Nedavna vijest da se iz prodaje povlače jaja poznatog proizvođača ponovno je uzdrmala povjerenje građana u sigurnost hrane koju kupuju i konzumiraju. Ljudi prvenstveno strahuju oko toga kakva je kupljena hrana koju daju djeci. Dario Lasić, voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar', kaže da se kupljena hrana s punim povjerenjem može dati djeci.
'Vlažna amtmosfera pogodovala je mikroorganizmima'
"Apsolutno da. Ovo što se dogodilo su vjerojatno statistički slučajne situacije i incidenti koji potvrđuju pravilo da sustav funkcionira i da se hrana povlači preventivno prije nego što ljudi završe u zaraznoj bolnici", kazao je Lasić za RTL Danas.
Što se tiče nedavnih slučajeva salmonele u jajima dvaju prozvođača, Lasić iz Centra za sigurnost hrane kaže da nisu u pitanju bili isti sojevi salmonele.
''To je nešto što je uobičajeno na razini od tri do četiri posto uzoraka koji se godišnje povlače. Ova vlažna atmosfera zadnjih dana je sigurno pogodovala razvoju mikroorganizama", kazao je.
Godišnje se analizira više od 6000 uzoraka hrane
Godišnje se, kaže, u Centru za sigurnost hrane analizira više od šest tisuća uzoraka hrane.
''Uglavnom bude oko tri do četiri posto neispravnih uzoraka. Moram naglasiti da Hrvatska ima još jedan vodič koji je oštriji od EU propisa", kazao je Lasić.
No, ne testiraju se svi proizvodi pa postoji mogućnost da su na policama neki zdravstveno neispravni.
"Naravno, to je zakon velikih brojki. Ni jedna država nema toliko sredstava da se apsolutno sve testira. Radi se na bazi rizika. Hrana koje je rizičnija češće se ispituje te se tako preveniraju patogena stanja", objasnio je Lasić.
Jaja valja kuhati tri minute na 80 stupnjeva
Upitan koliko dugo treba kuhati jaja da se ubije salmonela, kazao je da je zlatno pravilo - tri minute na 80 stupnjeva.
''Ako kuhamo jaje, bolje da je tvrdo kuhano. Meko kuhano jaje je već problematično. Treba čitati deklaracije. Na deklaraciji hrane koje je mikrobiološki opasna piše na koji se način treba termički obraditi. Meso treba dobro termički obraditi, a ne ga konzumirati polusirovog ili sirovog. Nož kojim smo rezali sirovo meso, ne treba koristiti za pečeno meso", objasnio je.
Meso kokoši zaraženih salmonelom ide u paštete i hrenovke
Mnoge je iznenadio podatak da se jaja i kokoši zaražene salmonelom s farme na kraju termički obrađuju i prerađuju u paštete, hrenovke i slične proizvode.
"Prema Zakonu o veterinarstvu to je dopušteno i veterinarski inspektorat koji vodi te slučajeve dao je na izbor proizvođaču ili da ih uništi, što je skuplja verzija, ili da se to jako dobro termički obradi. Nakon toga se opet sve testira da bi bili sigurni da ta sirovina ide sigurna u proces proizvodnje paštete, hrenovki i sličnog", rekao je Dario Lasić.
Govorio je i o nedozvoljenim pesticidima na voću, povrću te koliko je to opasno za zdravlje ljudi.
"Svi pesticidi koji se legalno primjenjuju imaju svoje maksimalno dozvoljene koncentracije. Mi ih redovito pratimo, mogu reći da u zadnjih par godina postotak uzoraka koji su nesukladni opada. Dovoljno je da se voće i povrće dobro opere. 95 posto pesticida će se riješiti guljenjem", kazao je Lasić.