hoćete li izaći na izbore? / Oni odlučuju o budućnosti Hrvatske: Donosimo profil prosječnog birača - gdje živi, što radi, koliko je star?

I dok umirovljenici i zaposlenici u javnom sektoru češće glasaju, kućanice i studenti čine to rjeđe

14.12.2019.
16:31
VOYO logo

Zaključen je popis birača. Novoga hrvatskog predsjednika ili predsjednicu u prvom će krugu birati 3.854.747 birača. Više nego na europskim izborima u svibnju.

Prosječan hrvatski birač je upravo to - birač, a ne biračica. Stariji je od 50 godina. I ovo je samo dio profila koji je rađen na temelju posljednjeg CRO Demoskopa za RTL u suradnji s Promocijom Plus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općina Konavle na samom jugu Hrvatske, prema posljednjem popisu, ima tek nešto više od 2000 stanovnika, no upravo tamo smo pronašli prosječnoga hrvatskog birača.

On je muškarac, stariji od 50 godina, najčešće sa srednjom školom. Uglavnom dolazi iz naselja s manje od 5000 stanovnika, vrlo često je umirovljenik ili zaposlen u javnom sektoru. Ovom profilu odgovara Ivo Bobić iz Cavtata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam u mirovini. Mi smo svi umirovljenici nekako angažirani. Željeli bismo da bude bolje, ali po mom mišljenju je sve gore i gore", kaže Ivo.

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na izborima će glasati, ali njegovi unuci neće. Da mladi nisu motivirani jer se ništa ne mijenja, smatra još jedan umirovljenik koji izlazi na izbore.

"Takva je situacija, zna se glasačko tijelo kakvo je. Ide se bez puno razmišljanja", rekao je Darko Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok umirovljenici i zaposlenici u javnom sektoru češće glasaju, kućanice i studenti čine to rjeđe.

Ministar uprave Ivan Malenica potpisao je rješenje i zaključio popis birača za predsjedničke izbore. Pravo glasa ima 3.854.747 birača. Više je to nego na europskim izborima prije sedam mjeseci, ali više i od prvog kruga predsjedničkih izbora prije pet godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlika u odnosu na europske izbore, objašnjava Malenica, je u 11.000 građana koji su se izjasnili da će glasati za liste država u kojima žive i jednako toliko novih koji su izvadili osobnu iskaznicu s prebivalištem u inozemstvu.

Predsjednika ili predsjednicu birat će i u Njemačkoj gotovo 30.000 građana, a u Bosni i Hercegovini - triput više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo