novo normalno /

Objavljeno kako će izgledati COVID putovnica: Evo koje podatke će morati imati i što će se s njom moći

Image
Foto: Europska komisija

Države će imati obvezu izdati cijepljenim građanima digitalni certifikat s podacima o imenu i prezimenu, vrsti primljenog cjepiva

17.3.2021.
14:17
Europska komisija
VOYO logo

Europska komisija usvojila je prijedlog koji definira kako bi trebala izgledati potvrda koja će olakšati putovanja u EU, a koja bi sadržavala podatke o tome da je neka osoba cijepljena protiv koronavirusa, ili ima novi negativni PCR test, ili je preboljela virus i razvila antitijela.

Image
potrebne za turizam /

Merkel potvrdila da je EU dogovorio uvođenje covid putovnica: Mogle bi se pojaviti kroz nekoliko mjeseci

Image
potrebne za turizam /

Merkel potvrdila da je EU dogovorio uvođenje covid putovnica: Mogle bi se pojaviti kroz nekoliko mjeseci

Potvrda neće biti preduvijet za slobodno kretanje

Posjedovanje "digitalnog zelenog certifikata" ne bi trebao biti preduvjet za slobodno kretanje. Dakle, ljudi će moći putovati i bez potvrde. Međutim, putnici bez potvrde bit će podložni pravilima o samoizolaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poanta digitalne potvrde je da se potrebni podaci mogu lako očitati na svim graničnim prijelazima, u svim državama članicama, neovisno o jeziku i različitom izgledu nacionalnih formulara.

"Certifikati bi trebali sadržavati samo one osobne podatke koji su potrebni. S obzirom da osobni podaci uključuju i osjetljive medicinske podatke, treba osigurati visoku razinu zaštite podataka i očuvati princip minimizacije podataka", piše u prijedlogu Komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog je napisan u obliku europske uredbe, što znači da ga trebaju usvojiti Vijeće EU i Europski parlament prije no što stupi na snagu. Kada stupi na snagu uredba će biti pravno obvezujuća za sve države članice EU.

Države će imati obvezu izdati cijepljenim građanima digitalni certifikat s podacima o imenu i prezimenu, vrsti primljenog cjepiva i podacima o tome tko je izdao certifikat. Sve države članice morat će automatski prihvaćati takav certifikat ako je riječ o cjepivima koje je odobrila Europska agencija za lijekove (EMA). Države će moći  iznimno prihvaćati i putnike cijepljene neodobrenim cjepivom ukoliko to žele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo