OPORBA USPJELA U NAUMU / Od cijene banana pa do čitanja evanđelja: u Saboru ponovno cirkus, evo što nam je o njemu rekao Željko Renier

U Hrvatskom Saboru oboren je još jedan rekord! Zastupnici su u komadu raspravljali više od 30 sati, a njih 20-ak u sabornici je provelo cijelu noć

2.3.2018.
18:26
VOYO logo

Bilo je već gluho doba noći. Većina je Hrvata spavala, ali ne i saborski zastupnici. Oni su raspravljali. Noć je prolazila, a opozicija je i dalje tražila stanke. Nikad viđena predstava u Saboru, bila je odgovor opozicije većini. Jer doslovno u pet do ponoć krenula je rasprava o izmjenama Poslovnika Sabora po hitnom postupku.

"Smisao promjena poslovnika je da se doprinese kvaliteti i dinamici rasprava", kazao je Željko Reiner, predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, potpredsjednik Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što opozicija misli o promjenama kojima se skraćuje trajanje i broj replika, mijenja institut stanke - pokazali su performansom, pogotovo Miro Bulj koji je za govornicu došao s flasterom na ustima. Predložili su da se rasprava odgodi za jutro, no to se nije dogodilo. Zastupnici su vrijeme kratili i na društvenim mrežama. Tu i tamo povisili ton.

Ali sve u svemu dobro su se zabavljali. Ni jutro nije bilo ništa pametnije. A uz stanke, bezbroj replika i povreda poslovnika, oporba je podnijela i više stotina amandmana. Za danas su uspjeli - poslovnik nije izglasan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je sve demokratsko pravo saborskih zastupnika da se na ovaj način bore za svoje interese", kazao je Gordan Jandroković, predsjednik Sabora. Iz vladajuće većine objašnjavaju - noćnu sjednicu nisu prekinuli namjerno. "Da pokažemo koliko je apsurdno ovakvim poslovnikom voditi normalnu, pravilnu raspravu u Saboru", kazao je Branko Bačić.

Dakako, u oporbi uzvraćaju: "Cirkus je nastao jedino od strane HDZ-a jer je na ovako neozbiljan način napravio opet u ponoć po hitnom postupku, podmulklo htio progurati ovaj prevažan akt", kazao je Ivan Vilibor Sinčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrijedilo je sigurno, da ljudi vide da sada opozicija nije dozvolila HDZ-u da radi što hoće", kazao je SDP-ov Gordan Maras. Oporba namjerava opstruirati postupak dok se ne dođe do kompromisa. Današnja rasprava prekinuta je poslijepodne, nakon 32 sata.

Željko Renier ispričao je, pomalo umoran kako je rekao, našem reporteru Borisu Miševiću kako je doživio praktički maratonsku sjednicu u Saboru. "To je način političke borbe koji se zovi filibustijerstvo - otezanje, odnosno ometanje rada parlamenta. To postoji u nekim parlamentima. Kod nas to nije bilo uobičajeno. To je naravno legitimno, ali je pitanje kako će građani doživjeti da njihovi izabrani zastupnici koji bi se trebali boriti za njihove interese koje njih zanimaju - njihove plaće, standard i živote - troše ogromnu količinu sati na međusobna prepucavanja", kazao je Renier.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi kako su riječi oporbe da ih se promjenom Poslovnika želi ušutkati besmislica. "Uopće se ne želi ušutkati oporba. Ona i dalje ima sve mogućnosti od stanke, a sad ima jamčimo jedan sat da govore o bilo kojoj temi za koju misle da će biti zanimljiva", rekao je Reiner.

Kazao je i u kojem smjeru idu promjene po pitanju Poslovnika. "Promjene idu prvenstveno da rad Sabora postaje ozbiljniji. Znate da nam građani daju loše ocijene jer se dogodilo zadnjih dvije godine da se stvorila potpuna kriva slika o tome kako Sabor funkcionira. Reći ću vam brojke: u ovom sazivu sabora bilo je preko 12400 replika i odgovora na replike, a svega 690 pojedinačnih diskusija. To je nešto što ne postoji nigdje. Smisao sabora su pojedinačne diskusije i nastupi u ime klubova za koje se morate pripremati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za replike se ne treba pripremati. To je dovoljno reći vic, doskočicu, ponekad nažalost uvrijediti nekoga i onda budete u medijima. Nije to smisao, niti su nas građnai poslali ovdje zbog toga", zaključio je Reiner.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo