ŽILET ŽICA NA ZAPUŠTENOM MOSTU / Ogorčeni građani: Odlazak na posao u Sloveniju skupo plaćaju, a granica im je pred nosom

Image

O sanaciji mosta koji ovdje mnogima 'život znači' moglo se čuti i na sjednici Vlade u Karlovcu potkraj prošle godine

17.4.2019.
8:42
VOYO logo

Stanovnicima ozaljsko – vivodinskog područja, koje se naslanja na granicu između Hrvatske i Slovenije, ono što  je nekad bilo udaljeno par minuta vožnje, sada se mjeri u desecima kilometara, a vremenski može biti i satima.

Naime, prošlo je više od četiri godine otkako je privremeno zatvoren malogranični prijelaz Obrež – Božakovo radi sanacije mosta preko potoka Kamenica. Do danas ništa se nije promijenilo, most "krasi" korovom obrasla žilet žica, piše KAportal

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Česte gužve

Žalosno je da pred nosom imamo prijelaz, a putovati moramo do 10 kilometara udaljenog drugog prijelaza ukoliko moramo prijeći granicu. Otkako su česte gužve na glavnom graničnim prijelazu, lokalnom stanovništvu malogranični prijelazi su jedina veza sa Slovenijom, ispričala je za KAportal Barbara Žapčić.

Dodaje da su ona i svi njezini sumještani ogorčeni jer su ograničeni i u mnogo toga ovise o onome s druge strane državne granice. Sad su isključivo vezani za udaljeniji malogranični prijelaz Vivodina – Krmačina do kojeg vodi slabo održavana županijska cesta ili na glavni granični prijelaz Jurovski Brod – Metlika koji je svakodnevno preopterećen prometom pa su česte gužve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlazak na posao skupo plaćaju

To najbolje osjete dnevni migranti, koji odlazak na posao u susjednu Sloveniju skupo plaćaju, kaže nam Barbara kojoj bi ovaj prijelaz itekako olakšao putovanje i skratio joj muke. Takvo raspoloženje je i kod susjeda Slovenaca, naročito onih koji obrađuju svoju zemlju s druge strane granice, odnosno u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je poznati vinogradarski kraj, svatko od nas ima njivu ili vinograd koji obrađuje naraštajima.  Uobičajeno je da Hrvati i Slovenci imaju svoju zemlju na drugoj strani granice. Od kad prijelaz nije u funkciji mnoge poljoprivredne parcele i vinogradi prestali su se obrađivati. Jednostavno smo spriječeni, nemamo izlaza. To je žalosno, rekla je Simona Lešćanec, iz susjednog slovenskog mjesta Rakovec.

O sanaciji mosta koji ovdje mnogim “život znači” moglo se čuti i na sjednici Vlade u Karlovcu potkraj prošle godine, na kojoj je donesen Zaključak o pokretanju prijedloga postupka pregovora sa slovenskom stranom. O namjerama Vlade mještani baš i nemaju pozitivna očekivanja, smatraju da se radi o proračunatom odugovlačenju s ciljem da se ljudi prilagode na život bez prijelaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo