vojno redarstvena akcija Bljesak /

Od zahtjeva Tužiteljstva BiH da Hrvatska preuzme procesuiranje 14 generala zbog ratnih zločina neće biti ništa

'Mi smo kao Vlada odlučili da donesemo zaključak kojim ćemo naložiti Ministarstvu pravosuđa da odbije zamolnicu', kazao je premijer

23.9.2021.
21:38
VOYO logo

Hrvatska je odbila zamolnicu kojom Tužiteljstvo BiH traži procesuiranje hrvatskih generala iz vojno redarstvene akcije Bljesak.

Premijer Plenković kaže kako je ova odluka nacionalni interes, a dotaknuo se i izjave hrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića koji i Hrvatsku optužuje da strateški želi prisvojiti teritorij BiH. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
mišljenje bivšeg predsjednika /

Mesić: 'Imamo opet te pokušaje 'srpskog svijeta'. Neki nikako ne mogu prihvatiti to da se granice ne mogu mijenjati'

Image
mišljenje bivšeg predsjednika /

Mesić: 'Imamo opet te pokušaje 'srpskog svijeta'. Neki nikako ne mogu prihvatiti to da se granice ne mogu mijenjati'

Desnica je se slaže s Milanovićevim izjavama

Od zahtjeva Tužiteljstva BiH da Hrvatska preuzme procesuiranje 14 generala zbog sumnje u počinjenje ratnih zločina u Bljesku, neće biti ništa - dogovoreno je jutros na sastanku Vlade i generala. Jednoglasno su zaključili da nema osnove za postupanje pravosudnih tijela. 

"Mi smo kao Vlada odlučili da donesemo zaključak kojim ćemo naložiti Ministarstvu pravosuđa da odbije zamolnicu koja je stigla iz Tužilaštva BiH", kazao je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neprimjereno je da nakon toliko godina se podižu neke optužnice i to svi mi znamo koji smo sudjelovali u tim operacijama mogu odgovorno reći da nije bilo zapovjedi koje bi dogodile u pitanje granatiranje civilnih ciljeva", izjavio je Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora.

BiH je bila tema i u kontekstu govora predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića u UN-u, koji se indirektno dotaknuo Hrvatske i Srbije. 

"Kroz diplomatske aktivnosti raznih aktera prije svega susjednih zemalja traži se dodatna diskriminacija na etničkoj osnovi. Kako bi unutar tih etničkih zajednica stvorili atmosferu za proces disolucije s konačnim ciljem raspada BiH i pripajanja njenog teritorija susjednim zemljama", rekao je Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

"Mogu reći i odbaciti takve teze da bi Hrvatska, jer ja govorim u ime Vlade RH, na bilo koji način ugrožavala teritorijalni integritet BiH", odgovorio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komšića je jako razljutila izjava predsjednika Zorana Milanovića iz New Yorka. "Komšić je ovdje došao kao jedan od članova Predsjedništva. Ne znam uopće s kakvim mandatom i u čije ime govori, čak i da je predstavnik Hrvata jer oni funkcioniraju kao trio. Ja sam rekao da sam predsjednik Hrvatske, hrvatskih građana, Hrvata pa i na neki način Hrvata koji žive u BiH", poručio je jučer predsjednik Milanović.

"Ja sam mislio da je on predsjednik Hrvatske, a ne poglavica jednog naroda. To što sam čuo je glupost koju dugo nisam čuo. Čak ni Vučić ne govori da je predsjednik svih Srba", dodao je Komšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Desnica u Saboru, za razliku od Komšića, takve tvrdnje Zorana Milanovića ne vidi kao problematične pa je tako zastupnik Raspudić kratko rekao kako se u potpunosti   slaže s tom izjavom. Dok je Stephen Nikola Bartulica kazao: "Ako je aludirao na ono što je predsjednik Milanović govorio nedavno u Americi iz tog se sigurno ne može zaključiti da Hrvatska želi prisvojiti teritorij BiH". 

Željko Komšić je, inače, svoj govor pred Ujedinjenim narodima održao bez suglasnosti druge dvojice članova Predsjedništva BiH.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo