vojska užurbano radi / Očekuje se novi veliki val migranata iz Grčke: EK pomaže Hrvatskoj s 16 i pol milijuna eura!

Hrvatska očekuje novi veliki val migranata iz Grčke. Iz Grčke je prema Hrvatskoj krenuo val od 25 tisuća ljudi, volonteri su na brifingu, no trebat će ih i više nego dosad

7.11.2015.
18:55
VOYO logo

Od početka krize kroz Hrvatsku je dosad prošlo nešto više od 334 tisuće migranata. Hrvatska je zbog milijunskih troškova zatražila financijsku pomoć koju joj je Europska komisija odobrila u visini od gotovo 16 i pol milijuna eura. Oko 12 i pol milijuna dolazi iz zajedničkog europskog fonda za integraciju, migracije i azilnu politiku dok je četiri milijuna eura odobreno iz fonda za unutarnju sigurnost. Novac će biti utrošen na opremu i smještaj izbjeglica te djelomično i za honorare policajaca, dok se trošak transporta neće moći pokriti. Sloveniji je odobreno deset milijuna eura pomoći.

Hrvatska očekuje novi veliki val migranata iz Grčke. Iz Grčke je prema Hrvatskoj krenuo val od 25 tisuća ljudi, volonteri su na brifingu, no trebat će ih i više nego dosad. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najviše radimo na prihvatu kada dolazi vlak. Pomažemo djeci, ženama, zapravo svima da izađu da se smjeste. Radimo također na teškim slučajevima, vodimo ih u zdravstvene stacionare", kazala je Danijela Kuzmić, volonterka Volonterskoga centra Slavonski Brod.

Kamp će sutra, dok Hrvatska bude imala praznik demokracije, biti pod pristikom izbjeglica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je očekivano s obzirom , kao što ste i sami mogli vidjeti, da je u Grčkoj bio štrajk što se tiče trajekata. Tako da se nakupila jedna određena masa ljudi. I naravno da očekujemo da će priljev biti pojačan", poručila je glasnogovornica Ravnateljstva policije JelenaBikić.

U pitanju su sati pa vojska užurbano radi. Podižu još jedan veliki grijani šator. Od kada su stigli u Slavonski Brod, pripadnici oružanih snaga ne staju s poslom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S jedne strane nam je drago što možemo svojim radom, svojim znanjem, iskustvom pomoći onima koji će koristiti ovaj prostor i osigurati koliko-toliko im ugodan prostor u kojem će moći boraviti", izjavio je brigadni general  zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta OSRH IvanJurić.

Prosjek je pet i pol tisuća ljudi koji uđu u Hrvatsku u jednom danu. Iako kroz kamp brzo prolaze, dovršena je za njih još jedna  "ulica šatora".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svakom su šatoru postavljene podnice, poljski kreveti i deke. Od sutra će moći primiti 1200 ljudi.

Kapaciteti se povećavaju. Nakon zatišja sve je opet čisto, dezinficirano i spremno za još  umornih putnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike