PRIOPĆIO MINISTAR TURIZMA /

Od iduće godine značajno poskupljuje boravišna pristojba: Ovo su nove cijene

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Boravišna pristojba, rekao je ministar turizma, jedan je od najizdašnijih prihoda turističkih zajednica i Hrvatske turističke zajednice

2.8.2018.
13:50
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Vlada je danas donijela uredbu kojom utvrđuje visinu boravišne pristojbe za 2019. godinu, prema kojoj bi ona u smještajnim objektima u kojima se plaća po noćenju, osim u kampovima, trebala poskupjeti za 25 posto u odnosu na ovogodišnju.  

"Prilikom prijedloga povećanja uzelo se u obzir da visina te pristojbe bude konkurentna u odnosu na okruženje. U ovom trenutku u Hrvatskoj je jedna od najnižih boravišnih pristojbi u okruženju", kazao je ministar turizma Gari Cappelli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rast od 25 posto! 

Kazao je i da se uredbom predlaže i povećanje iznosa boravišne pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge smještaja u domaćinstvu i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Ocijenio je da će povećanje boravišne pristojbe imati izravni utjecaj na razvoj samih destinacija, budući da raspodjelom većina naplaćenih sredstava od boravišne pristojbe ostaje u destinaciji  gdje je i ostvarena.  

Prema uredbi, o kojoj se do 21. srpnja vodila javna rasprava, iduće bi godine boravišna pristojba za noćenje u smještajnim objektima u kojima se ta pristojba plaća po noćenju, osim u kampovima, trebala poskupjeti za 25 posto u odnosu na iznos u ovoj godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po tome bi iznos te pristojbe u turističkom mjestu A razreda u glavnom ljetnom dijelu sezone u hotelima i sličnom smještaju porastao s 8 na 10 kuna.   

U glavnoj sezoni boravišna bi pristojba trebala iduće godine u A razredu mjesta biti skuplja i u pred i posezoni, odnosno porasti sa 6 na 8 kuna te s 5 na 7 kuna, a porasti se predviđaju i za turistička mjesta B, C i D razreda, i to sa 7, 5,50 i 4,50 kuna, na 9, 7 i 5 kuna u glavnoj sezoni, a u pred i posezoni s ovogodišnjih 5, 4 i 3 kune, na 7, 5 i 4 kune.

U kampovima cijena ostaje ista

U kampovima bi boravišna pristojba u 2019. trebala ostati na ovogodišnjoj razini, od primjerice 8 kuna po noćenju u glavnoj sezoni u mjestu A razreda. 

Boravišni paušal za domaćinstva koja pružaju usluge smještaja, kao i za OPG-ove koji se bave turizmom u 2019. u A razredu mjesta iznosio bi 345 kuna po krevetu i kamp jedinici, u B razredu 293,25 kuna, u C razredu mjesta 241,50 kuna, a u D i ostalim nerazvrstanim mjestima 172,50 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predloženo je i povećanje iznosa boravišne pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge smještaja u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu za 15 posto.

Iznosi boravišne pristojba za vlasnike kuća ili stanova za odmor u 2019. se ne mijenja, pa će se i dalje moći plaćati tu pristojbu paušalno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vlasnike ili korisnike plovila i za sve osobe koje noće na tom plovilu (nautičari) u prijedlogu za 2019. izvršena je pak korekcija u odnosu na uredbu za 2018., i to tako da su  smanjeni određeni iznosi paušala boravišne pristojbe.

Boravišna pristojba, rekao je ministar turizma,  jedan je od najizdašnijih prihoda turističkih zajednica i Hrvatske turističke zajednice (HTZ), od koje je u 2017., po podacima Fine, prikupljeno 464 milijuna kuna, i to najvećim dijelom u sedam primorskih županija. 

Dio ide Crvenom križu

Na njegov prijedlog, uplaćena sredstva od boravišne pristojbe preraspodijelila bi se na način da bi Crvenom križu išlo 1 posto, 2,5 posto za razvojne projekte i programe na turistički nerazvijenim područjima, 65 posto turističkoj zajednici općina, grada i mjesta, 10 posto turističkoj zajednici županije i 25 posto Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ). Sredstva od boravišne pristojbe od nautičkog turizma raspoređuju se HTZ-u, turističkim zajednicama na čijem se području ostvaruje turistički promet te nacionalnim parkovima i parkovima prirode. 

Cappelli je naglasio i da se od početka godine do danas bilježi 11,5 milijuna turista  i 58 milijuna noćenja, što je 6 posto više nego lani, a  rekao je i da je sigurnost zemlje jedna od najbitnijih stvari zašto turisti dolaze u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedno, vlada je u četvrtak prihvatila odluku o pravnim osobama od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, kojom se s tog popisa briše tvrtka Plinacro. Ta tvrtka više nije na tom popisu zbog potrebe usklađivanja s direktivama EU-a, istaknuto je.  

Sada je na tom popisu 39 tvrtki, među kojima zračne luke, Croatia Airlines, CERP, Hrvatska pošta, HEP, HBOR itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo