OGLAŠEN CRVENI METEOALARM, VAKULA UPOZORAVA: / 'Zima će opet pokazati zube, stiže nagla, brza i žestoka promjena'

Image

U samom središtu Zagreba snijeg možda ponovno izostane zbog efekta toplinskog otoka

18.1.2019.
8:07
VOYO logo

Jučerašnji dan obilježila je južina, no danas se u većinu Hrvatske vraćaju pravi zimski uvjeti, ponegdje i s debelim snježnim pokrivačem, najavio je meteorolog HRT-aZoran Vakula.

On je upozorio kako je bolje ne putovati gorjem sve od 8 do 20 sati, a još bolje sve do subote. I podno Velebita će od petka poslijepodne do subote kasno navečer biti ograničenja u prometu. Za mnoge će vjerojatno najpovoljnija biti nedjelja, a od ponedjeljka ponovno oblačnije i vjetrovitije, vjerojatno s češćim oborinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snijeg već radi probleme

Snijeg već otežava vožnju mjestimice na sjeveru Hrvatske, mokri su i skliski kolnici od kiše mjestimice u Istri, Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Lici, Dalmaciji te sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj, u Gorskom kotaru ponegdje ima i magle, a smanjena je vidljivost na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb između vijadukta Bukovo i tunela Tuhobića, izvijestio je u petak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Iz HAK-a vozačima savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon južine, velika promjena

Iako su se neki poveselili blažim temperaturama, već danas stiže nagla, brza i žestoka promjena. "Ponegdje će biti i obilne kiše praćene munjama i gromovima, koji se gdjekad mogu vidjeti i čuti i uz padanje snijega, što i nije odviše česta pojava, za razliku od za siječanj uobičajenog debljeg snježnog pokrivača u gorju, a i jake i olujne bure na sjevernom dijelu Jadrana", kaže Vakula.

Državni hidrometeorološki zavod oglasio se crvenim Meteoalarmom za to područje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Novim minusima na kopnu pridonijet će razvedravanje u noći na subotu, a zimski će ugođaj tako potrajati i u idućem tjednu.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu većinom oblačno, najprije uz kišu, više u zapadnijim krajevima, gdje već prijepodne stiže zahladnjenje i snijeg, osobito u brdima. Zapuhat će sjevernjak i sjeveroistočnjak, a temperatura će veći dio dana biti između 2 i 7 °C, navečer niža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu efekt toplinskog otoka

U središnjoj Hrvatskoj u noći i ujutro najtoplije, a navečer će uz djelomično razvedravanje biti i "minusa". No, prije toga kiša, već od jutra na sjeverozapadu i snijeg, uz stvaranje pokrivača, u gorju i debljeg od 10 centimetara, a u nizinama uglavnom tanjeg. Štoviše, u samom središtu Zagreba možda ponovno i izostane zbog efekta toplinskog otoka. Zapuhat će gdjegod prolazno umjeren, mjestimice i jak sjeveroistočnjak.

Na sjevernom Jadranu i dijelu gorja već oko podneva bura, često jaka, na udare ubrzo i olujna, koja pahulje iz gorja može donositi i ponegdje na obalu, pa i bliže joj otoke. No, češća će biti kiša, gdjegod i u obliku obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom, najmanje u Istri, u čijoj je unutrašnjosti i snijeg moguć samo rijetko. Temperatura većinom od 5 do 10 °C, u gorju od 0 do 5 °C, uz prijepodne uglavnom toplije od poslijepodneva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dalmaciji će dnevni temperaturni hod biti uobičajen, ali malen zbog juga, oblaka i kiše, mjestimice i obilnijih pljuskova i grmljavine, a u unutrašnjosti i snijega, uglavnom u brdima. Poslijepodne će bura biti sve češća, na udare ponegdje i olujna, a more i dalje umjereno valovito i valovito.

Prava zima će potrajati

Podjednako će valovito biti i na jugu Hrvatske, ali zbog cjelodnevnog umjerenog i jakog juga, uz koje će se temperatura uglavnom malo mijenjati. Sunčanih će sati biti malo, a pljuskovi i grmljavine bit će češći prema kraju dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prava zima trajat će i tijekom vikenda, ali i u većem dijelu sljedećeg tjedna, više zbog temperature, nego zbog snijega kojeg će biti u manjim količinama.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo