PRIČA O ĐELEKOVCU / Općina kojoj je službeni grb odrubljena glava, sada ima najmlađu načelnicu u Hrvatskoj. Upoznajte 22 godišnju Laru Samošćanec

A zna Lara i da se podrška stvara na terenu - koji je u njenom slučaju - lokalni kafić pored nogometnog igrališta - tamo je krenula i njena pretkampanja

9.6.2021.
7:38
VOYO logo

Đelekovec. Zvuči vam poznato, ali ne možete ga nigdje smjestiti? E pa sjećate se prije 10 godina Afere Spice? Kada je među uhićenima bio i potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Jedan od zanimljivih krakova istrage sumnjičio je Polančeca da si je u svom malom selu u Podravini sredio preskupe nogometne reflektore na lokalnom igralištu.

Nije čovjek stigao kući iz Vlade preko dana, pa je valjda htio da se nogomet može igrati i navečer.  A sada nakon desetljeća medijskog zatišja po pitanju Đelekovca imamo i nove vesele vijesti iz tog kraja. Imaju najmlađu načelnicu u Hrvatskoj.Nezavisna Lara Samošćanec ima 22 godine. Dala je posljednji ispit na politologiji, pa otišla na izbore i pomela dugogodišnju HDZovu načelnicu. Ali, to nije sve. Đelekovac je pokazalo se - škrinja s blagom. Jer, danas smo doznali i da je ovo službeni grb općine. Odrubljivanje glave. 

Te reflektore je prije 10-ak godina dao postaviti tadašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec i zbog njih je mjesto Đelekovec došlo u fokus javnosti. A sada zbog totalno drukčije stvari - najmlađe načelnice u Hrvatskoj.


Lara Samošćanec , načelnica općine Đelekovec: "Dobro je na poslu, uhodavam se još uvijek, hvatam konce, ali snalazim se zasad". To joj je prvi posao nakon fakulteta. 

" Studiram politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, i tema mi je utjecaj intrumenata kohezijske politike Europske unije na održivi razvoj Hrvatske", rekla je.

Denis Samošćanec, Larin brat: "Vjerovali smo u nju da će pobijediti, ali iznenadilo nas je što je s takvom prednošću i što se toliko ljudi u selu pokrenulo". Vjeruje kako će biti dobra načelnica. 

"Bacila sam im bubu u uho još kako sam krenula na faks, od prve godine, dakle pitali su me hoću li biti nova načelnica nakon što završim fakultet budući da mi je to struka i smatrali su da sam ja osoba za takvu poziciju. Ja se nadam da nisu bili u krivu, ja smatram da nisu. Moji doma su jako ponosni i zadovoljni i smatraju da je to prava uloga za mene", dodala je Lara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što misle mještani?

Fran Puklavec, Đelekovec: "Sviđa mi se, poznajemo se već dugo, praktički od djetinjstva, išli smo u istu školu i vjerujem da se sviđa svima u selu."

Jelena Sabolić, Đelekovec: "Dobro je imati nešto novo i nešto mlado, da se promijene neke stvari. Neka ima i ona priliku".

Ivan Vinković, Đelekovec: " Mislim da ona ima smisla, čak i od nas mlađih najviše".

Iz kafića krenula pretkampanja  

 A zna Lara i da se podrška stvara na terenu - koji je u njenom slučaju - lokalni kafić pored nogometnog igrališta - tamo je krenula i njena pretkampanja. 


"Tu dosta vremena provodim zato što nam je to glavno mjesto za druženje, dolazimo na utkamice i tu sam imala prilike porazgovarati s ljudima, saznati njihove želje i potrebe i uskladiti ih sa svojom kampanjom. S mogućnostima ću ih, nadam se, uskoro".

A prvi znakovi njena rada, obećaje, vidjet će se nagodinu, kada kaže da bi na ovoj parceli trebao niknuti 6 milijuna kuna vrijedan vrtić financiran europskim novcem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljiv grb



U ovoj vijećnici Lara će sa suradnicima dogovarati nove projekte, a pritom nam je pokazala i zanimljivi grb Đelekovca: "Simbol našeg nekadašnjeg đelekovečkog borca koji u ruci drži glavu Turčina", rekla je Lara.

Jer ovo malo mjesto nedaleko Koprivnice s oko 1500 stanovnika ima bogatu povijest, a s mladom snagom na čelu, nadaju se mještani, i dobru budućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo