Politika, sport i glazba /

Od Vice, Alke, Janice i Sandre do Dreleta, bilo je puno nepolitičkih lica u politici

I tako bi Siniša Vuco mogao postati kandidat za splitskog gradonačelnika.

11.2.2021.
7:00
VOYO logo

I tako bi Siniša Vuco mogao postati kandidat za splitskog gradonačelnika. I možda vam sad to izgleda nevjerojatno ili nemoguće, ali isto bi vam tako nemoguće izgledalo da vam je netko rekao da će Dreletronic ili Miroslav Škoro biti saborski zastupnici, da će kandidat na parlamentarnim izborima biti Mladen Grdović, da će u saborskim klupama sjediti CroCop Mirko Filipović.

A opet, sve od toga nam se ostvarilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što Amerikanci prije koju godinu nisu mislili da kontroverzni milijarder i reality zvijezda može biti predsjednik, a opet im se ostvarilo. E sad neki će reći da je sve to estradizacija politike, trumpizacija, kerumizacija, evo što kaže Lada Marinović.

Možda žive i zarađuju bolje od ministara i saborskih zastupnika, ali su ipak htjeli živjeti kao političari.

"Bit će vam jako lipo svima", rekao je Mladen Grdović 17. lipnja 2020. 

Lipo je završila i njegova politička karijera, prije nego što je počela. Grdoviću nije pošlo za rukom sjesti u saborsku fotelju, ali njemu je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
FILIPOVIĆ U RTL-u Danas /

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba na pitanje zašto je digao ruku za Bandićev proračun: 'Htjeli smo biti faktor stabilnosti'

Image
FILIPOVIĆ U RTL-u Danas /

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba na pitanje zašto je digao ruku za Bandićev proračun: 'Htjeli smo biti faktor stabilnosti'

A Miroslav Škoro je svoje hitove pretočio u predizborne slogane

"Mislite li vi da ste vi svojevrstan uzor svim ovim političarima koji su se počeli pojavljivati po listama? Ne, ne, ja sam uzor što promašenim političarima što etabliranim političarima", rekao je Miroslav Škoro 17. lipnja 2020.

Škorina je lista bila dobitna, Davor Dretar Drele također je postao saborski zastupnik.

"Dragi vladajući, otvorite svoj klub pa tamo uz pjesmu, žene i alkohol dogovorite sve", rekao je Davor Dretar Drele 30. rujna 2020. 

I nisu oni jedini, bilo je tu pokušaja ubacivanja slavnih glazbenika i na desnici i na ljevici.

Milu Kekina bio je blizu ulaska u Sabor na listi Možemo!

"Ja sam se priključio da im pomognem oko PR-a", rekao je Kekin

Već ste sigurno zaboravili, ali pokušala je i Alka do Pantovčaka.

Alki Profesionalki laži je bilo dosta pa je na Zelenoj listi davne 2009. okušala sreću kao buduća predsjednica države, ali nije skupila dovoljno potpisa.

"Mislim da sam svima poznata pa da me biračko tijelo već poznaje", rekla je Alka. 

Vici Vukovu je uspjelo 

Mnogima nije uspjelo, Vici Vukovu jest. Na izborima 2003. na listi SDP-a ulazi u Hrvatski sabor kao nezavisni zastupnik.

"Živimo u vrijeme performansne politike. Dakle, kad političari moraju biti  zabavljači, oda logično da zvijezde  ulaze u taj show program jer se i njima čini da i oni mogu igrati ulogu i imaju svoju ulogu jer oni donose medije, donose  pažnju donose  te fanove , Instagram slike", rekao je politički analitičar Krešimir Macan i dodao kako pokušavaju svoju fan bazu pretvoriti u glasače. 

A ruku pod ruku išli su i sport i politika

I ovdje je bilo nevjerojatnih transfera.

"Nisam zadovoljan, bit ću zadovoljan tek kada se situacija u ministarstvu unutarnjih poslova popravi", rekao je boksač Mirko Filipović

Ovo se Mirko Filipović u Saboru zalaže za bolje uvjete policajaca. Mirko je bio izabran u prvoj izbornoj jedinici kao nezavisni zastupnik na listi SDP-a.

"Nervoza je prisutna, na svakoj greški se uči, nadam se da će ih biti što manje", rekla je Janica Kostelić 29.11.2016.

Janica je tri godine bila na funkciji državne tajnice za sport, stavila je u funkciju Zakon o sportu. Ostavku je dala iz privatnih razloga.

A višestruka olimpijska, svjetska i europska prvakinja u bacanju diska, Sandra Perković ušla je u Gradsku skupštinu na listi Milana Bandića, kasnije je postala i svjedok u procesu protiv gradonačelnika.

"Moja moralna obveza je bila da prisustvujem samoj skupštini. Nažalost ja sam u to vrijeme nalazila na pripremama", rekla je Sandra Plenković  26. veljače 2020.

I nisu ovo jedine discipline- bilo je tu košarkaša i rukometaša. Lino Červar bio je saborski zastupnik HDZ-a, a onda mu se HDZ zamjerio.

 "Pa ja bih se po onoj pjesmi ravnao, kao plesala je jedno ljeto. Dakle, uprincipu jedan mandat. Najčešće bi poslužili kao jedno jako ime na listi i onda bi odradili taj mandat i nisu se više u politiku vraćali", kaže Macan. 

Jedan od najpoznatijih primjera nepolitičkih lica u politici je Arnold Shwarzeneger. Davne 2003. postao je guverner kalifornije. Tada su mu se svi smijali, a on im je poručio - glumačke ili političke, sve su pozornice iste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo