OČAJNA ZAGREPČANKA ZBOG POTRESA OSTALA BEZ KROVA NAD GLAVOM: /

'Bolje da sam poginula. Gdje je baš na mene došlo?'

Image
Foto: Vijesti.hr/RTL

'Gdje je baš na mene došlo? Nemaš novca, sama, kad je ženska sama teško je to. I njega sam teško preboljela, supruga'

7.4.2020.
14:28
Vijesti.hr/RTL
VOYO logo

Prvo je s tog mjesta smijenio jednu zamjenicu, potom i drugu, a onda je Milan Bandić, prije dva dana, sam sebe postavio za šefa kriznog stožera Grada Zagreba. Danas je održana i prva konferencija za tisak s gradonačelnikom na čelu Stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji li rješenje za Zagrepčane bez krova nad glavom? U 74. godini života gospođa Ruža Lepušić preživjela je veliki zagrebački potres, a voljela bi, kaže, da je u njemu poginula. "Mislim si ovako u sebi, bolje da sam ostala tu. Baš sam se razočarala. Gdje je baš na mene došlo? Nemaš novca, sama, kad je ženska sama teško je to. I njega sam teško preboljela, supruga", počela je za Vijesti.hr tužnu priču Ruža, vlasnica kuće koju je potres podosta devastirao.

Image
MILAN BANDIĆ O POTRESU U ZAGREBU: /

'Da je bio jedan Richter više, cijeli bi Gornji i Donji grad bili sravnjeni sa zemljom...'

Image
MILAN BANDIĆ O POTRESU U ZAGREBU: /

'Da je bio jedan Richter više, cijeli bi Gornji i Donji grad bili sravnjeni sa zemljom...'

Spava kod susjeda

Srećom, ima susjede pa kod njih prespava. Iako je pukao svaki nosivi zid u kući, u kojoj sad nema ni struje ni vode, ipak se nada. Njezina mirovina je mala. Kuća je, kažu statičari, samo za srušiti. Za nekoliko dana privremeno će dobiti kamp-kućicu na korištenje. Nada se da je Grad i država neće ostaviti da se snalazi sama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li gospođa Ruža sama kriva što nije imala novca za obnovu kuće? Jer tako je nedavno poručio gradonačelnik građanima. Danas, tvrdi, nije tako rekao. Na pitanje zašto tek sada osnivanje Stožera, 15 dana od potresa i puno dulje od prve osobe zaražene koronavirusom Milan Bandić kaže kako se nitko ne pita zašto postoji stožer na državnoj razini, a Zagreb je uz sve imao i potres.

Nema plana sanacije

Nakon kojeg, čini se, još uvijek nema nikakvog plana sanacije šteta. "Nismo danas čuli nikakav točan plan. Dakle, što će se prvo sanirati. Građani kojima su oštećene nekretnine ne znaju trebaju li početi raditi sami. Imate li plan, strategiju, što je ključno, od čega se starta", pitala je reporterka RTL-a Danas, a gradonačelnik je odgovorio:

"Kao da smo vi na jednom planetu, a ja na drugom... Vlada mora donijeti zakonske okvire da bi postupila, ne možemo raditi na svoju ruku. Znači, kako ćemo postupati. Postupat ćemo od najtežih slučajeva osiguranja ljudi koji se ne mogu vratiti u svoje domove."

A ti ljudi, poput gospođe Ruže s početka priče, nemaju više snage čekati. "Ja velim: 'Meni nije za živjeti. Ne znam, ne znam. A moraš. Ne možeš na silu umrijeti", kazala je shrvana starica za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo