HNB SE OGLASIO O KRIZI U AGROKORU: / 'Financijski sustav je stabilan, ali neke su banke kršile propise i pokušale prikriti preuzete rizike'

Image
4.4.2017.
15:35
VOYO logo

Hrvatska narodna banka danas je priopćila kako kontinuirano provjerava izloženost banaka te ako smatra potrebnim, poduzima mjere da se ona umanji. 'Stabilnost financijskog sustava je osigurana i time je HNB ispunio svoju regulatornu obvezu. Istodobno, Hrvatska narodna banka nije u mogućnosti - zbog zakonom utvrđene povjerljivosti supervizorskog postupka - govoriti o pojedinim postupcima i poduzetim mjerama u okviru nadzora koji kontinuirano provodi', stoji u priopćenju središnje banke.

Ističu kako je kreditiranje klijenata sredstvima koja se potom koriste za trgovačko kreditiranje nekog trećeg jedna od svakodnevnih aktivnosti banaka te da je pri takvom poslovanju banka dužna obratiti pozornost jesu li korisnici kredita povezani s poduzećima s kojima posluju na bilo koji od tri načina: vlasnički, upravljački ili gospodarski. Ako jesu, onda se tzv. ograničenja velike izloženosti ne primjenjuju samo na pojedinog korisnika kredita nego na skup povezanih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ODBOR ZA PRAVOSUĐE O LEX AGROKORU: Oporba napala ministra pravosuđa: ‘Hoće li država nadoknađivati štetu?’

Sve banke su to radile, ali...

Dodaju kako su vlasnička i upravljačka povezanost lako dokazive, međutim gospodarska povezanost je pitanje politike banke te ne postoje jasni kriteriji po kojima se ona određuje. 'U tom smislu HNB kao supervizor može, polazeći od standarda koje primjenjuju pojedine banke, definirati prikaz na razini sustava, no davanje naloga za primjenu tog prikaza u računovodstvenim i operativnim evidencijama banaka moguće je samo u neupitnim slučajevima jer propisi bankama daju jasnu diskreciju na tom području', kažu u HNB-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNB tvrdi kako su sve banke financirale klijente koji su koristili kredite za financiranje robe prodane svojim kupcima, te da su ispravno primjenjivale kriterije upravljačke i vlasničke povezanosti, no dio banaka, prema mišljenju HNB-a, nije na odgovarajući način primjenjivao kriterije gospodarske povezanosti.

HNB je poduzeo mjere prema tim bankama, ali kažu kako postoje indicije da su unatoč provedenim mjerama i danim nalozima neke kreditne institucije nalazile načina preuzete rizike prikriti pred regulatorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POZNATI PODUZETNIK UPOZORIO NA FACEBOOKU: Ovo je jezivi scenarij koji čeka Agrokorove dobavljače

Neki prekršaji su i dokazani

Dodaju kako su ustanovljeni mogući prekršaji zakona u pojedinim slučajevima, a neki su i dokazani u okončanim prekršajnim postupcima. 'Rizici koje su banke preuzele mogli bi imati utjecaja na imovinu njihovih dioničara, ali ne i na stabilnost financijskog sustava. Ukupni otpis prepoznatih rizika po najvećem prepoznatom vezanom riziku ne bi, ni u slučaju punog otpisa svih potraživanja, izazvao regulatornu slabost na razini sustava, niti bi ijednu pojedinu banku učinio insolventnom. Međutim, dio banaka ne bi u tom slučaju izvršavao sve zadane kapitalne zahtjeve, te bi njihovi dioničari morali prikupiti dopunski kapital ako žele nastaviti poslovati', kažu u HNB-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz središnje banke upozoravaju kako je sada dobar trenutak za razmatranje uvođenja kaznenog djela protiv financijske stabilnosti, što je neformalno predloženo još 2015., ali tada nije bilo reakcije.

SVE VEĆA KRIZA U AGROKORU: Zbog dugova blokiran i račun tvrtke Vupik, ZET se povlači s kioska Tiska

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo