ODVJETNIK MAJKE MALOG CESAREA TVRDI DA ODLUKA SUDA NIJE KONAČNA: / 'To nije ovrha na automobilu već na živom biću'

Image
Foto: Interpol/Facebook
2.8.2017.
16:12
Interpol/Facebook
VOYO logo

Rješenje zagrebačkog Županijskog suda doneseno je nakon što je odvjetnik Nine Kuluz podnio zahtjev da se odgodi ovrha zakazana za 27. lipnja ove godine.

Živaljić je u razgovoru za Hinu objasnio da je splitski Općinski sud prvotno odbio njihov zahtjev za odgodom ovrhe te se on u zakonskom roku od osam dana na to žalio. Podsjetio je da je i njegov kolega koji je prethodno zastupao Ninu Kuluz još u travnju podnio zahtjev da se ovrha odgodi pa je splitski sud odlučivao o ta dva zahtjeva za odgodom ovrhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NET.HR DOZNAJE: Ništa od odgode ovrhe malog Cesarea, majka Nina Kuluz mora ga predati njegovom ocu u Italiju

U tom predmetu su podnesena ukupno tri različita zahtjeva da se ovrha odgodi. Prvi zahtjev, koji je podnesen u travnju, podnio je odvjetnik koji je prethodno zastupao Ninu Kuluz, potom je drugi zahtjev podnio Živaljić i to samo nekoliko dana prije provođenja ovrhe, dok je treći zahtjev za odgodom ovrhe podnio na dan ovrhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sud je na dan ovrhe odlučio o prethodna dva zahtjeva, ne o zadnjem, pa je taj zadnji zahtjev ostao 'visiti u zraku' jer do danas nitko o njemu nije odlučio. U zadnjem zahtjevu smo priložili određene liječničke nalaze za dijete. Mislimo da je ovo samo nekakvo djelomično rješenje i stav suda da ovrhu treba provesti. Tu se stvari mogu mijenjati. Pitanje je i kako će se ovrha provesti. Općinski sud u Splitu je u međuvremenu zakazao ročište radi izmjene odluke iz 2012. godine kojom je naloženo da se dijete vrati u Italiju. To nam je ročište zakazano za 25. kolovoza. Zbog toga ova odluka koju smo danas dobili nije nikakva finalna odluka", kazao je Živaljić.

OVAKO JE OTAC MALENOG CESAREA GOVORIO 2015.: Isplivala snimka emisije objavljene na talijanskoj javnoj televiziji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da pretpostavlja kako Općinski sud treba pričekati i vidjeti što će biti sa sadržajem njihova zahtjeva u drugom postupku i da ne ide u provođenje ovrhe te time i zaključivanjem predmeta jer bi to jako povrijedilo prava djeteta. Otkrio je kako je gotovo sigurno da će dječak do 25. kolovoza ostati u Splitu s majkom i to iz više razloga. Jedan od njih su godišnji odmori za vrijeme kojih sud ne radi pa nema rasprava, a s obzirom na to da se radi o delikatnom pitanju ne može se preko noći odlučivati da dijete ide u Italiju.

"Sada smo već u situaciji da možemo govoriti da ćemo prije imati ročište 25. kolovoza. Nakon toga započinje školska godina. Dječak kreće u drugi razred. Iskreno se nadam da ga nitko neće odvesti u Italiju prije nego što krene u drugi razred. Što će se u međuvremenu sve dogoditi spada u sferu ne prava nego gatanja. Isto tako nismo znali da će Županijski sud u Zagrebu dobiti predmet i to rješavati kao i mnoge druge stvari. Nismo znali ni što piše u toj odluci. Ovo svakako nije definitivno rješenje. Nama je najvažnije što radi sud u drugom postupku. Istoga dana, 25. kolovoza, imamo ročište i u Centru za socijalnu skrb gdje smo zatražili stručno mišljenje i pokretanje postupka koji se tiče toga s kim će dijete živjeti, a mijenjamo odluku i u Italiji, odnosno sve odluke koje postoje", objasnio je Živaljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TEŠKI TRENUCI MAJKE KOJA JE UJEDINILA GRAD: ‘Cesare je plakao, a ona samo što se nije srušila. Prvi put su Torcida i policija bili na skroz istoj strani’

"To nije ovrha na automobilu već na živom biću", zaključio je Živaljić dodavši da bi bilo najpravednije da dječak ostane s majkom, a da ga otac može viđati kada želi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nina Kuluz i Alessandro Avenati pravomoćnom odlukom talijanskog suda imaju zajedničko skrbništvo nad dječakom koji bi trebao živjeti u Italiji, a majka ga ima pravo viđati svaki dan. Nina je prije pet godina s dječakom pobjegla iz Italije skrivajući se u Bosni i Hercegovini. Prije nešto manje od godinu dana se vratila u Split, a dječakov otac je dva puta pokušao sina vratiti u Italiju. U lipnju je pred njezinom kućom bio organiziran veliki prosvjed u kojem se tražila odgoda ovrhe nad djetetom, a ovrha je odgođena jer sud nije dječakovu ocu osigurao prevoditelja.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo