vidjet ćemo koliko će se opozicijskih političara skupiti, nadam se svi. Bit će to odmjeravanje snaga. Predsjednik je ovim činom pokazao da je jedna od rijetkih, ako ne i jedina svijetla točka na ovoj otužnoj političkoj sceni", kazao nam je Krešo Beljak.

"Mislim da je jasno da ova odluka predsjednika republike - koja je korištenje ustavnih ovlasti prvi put uopće, koliko je meni poznato - dovoljno govori o tome kakva je situacija u zemlji. Da je HDZ duboko kompromitiran aferama i da ustavna odredba o pauzi ne može biti nikakva izlika da se sve afere pokušaju staviti pod tepih. Siguran sam da će opozicija sjednicu iskoristiti na najbolji način", kazao je Beljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orešković: Očekujem da se vladajući izvedu na čistac

Dalija Orešković očekuje da će na izvanrednoj sjednici biti prisutni i aktivni svi oporbeni zastupnici. Država se, kaže, nalazi na rubu ustavne krize i cijela oporba ima zadaću biti na razini uloge.

"Na nama je da svojim izlaganjima razjasnimo stanje u koje je HDZ-ova vlast dovela državu, da ukažemo na posljedice paralize pravosuđa kao i na političku, ali i moguću kaznenu odgovornost svih upletenih u slučaj trgovine plinom između Ine i HEP-a te privatnih tvrtki koje su interesno povezane s HDZ-om. Odgovornost neizostavno uključuje i samog premijera Andreja Plenkovića", kaže Orešković koja smatra da rasprava treba stvoriti pritisak i na HDZ-ove koalicijske partnere, odnosno na manjince i HSLS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ne uskrate podršku vladajućima, a što bi na temelju svih kompromitirajućih činjenica i okolnosti morali, to ih treba obilježiti i s tom mrljom kao teretom ih dočekati u nadolazećoj kampanji za sljedeće parlamentarne izbore", kaže Orešković.

"Očekujem od ove izvanredne sjednice da se vladajući izvedu na čistac", nastavlja. "Javnosti i biračima mora biti kristalno jasno da se ne radi o slučaju s propustima, neznanju, nesposobnostima, već o svjesnom i nezasitnom rastakanju državnih i javnih resursa za potrebe organizirane skupine koja ima sve elemente kriminalnog u svom djelovanju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orešković je najavila da će se u saborskoj raspravi osvrnuti na činjenicu kako je još u ožujku, kada se raspravljalo o Izvješću predsjednika Vrhovnog suda, tražila da Hrvatski sabor obveže Vladu da riješi pitanje plaća pravosudnih službenika i namještenika u kratkom roku, s obzirom na to da je Radovan Dobronić ukazao da je stanje alarmantno.

"Vladajući su to odbili što samo dodatno potvrđuje tezu da su ovu krizu namjerno i ciljano izazvali", kaže Orešković koja nakon izvanredne sjednice očekuje da javnost zajedno s oporbom krene u stvaranje pritiska da Vlada odstupi i da se što prije raspišu parlamentarni izbori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na njima će se ovog puta doista odvijati bitka za državu", zaključila je zastupnica Orešković.

Grmoja: Imamo potpuni kolaps pravosudnog sustava

"Mi znamo već koji su naši stavovi vezano uz aferu u HEP-u, koju je otkrio naš zastupnik Zvonimir Troskot, koji je ministru i premijeru postavio pitanje i nitko u Vladi još uvijek ne zna ništa: tko su odgovorni za gubitke koji samo za lipanj iznose 13 milijuna eura", kaže Nikola Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za štrajk u pravosuđu kaže da ogromnu štetu trpe građani, poduzetnici, ali i oni koji štrajkaju.

"Imamo potpuni kolaps pravosudnog sustava, ljudi štrajkaju i nema nikakve volje da se to riješi. Očito zbog svog ega predsjednik Vlade ne želi riješiti taj problem. Želimo to raspraviti i natjerati vladajuće da rasprave ova dva pitanja zbog kojih je zemlja u izvanrednom stanju", kaže Grmoja napominjući da su vladajući očito jako uzdrmani aferom i da žele taj teret čim prije maknuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik Sabora imao je osam dana da sazove izvanrednu sjednicu, on je sazvao odmah u petak, subotu i nedjelju, što pokazuje koliko je tema za njih opasna. Što dulje traje rasprava, oni su u većem političkom problemu", kazao je Grmoja te najavio da će na temu štrajka najaktivnija u raspravi biti Mostova Marija Selak Raspudić, a na temu plinske afere čovjek koji ju je i otkrio, zastupnik Troskot.

Izvanredna sjednica Sabora počinje u petak u 9.30 sati, a održat će se i tijekom vikenda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo