Godina u Saboru / Od Božića do Božića: iza nas je godina nevjerojatnih političkih preokreta, a mi smo se prisjetili bitnih trenutaka

Iza nas je godina nevjerojatnih političkih preokreta, a mi smo se za vas prisjetili nekih ključnih momenata iz ovogodišnjeg rada Hrvatskog sabora

22.12.2016.
22:43
VOYO logo

Od prošlog do ovog Božića Hrvatska je promijenila dva saziva Sabora i čak tri premijera. I HDZ i SDP imaju nove predsjednike, imali smo najkraći saziv sabora - i njegovo samoraspuštanje, pa čak i šestodnevnog ministra .

Tri dana nakon Božića 2015. Hrvatske je konačno dobila - sabor. Čekali smo ga dugih 50 dana od izbora - i stigao je: najkraći saziv, najskromnijeg učinka i prvi u povijesti koji će se samorapustiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počelo je maratonskom 12 satnom sjednicom o aktualnim temama. Nakon prve saborske powerpoint prezentacije - dobili smo, pokazat će se - nesretnu 13. vladu.

Nakon samo četiri dana, došlo je do prve afere - potleušice ministra Crnoje. Mijo Crnoja, ministar branitelja, 27.siječnja, 2016. izjavio je kako je to radio u najboljoj namjeri….za sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon šestodnevnog ministra Crnoje, ubrzo je došla i do afere oko SOA-e. U trokutu Orešković - Karamarko - Petrov - od početka nije bilo ljubavi.

Dotle se u polupraznom Saboru malo radilo... Kvorum često nije bio ostvaren, a zakonodavni učinak je bio slab, s tek 33 donesena zakona. Klupe su zjapile prazne - a zastupnici se proslavili aferom Tjednovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je saborski zastupnik Željko Dilber 20. svibnja 2016. izjavio kako bi bilo “apsurdno raditi u srijedu, u četvrtak ne, u petak opet da”.

Ali radio je sinjski bombarder, Miro Bulj, koji je u saboru 235 govorio i bio najglasniji - kao i po pitanju afere Konzultantica. Prisjetimo se njegovih riječi iz svibnja: “ne može netko raditi u saboru i biti konzultant”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I onda se zakotrljalo neviđen scenarij: svi traže svačiju ostavku, SDP traži opoziv Karamarka, a u pokušaju da ga spasi, HDZ ruši vlastitog premijera.

“Nikada u povijesti demokracije nije se dogodilo da je vladajuća većina ili njezin dio pokrenuo opoziv koji su sami izabrali”, rekao je opozvani predsjednik Vlade Tihomir Orešković 16. lipnja 2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karamarko je nakon potrage za fantomskom većinom u saboru - ipak otišao, a neslavni se 8 saziv sabora samoraspustio.

I onda su se stvari promijenile. Brak MOSTa i HDz pod Plenkovićevim vodstvom puno je mirnije počeo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dva mjeseca izglasan je proračun, donesen lex Vlahušić. Najmlađi predsjednik Sabora u povijesti već se pohvalio rezultatima.

“Hrvatski sabor je udvostručio broj radnih dana i radnih sati i akata koji su se radili - doslovno smo za 100 % poboljšali rad”, rekao je predsjednik sabora Božo Petrov 19. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Sabor je doduše izgubio neke klasike - kao što su Ivan Šuker - ali dobio novu zvijedu - Ivana Pernara.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo