nema više crvene naljepnice / Obnovljena prva od 13 škola oštećenih u potresu: 'To je neopisivo. Ponosni smo što se vraćamo u svoj prostor'

A da bi on učenicima bio još ljepši, do kraja mjeseca stiže i novi namještaj, a u pogonu će biti i nova kuhinja

11.1.2022.
9:15
VOYO logo

Gotovo dvije godine nakon zagrebačkog potresa, obnovljena je prva od 13 škola koje su dobile crvenu naljepnicu. U klupe Osnovne škole Miroslava Krleže na Kaptolu vratilo se 150 učenika viših razreda, dok se povratak onih nižih očekuje idući tjedan. Njome nakon gotovo dvije godine, ponovno odzvanjaju dječji glasovi.

„To je neopisivo. Jako je lijep osjećaj. Lijepo su uredili školu, dobili smo veliku učionicu i jako sam sretan“, kazao je Nikolas Mando, učenik 5. razreda.

„Najviše mi se sviđaju nove boje zidova, ljepša je jednostavno“, rekla nam je Tija Batinić, učenica 8. razreda.

„Pa mislim, super mi je. Puno mi je draže ovdje, bliže nam je gdje stanujemo, ponovno se vraćamo na jutarnji turnus“, poručio je Sven Divjak, učenik 8. razreda.

Jer dosad su bili podstanari u dvjema školama, što je Grad samo za organizaciju prijevoza, svaki mjesec koštalo milijun kuna. A da bi njihov povratak uopće bio moguć, zbog teških oštećenja u potresu, trebalo je kompletno obnoviti cijelu zgradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Komentar Zorana Šprajca /

Dovitljivi premijer se sjetio 'Progresivne Štete'. Znači za nesposobnost Vlade da se nosi s potresom kriv - potres

Image
Komentar Zorana Šprajca /

Dovitljivi premijer se sjetio 'Progresivne Štete'. Znači za nesposobnost Vlade da se nosi s potresom kriv - potres

„Sigurnost od potresa je povećana na treću razinu seizmičke aktivnosti, obložena je armirano betonskom oblogom, pojačani su temelji, unutra je kompletno obnovljen. Veličanstven je osjećaj i zapravo smo ponosni da smo mi prva škola koja se vraća nakon cjelovite obnove u svoj prostor“, izjavila je Silvana Galinović, ravnateljica Osnovne škole Miroslava Krleže u Zagrebu.

A da bi on učenicima bio još ljepši, do kraja mjeseca stiže i novi namještaj, a u pogonu će biti i nova kuhinja.

U tijeku su završne pripreme u kuhinji, no i to bi trebalo biti gotovo do kraja tjedna pa se idući ponedjeljak u školu vraćaju i učenici nižih razreda za koje mora biti osigurana prehrana.

Obnova ove najstarije zagrebačke škole, koja je ujedno i spomenik kulture, Grad je koštala oko 90 milijuna kuna, a refundaciju očekuju iz Fonda solidarnosti i Nacionalnog plana oporavka.

“Ova škola u inženjerskom, u projektantskom i u izvođačkom smislu bila je tour de force, jedan zaista zahtjevni zadatak“, poručio je Luka Korlaet (Možemo!), zamjenik gradonačelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sada ih je ostalo još 12.

„Prva sljedeća na redu je Osnovna škola Ivana Mrza koja bi trebala biti dovršena koncem proljeća, a tokom 2022. ćemo završiti većinu škola“, kazao je Korlaet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, prije škola, Grad čeka još jedan veliki posao obnove, a to je rušenje opasne zgrade u Đorđićevoj, koja bi, doznajemo, trebala biti uklonjena do kraja mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo