GOSPODARSTVO / Obrtništvo je u krizi: U Međimurju se najviše obrta ugasilo u građevini

Image
Foto: RTL

U dvorani za sjednice Udruženja obrtnika Čakovec u srijedu navečer održana izvanredna sjednicak Skupštine Obrtniče komore Međimurske županije na kojoj je prihvaćeno 16 žurnih i konkretnih mjera za zaustavljanje pada broja obrtnika, a koje je izradio UO komore, a skupština ih je s jednim glasom „protiv“ prihvatila.

7.4.2016.
9:36
RTL
VOYO logo

- Obrtništvo u Međimurju opada, a nema značajnijeg rasta kako bi došli na „zelenu granu“. Po postotku je Međimurje treća županija po zatvorenim obrtima. Najveći se je pojavio kada je počela kriza u ekonomska kriza u državi, 2008. i 2009. godine, a drugi val je bio dok je počela fiskalizacija jer je ona kod obrtnika izazvala dosta nećkanja - rekao je, između inog, predsjednik komore Boris Lukovnjak i dodao kako se najviše obrta ugasilo u građevini.

Mjere će predložiti HOK, a ona nadležnom ministarstvu. Po njegovim riječima najznačajniji prijedlozi su u smanjenu poreza, izmjena Zakona o radu, smanjenja parafiskalnih nameta, školstva…. Jednom riječju od školstva pa do cjelokupnog poslovanja. Istaknuo je i nejednaka pravila za obrtnike i poduzetnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Ja sam prvenstveno ovdje došao slušati, čuti obrtnike, njihova razmišljanja, ali i čuti njihove prijedloge u dobroj vjeri s nadom da ćemo i dalje nastaviti dobru suradnju kakva je bila i do sada - rekao je međimurski župan Matija Posavec koji je kasnije u raspravi dodao kako je dobro što su obrtnici stavili „glave skupa“.

Pozvao je obrtnike da predlažu i pomažu u iznalaženju načina izlaska iz situacije koja nije sjajna, ali ih je zamolio da u to ne miješaju politiku te je nabrojao na koji način MŽ-a pomaže svoje obrtnike. - Otvoren sam za sve vaše prijedloge jer je Međimurskoj županiji stalo do vas. Imajte malo više vjere jedni u druge i imajte više samopouzdanja - poručio je župan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pročitajte na portalu eMedjimurje.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo