JEZIVI VRTLOG / Kao iz filmova katastrofe: Nad Pulom se nadvili zlokobni oblaci, pogledajte kako se moćna superćelija vrtjela iznad grada

Image
Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL

Nevrijeme je prošlo većim dijelom zapadne i južne Istre, pada je tuča a sve je nagovijestio apokaliptični oblak iznad Pule

6.8.2023.
21:27
Sasa Miljevic / PIXSELL
VOYO logo

Nevrijeme je prošlo većim dijelom zapadne i južne Istre.  U Vodnjanu je padala tuča, a žestoki pljusak pokrio prometnice, no prizori koji bi se mogli vidjeti i u filmovima katastrofe snimljeni su u Puli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moćna superćelija prilično se zlokobno vrtila na nebu prije nego što je na Istru istresla pljusak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je Jadran ključan za nevremena koja su od petka do nedjelje poharala Sloveniju, a hrvatskim gradovima osim straha od poplave donijela i snažne vjetrove , grmljavinu i pljuskove.

Image
Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL

U Sloveniji u  dva dana lokalno je palo više od 250 litara kiše po četvornom metru, što je dvostruko više padalina od čitavog prošlog ljeta. Najteže pogođene su regije Gorenjska i Koroška. Razlog za veliku količinu padavina koja je pala u kratkom vremenu leži u hladnom zraku s sjevera i toplog Sredozemnog mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako objašnjava metereolog Rok Nosan za 24 Ur, iznad Sredozemlja se proteklih dana zadržavao izražen toplinski val, što je utjecalo i na prosječnu temperaturu mora koja je u drugoj polovici srpnja bila najviša do sada, i to 28,71 stupanj Celzijev.

Image
Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL

"U posljednjih dana u područje zapadnog Sredozemlja stigao je primjetno hladniji zrak, a time su iz mora u Sloveniju doneseni snažni južni vjetrovi koji su donijeli ogromne količine vlage. Budući da toplije more može otpustiti više vlage u atmosferu nego hladnije, upravo je temperatura mora ključna za obilne padavine."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo