OLUJNI VJETAR POHARAO HRVATSKU / Meteorologinja upozorava da najgore tek slijedi za dijelove zemlje: 'Vjetar neće biti jedini problem!'

Nakon jakog vjetra, u kopnenim predjelima malo mira, ali na obali najgore tek slijedi

4.2.2023.
19:53
VOYO logo

Olujni je vjetar danas stvarao brojne probleme diljem Hrvatske pa je oglašen crveni meteoalarm. Već je prijepodne u unutrašnjosti bilo olujnih, a zatim poslijepodne i orkanskih udara. Najgore je bilo u Slavoniji - u Osijeku je zatvorena tržnica, a u Zagrebu su iščupana stabla uništila automobile, a dvije su osobe lakše ozlijeđene. U Splitu jak vjetar srušio klupu za rezervne igrače, pala na dječaka. Ipak, u većini kopnenih predjela najgore je prošlo, a na moru tek slijedi jer je bura u fazi jačanja pa će udari premašivati i 150 km/h, javlja meterologinja Damjana Ćurkov za Danas.hr.

"Važno je naglasiti da vjetar neće biti jedini problem jer uz snažno sjeverno strujanje već danas krajem dana kreće dotok osjetno hladnijeg zraka. Bit će sve izraženijih minusa u ponedjeljak u kopnenim predjelima, uglavnom ispod -5, u gorju oko -10, a negativne temperature će biti i uz obalu. Najhladnije se očekuje sredinom tjedna, ujutro bi u Gorskom kotaru moglo biti i -15, a ponegdje će negativna ostati i cijeli dan. Na Jadranu će minusi biti manje izraženi, tek stupanj-dva ispod nule, ali na jakoj i olujnoj buri će se činiti kao da je sedam, osam, moguće i deset stupnjeva hladnije", upozorila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRIZORI OD KOJIH HVATA JEZA /

Zagrepčanki stablo uništilo auto: 'Čula sam udarac i odmah izletjela na balkon'; Pogledajte kako je olujni vjetar poharao metropolu i Osijek

Image
PRIZORI OD KOJIH HVATA JEZA /

Zagrepčanki stablo uništilo auto: 'Čula sam udarac i odmah izletjela na balkon'; Pogledajte kako je olujni vjetar poharao metropolu i Osijek

JVP Gospić: Vatrogasci unatoč vjetru spasili krov Kina Korzo

Javna vatrogasna postrojba (JVP) Gospić je u subotu tijekom nevremena intervenirala na krovu Kina Korzo i spriječila veću štetu i moguću nesreću, doznaje Hina u Vatrogasnom zapovjedništvu Ličko-senjske županije, a uspješnost intervencije su omogućile i komunalne tvrtke i policija.

Zapovjednik JVP Marko Popović rekao je Hini kako su građani u zgradi nasuprot Kina vidjeli u 14.45 sati da je od vjetra načet dio krova, te su unatoč vjetru krenuli u akciju da bi “pravovremenim učvršćivanjem dijela krova spriječili njegovo cijelo odizanje, u čemu su i uspjeli”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je uočeno da je bura digla dio krova, te da bi mogla dići cijeli krov, vatrogasci su u suradnji s komunalnim tvrtkama, uz pomoć košare za rad na visini, pričvrstili načeto mjesto i spriječili da novi naleti vjetra digne krov i bude još i puno veća opasnost za građane i imovinu.

Zbog sigurnosti prolaznika skinut je i snjegobran, kojeg je vjetar također odigao, pa je visio. To je sanirano samo privremeno, rekao je Popović, ali tako je sigurnije za prolaznike, tim prije što je vjetar nastavio puhati i nakon radova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Intervencija je trajala do skoro 17 sati te je u središtu Gospića policija održavala posebnu regulaciju prometa, da bi se radovi  izvodili što je moguće mirnije i sigurnije, pogotovo zbog nevremena koje ih je pratilo cijelo vrijeme, oko tri sata.

Elektra Karlovac: Gotovo sugdje ima struje, a i Perjasica će struju dobiti večeras

U Karlovačkoj županiji se za gotovo svih 1.500 potrošača koji su u subotu bili bez struje stanje normaliziralo, traje još samo popravak pet trafostanica u Perjasici, a u Elektri Karlovac poručiju i tamošnjim potrošačima da će i oni sigurno večeras dobiti struju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom subotnjeg popodneva je bez struje bilo oko 1.500 potrošača u mnogim gradovima i općinama, posebno onima šumovitima, gdje su olujni udari vjetra nanosili na dalekovode granje i druge predmete i uzrokovali njihovo ispadanje iz sustava.

Najveći problemi bili su, rekao je Hini direktor Elektre Zvonko Spudić, na području Duge Rese, a stanje se na području prema Belajskim Poljicama i dalje dio do Generalskog Stola normaliziralo oko 18 sati, drugdje i sat-dva ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Na području Perjasice ostalo je za popraviti još pet trafostanica i to ćemo riješiti uskoro i poručujem ljudima da ćemo im sigurno pustiti struju još večeras”, rekao je Spudić i napomenuo da je riječ o malom broju potrošača.

Olujni vjetar prouzročio štete u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Olujni vjetar u Vukovarsko-srijemskoj županiji u subotu je uzrokovao teškoće u prometu te nanio štete na imovini, potvrdila je vukovarsko-srijemska Policijska uprava, koja za sada nema dojava o ozlijeđenim osobama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je zaprimila dojave da su drveća i grmlja pali na nekoliko prometnica u županiji, što je usporilo prometovanje, a oštećeno je i nekoliko vozila dok je Babinoj Gredi dalekovod pao na obiteljsku kuću.

U Jarmini je osobni automobil oštećen jer su nošeni vjetrom s obližnjeg objekta na njega pali crijepovi, u Vukovaru je osobni automobil oštećen uslijed pada grane s drveta. Također u Vukovaru, s objekta su pali crijepovi na motorna vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada nema dojava o ozlijeđenim osobama.

Policijski službenici zajedno s pripadnicima vatrogasnih jedinica i djelatnicima elektroprivrede promptno reagiraju na dojave kako bi sanirali nastale posljedice, poručuju iz policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osječka tržnica evakuirana zbog jakog vjetra

Zbog jakog je vjetra danas evakuirana i osječka tržnica.

Reporter RTL-a Danas Bojan Uranjek, razgovarao je s Draganom Vulinom, načelnikom Stožera civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjetar je puhao brzine do 90 km/h, dijelovi nadstrešnice su popustili pa su PVC ploče popadale, morali smo evakuirati glavnu tržnicu zbog sigurnosti, i sutra vanjski dio neće raditi kako bi se šteta mogla sanirati", poručio je Vulin.

Dodao je i da se vjetar smiruje, ali nije bilo moguće slati ljude na krov i zbog njihove sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo