OPORBA DOGOVARA TAKTIKU PROTIV PLENKOVIĆA: / Hoće li rušiti samo Dalić ili cijelu Vladu?

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Znala je da je angažiran Texo Management, znala je da primaju 250 tisuća kuna tjedno za konzultantske usluge jer joj svaki tjedan dolaze izvješća iz izvanredne uprave.

23.2.2018.
8:24
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

'Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić glavni je krivac za sve što se događa oko Agrokora. Premijer Andrej Plenković ima sada odličnu šansu da je makne. Čekamo da vidimo što će napraviti. Ako doista smijeni ministricu, mi smo spremni odustati od pokretanja opoziva Vlade', poručuju to iz SDP-a. Uvjereni su da je Dalić znala za sve sporno što se događalo vezano uz Agrokor posljednih dana.

Image
PLENKOVIĆ: /

'Potez koji smo napravili, potvrdilo se sada, bio je ispravan... Sljedeći tjedan imenovat ćemo novog povjerenika'

Image
PLENKOVIĆ: /

'Potez koji smo napravili, potvrdilo se sada, bio je ispravan... Sljedeći tjedan imenovat ćemo novog povjerenika'

"Znala je da je angažiran Texo Management, znala je da primaju 250 tisuća kuna tjedno za konzultantske usluge jer joj svaki tjedan dolaze izvješća iz izvanredne uprave. Ako nije znala, odnosno ako izvješća nije čitala, onda je pokazala da ne izvršava svoj posao na način na koji treba. Jer je ona za to politički zadužena", kaže Večernjakov izvor iz SDP-a dodajući kako će u idućih nekoliko dana, u dogovoru s ostalim oporbenim strankama, krenuti u opoziv Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalić ili baš Vlada

Mostovac Nikola Grmoja, pak, navodi kako je njegova politička opcija to spremna podržati, ali vjeruje da oporba ipak ima više šanse ako ide samo na rušenje Dalić.

"Teško ćemo srušiti Vladu. Vjerujem da su Škegro i Dalić maligni tumor koji je metastazirao u samom srcu Vlade i Agrokora i koji hitno treba ukloniti. Želimo vidjeti jesu li svi HDZ-ovci, ali i njihovi politički partneri spremni uložiti svoj politički kapital u Dalić i ekipu oko nje", pojašnjava Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a, pak, kaže kako su premali da bi o njima išta ovisilo, ali da će se prikloniti zahtjevu opozicije, ma kakva bila. Jedino napominje kako ne bi volio da ga vodi Živi zid. "Ne samo zato što imam previše kilometara u nogama, nego zato što su totalno destruktivno napali mirovinski sustav", kaže.

I šef HSS-a Krešo Beljak smatra da oporba treba rušiti potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić. "A ako se to ne dogodi, onda je jasno: predsjednik Vlade nije Andrej Plenković nego Martina Dalić", kaže Beljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I GLAS za opoziv Vlade

Ipak, ima i onih koji kažu da je bolje ići na rušenje Vlade, pa tako predsjednica GLAS-a, Anka Mrak Taritaš, kaže da će inzistirati s kolegama iz drugih opozicijskih stranaka da sjednu i predsjednici klubova dogovore taktiku, piše Jutarnji list.

"Moramo se dogovoriti što točno želimo, koji je smisao tog zahtjeva. Da imamo 76 ruku ne bismo bili oporba i pisali zahtjeve. Premijer je vezao svoju političku sudbinu uz Agrokor i logično je sad nešto poduzeti, ali otvoreno je pitanje što ima više smisla: tražiti smjenu premijera ili potpredsjednice. GLAS je još prije dva tjedna pozvao premijera da dođe u Sabor i objasni što se događa oko Agrokora i Ramljaka. On nije spreman doći, kao što nije spreman stati pred javnost i preuzeti odgovornost. HDZ ide iz goreg u gore, ne radi se samo o Agrokoru nego i ostalim resorima, pogledajte što radi ministrica demografije Nada Murganić - HDZ se doima kao putujući skandal", kazala je Anka Mrak Taritaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković bi s tim zaista mogao imati problem, jer je Dalić u Vladu ušla na njegov prijedlog, a brojni je HDZ-ovci ne podržavaju. U HDZ-u kažu da im stranka ulazi u razdoblje političke nestabilnosti, ali smatraju da će problemi s Agrokorom tek eskalirati nakon nagodbe.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo