Još danas lijepo, a onda… / U nedjelju stiže potencijalno opasno vrijeme; Prijeti li Europi razorni tornado? 'Dogodit će se, samo je pitanje - kada'

Image
Foto: Mia Slafhauzer/PIXSELL

Zbog grmljavinskog nevremena za nedjelju je izdano žuto upozorenje za zagrebačku u osječku regiju

2.9.2023.
11:35
Mia Slafhauzer/PIXSELL
VOYO logo

U subotu će vrijeme biti pretežno sunčano, ujutro u unutrašnjosti mjestimice magla. Vjetar slab, na moru ujutro ponegdje burin, popodne umjeren sjeverozapadni, uz obalu i jugozapadni, prognoza je DHMZ-a.

Najviša temperatura bit će od 27 do 30 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U subotu će naši krajevi biti pod utjecajem polja visokog tlaka zraka koje će podržavati stabilno vrijeme, a nestabilan zrak bit će sjevernije od naših krajeva. Stoga danas u Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno sunčano i danju vrlo toplo. Ujutro mjestimice kratkotrajna magla, osobito uz Savu i Dravu. Vjetar slab do umjeren jugoistočni. Jutro razmjerno svježe uz temperaturu zraka od 12 do 15 stupnjeva, a najviša dnevna između 27 i 29 stupnjeva.

POGLEDAJTE VIDEO Vremenska prognoza za vikend

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podjednaka temperatura bit će i u središnjim krajevima, gdje će nakon mjestimične jutarnje magle prevladavati sunčano. Vjetar većinom slab južni i jugozapadni.

Na sjevernom Jadranu i u gorju pretežno sunčano. U gorskim krajevima ujutro mjestimice magla, a tijekom dana ponegdje umjerena i povećana naoblaka. Puhat će većinom slab zapadni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 12 stupnjeva, na moru između 16 i 19 stupnjeva. Najviša dnevna od 25 do 27 stupnjeva, uz obalu između 27 i 29 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dalmaciji većinom sunčano, mjestimice s malom do umjerenom naoblakom. Vjetar većinom slab, prema otvorenom moru i umjeren zapadni i sjeverozapadni, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura od 13 do 15 stupnjeva, uz obalu između 20 i 22 stupnjeva", prognozira mr. sc. Dragoslav Dragojlović za HRT.

Za nedjelju izdano upozorenje za potencijalno opasno vrijeme

U nedjelju će biti većinom sunčano, popodne s umjerenom naoblakom, u središnjim i istočnim predjelima i ponekim pljuskom, moguće praćenim grmljavinom. Ujutro na kopnu ponegdje magla. Vjetar prijepodne slab, popodne umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na istoku i sjeverozapadni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na moru većinom umjeren sjeverozapadnjak, prema večeri na sjevernom Jadranu u jačanju i okretanju na buru.

Najniža temperatura zraka od 11 do 16, na Jadranu između 18 i 23 stupnjeva. Najviša dnevna uglavnom od 27 do 31 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za nedjelju je izdano i upozorenje zbog potencijalno opasnog vremena. Grmljavinsko nevrijeme najavljeno je za područje zagrebačke i osječke regije, dok je u ostalim područjima za koje je izdano upozorenje opasnost od jakog vjetra.

Image
Foto: Screenshot/DHMZ

DHMZ upozorenje za nedjelju

Idućih dana djelomice sunčano i vrlo toplo, uz moguće pljuskove

Danju će biti vrlo toplo i vruće uz temperaturu od 28 do 30 stupnjeva. Podjednaka temperatura bit će i na južnom dijelu, gdje će biti obilje sunca. Ujutro uz obalu slaba bura, a zatim tijekom dana zapadnjak i sjeverozapadnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idućih dana na kopnu djelomice sunčano i vrlo toplo. U nedjelju uz umjeren razvoj oblaka mjestimice su mogući pljuskovi, osobito u središnjim krajevima te u gorju. U ponedjeljak će zapuhati umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a malo će i osvježiti. U utorak vjetar će oslabjeti, a temperatura malo porasti.

Na moru idućih dana pretežno sunčano i vrlo toplo, ponegdje i vruće. U nedjelju vjetar slab do umjeren sjeverozapadni, a u ponedjeljak i utorak puhat će jaka, mjestimice i olujna bura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Češća pojava pijavica i slučajevi 'pridruženih tornada'

Superćelijske ljetne oluje koje su poharale Hrvatsku, ali i Srbiju, odnijele su više ljudskih života i napravile ogromu materijalnu štetu.

Nažalost, meteorolozi i klimatolozi ne isključuju druge katastrofalne scenarije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je srpski klimatolog Goran Pejanović, pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), za Blic izjavio da zbog izrazitog spuštanja zraka u niže slojeve te njegovoj raspršivanja na samoj površini zemlje dolazi do pojave vjetrova olujne i orkanske snage te brzine od 25 metara u sekundi.

POGLEDAJTE VIDEO Tornada u Češkoj, poplave u Sloveniji i oluje u Hrvatskoj: Što nas tek čeka?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o opasnosti od pojave tornada, Pejanović je izjavio:

"Kada govorimo o klimi u budućnosti, ona će se i dalje zagrijavati, jer ne uspijevamo napraviti globalni sustav smanjenja stakleničkih plinova, tako da će doći do daljnjeg povećanja temperature i daljnjeg povećanja vodene pare u zraku. Međutim, kako se sjeverni krajevi više zagrijavaju od južnih, zbog klimatskih promjena ne možemo reći da ćemo imati povećani broj superćelijskih nepogoda, mezociklona koje često prate i tornada u prizemlju. Dakle, ne bi trebalo biti povećanja ovakvih nepogoda, ali ćemo zbog povećanja sadržaja vodene pare imati povećanu konvektivnu energiju, i kada se i dogode rijetki slučajevi superćelijskih oluja, možemo imati i veće brzine, odnosno, pridružene tornade."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominje da se na našim područjima češće bilježe pijavice iznad mora ili kopna, u zonama od nekoliko (desetaka) metara, dok veliki pravi tornado 'zauzima' i po nekoliko stotina metara ili čak nekoliko kilometara.

"Od Slovenije preko Hrvatske, posebno Slavonije, zatim Vojvodina, sjeverna Srbija, pa dalje na istok. Upravo zbog toga što imamo dovoljno vodene pare, pogledajte u Beogradu se u posljednjih 30 godina količina vodene pare u zraku povećava sa 12 grama po kubičnom metru na 15, i to će biti sve izraženije kako nam se klima mijenja", kaže Pejanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
JEZIVI VRTLOG /

Kao iz filmova katastrofe: Nad Pulom se nadvili zlokobni oblaci, pogledajte kako se moćna superćelija vrtjela iznad grada

Image
JEZIVI VRTLOG /

Kao iz filmova katastrofe: Nad Pulom se nadvili zlokobni oblaci, pogledajte kako se moćna superćelija vrtjela iznad grada

Razorni tornado u Europi i Srbiji? 'Pitanje je vremena...'

Dodaje da je atmosfera danas u prosjeku toplija za jedan stupanj što znači da imamo sedam posto više vodene pare u zraku nego ranije.

"Zbog toga olujna nevremena mogu biti razornija. Mogu prvo proizvesti veću količinu kiše, a mogu i druge efekte koji su vezani za olujno nevrijeme, a to su veće količine grada, intenzivniji frontalni sustavi na rubu oluja koji imaju jake vjetrove, tako da i udari vjetra mogu biti jači", izjavio je klimatolog Vladimir Đurđević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To može dovesti i do pojave razornih tornada u Europi, ali i na području Srbije.

"Razorni tornado nije nešto što treba isključiti kao mogući događaj na našem području, pitanje je manje-više vremena, ako se dogodilo u Češkoj, dogodit će se i kod nas, a kad će se dogoditi, to ne možemo znati. Može se dogoditi u iduće tri godine, a može se dogoditi tek za 20 godina, ali u nekom trenutku i mi ćemo biti "izvučeni iz šešira" u smislu da na našem području možemo očekivati takvo razorno nevrijeme", kaže Đurđević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo