Javnost se silno uznemirila nakon što su s polica domaćih trgovačkih lanaca povučene svježe skuše iz Španjolske u kojima su pronađeni paraziti. Točnije: 263 ličinke u sedam skuša koje su zbog toga mogle biti opasne za zdravlje. Usprkos rigoroznim provjerama prilikom uvoza i dalje se na policama nađe opasna hrana poput ulja s kancerogenim spojevima, sjemenki s alergenima, badema s cijanidom, grejpfruta s pesticidima…
'Jedemo pesticide, sve je špricano'
"Da, jedemo pesticide, sve je špricano. Nije mi to OK, ali što da radim", ravnodušno je kazala Zagrepčanka Ksenija u prilogu RTL Direkta.
Marko iz Zagreba kaže da kupuje na tržnici jer tamo provjeri i voće i onoga tko prodaje.
Organizacija PAN Europe provela je istragu i sastavila listu najkontaminiranijih namirnica. Na prvom mjestu je borovnica koja za 50 posto prelazi dozvoljenu količinu pesticida. Slijede breskve, jagode, trešnje i marelice. Od povrća, najkontaminiraniji su bili celer i kelj. Iz te organizacije upozoravaju da još uvijek mnoge zemlje koriste zabranjene pesticide, a među njima prednjači Austrija.
'U Europi situacija bolja nego drugdje'
Aleksandar Mešić s Agronomskog fakultete u Zagrebu otkriva kako stvari stoje kod nas.
"Analize ukazuju da je približno tri posto analizirane hrane na prisutnost pesticida zdravstveno neispravno. Što znači da sadrži veću količinu pesticida nego je to dopušteno. Što ne znači da će se netko automatski otrovati, ali bi uslijed dugotrajne izloženosti povećani rizik da bi moglo doći do nekih zdravstvenih poteškoća", kaže.
Mešić kaže da u Europi još uvijek jedemo puno bolje od nekih drugih.
"Sada je sezona jagoda. Kada dođe do njihove berbe, one se beru svakih nekoliko dana. Problem nastaje kada nedovoljno educirani proizvođači ne dozvole da se dovoljno razgrade pesticidi nakon tretiranja. Prerano ih uberu i tu postoji mogućnost da bude više količine pesticida na njima - razina koja je veća nego što je zakonom dopušteno", objašnjava Mešić.