TJEDNA PROGNOZA NIKOLE VIKIĆ-TOPIĆA /

Od utorka se vraća ljeto, ali zbog jedne vremenske pojave i dalje treba biti na velikom oprezu

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL/RTL

U Zagrebu je u posljednja 53 dana kiša padala čak 29 dana

23.7.2018.
15:15
Davor Puklavec/PIXSELL/RTL
VOYO logo

Jakih nevremena bilo je sinoć i jutros u mnogim dijelovima zemlje, pri čemu je najviše kiše palo u Vinkovcima, 57 mm, što je gotovo mjesečna srpanjska količina! Općenito, ljeto je do sada nešto kišovitije od prosjeka, pa je tako u Zagrebu od posljednja 53 dana, kiša padala čak 29 dana, što je češće nego svaki drugi dan!

Nakon tih sinoćnjih i jutrošnjih čestih pljuskova, koji su mjestimice bili jače izraženi, u nastavku ponedjeljka očekujemo prestanak kiše. Pljuskovi su u poslijepodnevnim satima još mogući u Slavoniji, Lici i na krajnjem jugu Dalmacije, dok će drugdje biti sve rjeđi. Dapače, sa zapada će se djelomično razvedravati pa je zbog toga u središnjoj Hrvatskoj moguć vrlo lijep zalazak sunca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslijepodne će biti nešto ugodnije i manje sparno nego posljednjih dana. Najviša temperatura na kopnu bit će oko 24 °C, a na Jadranu oko 27 °C. Na obali će i dalje puhati bura i tramontana koje će poslijepodne i navečer jačati na umjerenu do jaku. Budite oprezni u prometu, osobito pod Velebitom. 

UTORAK

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutra će posvuda biti sunčanije nego danas i jučer, a u većini zemlje bit će i suho, bez kiše. Poneki pljusak moguć je samo u Slavoniji te u Gorskom kotaru i Lici. Nakon današnjeg kraćeg osvježenja, temperatura će već sutra ponovno biti u porastu, pa će tako na kopnu dosezati 28, 29 °C, a na Jadranu oko 30, 31 °C.

Image

Vrijeme u Hrvatskoj ovog tjedna

Image

Vrijeme u Hrvatskoj ovog tjedna

Međutim, na obali će i dalje puhati umjerena do jaka bura, najjača prijepodne, kad će pod Velebitom biti olujnih udara. Zato su vjerojatna i ograničenja u prometu pa ako krećete na put, dobro je informirati se o stanju na cestama.

Na snazi žuto upozorenje: Još danas pljuskovi i grmljavina - Evo što nas čeka idućih dana

OSTATAK TJEDNA U UNUTRAŠNJOSTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od srijeda do kraja tjedna na kopnu nastavak sunčana vremena uz malu do umjerenu naoblaku. Povremeno je ipak moguć poneki kratak poslijepodnevni pljusak, prije svega u Gorskom kotaru i Lici, a u nedjelju i drugdje. Svakim će danom biti malo toplije tako da opet idemo na vrijednosti oko 30 °C. Do četvrtka će biti još slabog sjeverca, koji će činiti malo ugodniji osjećaj i olakšavati vrućinu.

OSTATAK TJEDNA NA JADRANU

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Jadranu od srijede do nedjelje pretežno sunčano i vruće uz malo oblaka. Temperatura će rasti na vrijednosti iznad 30 °C, bit će uglavnom između 31 i 33 °C. No, do četvrtka će puhati još umjerena bura i tramontana koje će malo ohladiti more. Od petka umjeren maestral.

MANJE KIŠE

Dakle, nakon ove današnje kiše, pred nama su stabilniji, sunčaniji i sve topliji dani u kojima će temperatura ponovno biti oko, a u mnogim krajevima i preko 30 °C. Povremeni, kraći pljuskovi ne mogu se isključiti, no oni će biti rjeđa pojava nego proteklih dana i uglavnom će se javljati u Gorskom kotaru i Lici, u poslijepodnevnim satima. Iako iznadprosječno topao, dosadašnji dio ljeta nešto je kišovitiji nego što je to uobičajeno za naše podneblje, no sad nam stiže bar nekoliko manje kišnih dana što će zasigurno obradovati sve one koji planiraju otići na Jadran.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo